Drugi športi

Papež poslal pismo Zanardiju: Dal si nam lekcijo človečnosti

Rim, Siena, 24. 06. 2020 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Papež Frančišek je v pismu ponesrečenemu nekdanjemu dirkaču formule 1 Alexu Zanardiju izrazil podporo Italijanu, ki je v domovini utrpel novo hudo nesrečo, po kateri je že nekaj časa v umetni komi.

Zanardi (na fotografiji) v boksih med lansko 24-urno preizkušnjo v Daytona Beachu
Zanardi (na fotografiji) v boksih med lansko 24-urno preizkušnjo v Daytona Beachu FOTO: AP

V pismu, ki ga je prenesel osrednji italijanski športni časnik La Gazzetta dello Sport, je papež Frančišek izpostavil, da je Alex Zanardi vzor za vztrajnost v težkih trenutkih. 53-letni Bolognčan je leta 2001 na dirki serije CART v nemškem Klettwitzu izgubil oblast nad dirkalnikom in se v trčenju tako hudo poškodoval, da je ostal brez nog. Po manj kot dveh letih je začel nastopati v evropskem prvenstvu Touring Car in nato še v svetovnem prvenstvu omenjene serije, med letoma 2005 in 2009 pa je zabeležil štiri zmage. V zadnjih letih je blestel tudi na paraolimpijskih igrah, saj je v parakolesarstvu osvojil že šest odličij, od tega štiri zlata, odmevne rezultate pa je dosegal tudi na svetovnih prvenstvih, saj je v domače vitrine pospravil skupno kar 18 kolajn.

Zanardi se je 19. junija v trčenju s tovornjakom huje poškodoval v okolici Siene, kjer je nastopal na parakolesarski dirki Obiettivo tricolore. Njegovo stanje so po triurni operaciji nazadnje označili za kritično, a stabilno, trenutno se nahaja v umetni komi, kar je pri poškodbah glave sicer običajna praksa. V sredini izdaji časnika La Gazzetta dello Sport mu je podporo iz Vatikana izkazal tudi papež Frančišek, sicer velik športni (in predvsem nogometni) navdušenec. Sloviti rožnati časnik je na naslovnici postregel s fotografijo papeža med sestavljanjem pisma, za podlago pa je Njegova svetost uporabila enega prejšnjih izvodov Gazzette, ki je na naslovnici poročala o Zanardijevi nesreči.

Naslovnica Gazzette dello Sport s papeževim pismom.
Naslovnica Gazzette dello Sport s papeževim pismom. FOTO: AP

'Dal si nam lekcijo'
"Najdražji Alessandro, tvoja zgodba je primer tega, kako ponovno začeti po nenadni ustavitvi. Skozi šport si nas naučil, kako živeti življenje v vlogi protagonista, skozi invalidnost pa si nam dal lekcijo človečnosti. Hvala, da si dal moč tistim, ki so jo izgubili. V tem bolečem trenutku sem ti blizu in molim zate ter za tvojo družino," je zapisal papež, ki je pismo sklenil z besedama "bratsko, Frančišek".

Zdravniki med okrevanjem svarijo pred morebitnimi poškodbami možganov, saj je Zanardi v trčenju utrpel hude poškodbe obraza in lobanje. Iz bolnišnice v Sieni so sporočili, da bo v umetni komi vsaj še do naslednjega tedna. Sin Niccolo Zanardi z objavami na Instagramu sicer neprestano spodbuja očeta.

"Jaz te roke ne izpustim. Dajmo, oče. Še danes en majhen korak naprej," je zapisal Niccolo Zanardi ob fotografiji, na kateri drži očetovo roko.

Iz Vatikana so sicer tudi sporočili, da je Zanardi nedavno sodeloval na dobrodelni dražbi papeža Frančiška, s katero je podprl dve bolnišnici v Lombardiji, ki ju je močno prizadela letošnja pandemija novega koronavirusa. Vatican News je poročal, da je Zanardi za dražbo odstopil reprezentančno opravo, v kateri je osvojil zlato kolajno na paralimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016. Poleg nastopov na paraolimpijskih igrah se je Zanardi udeležil tudi newyorškega maratona, v svojem razredu na vzdržljivostni preizkušnji Ironman pa je postavil nov rekord.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomlad14
24. 06. 2020 16.04
-1
Potuho daje bogatašem, namesto da bi bil zgled revežem.
pomlad14
24. 06. 2020 15.39
-5
Spet se vtikuje tam, kjer mu ni mesto.
manucao
24. 06. 2020 15.43
+4
Podlupo
24. 06. 2020 14.36
+16
Kjer je volja, tam je moč 💪
Robert Mulec
24. 06. 2020 14.19
+21
... lepo sporočilo, ne daj se šampion ...