Drugi športi

Phelps odkrito: Svoj čas sem bil isti 'idiot' do svojih kolegov kot Jordan

Baltimore, 19. 05. 2020 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z naskokom najboljši plavalec vseh časov Michael Phelps je v pogovoru za Yahoo Sports brez dlake na jeziku spregovoril tudi o svoji mentorski vlogi v klubskem in reprezentančnem ustroju. Kot je priznal, ni manjkalo pritiskov in drugih (spornih) potez v odnosu do kolegov v želji, da bi bili superiorni v svetovnem merilu.

Veliki Michael Phelps (34), ki je v svoji impresivni plavalni karieri osvojil neverjetnih 73 medalj na največjih tekmovanjih - samo z olimpijskih iger jih ima 28, od tega 23 zlatih -, je v sila zanimivem intervjuju za Yahoo Sports odstrl tudi nekatere za širšo javnost do tega trenutka neznane podrobnosti. 

Med drugim se je 34-letni Američan dotaknil tudi manj priljubljenih potez oziroma prijemov, ki se jih je med kariero v odnosu do klubskih in reprezentančnih kolegov posluževal v želji, da bi imel vsak od njih enake možnosti za zmago. "Med spremljanjem dokumentarnega filma 'The Last Dance' o najboljšem košarkarju vseh časov Michaelu Jordanu in 'njegovih' Bullsih (Chicago Bulls, op. p.) v 90. letih sem prišel do zaključka, da sem bil svoj čas isti 'idiot' do svojih kolegov kot on do soigralcev v Chicagu. V želji, da smo najmočnejši kot posamezniki in posledično kot reprezentanca v svetovnem merilu, sem se posluževal določenih motivacijskih prijemov, ki marsikomu niso bili po godu. V danem trenutku sem ocenil, da je bilo za vse nas to nujno potrebno, če smo želeli izpolnjevati lastne kot tudi reprezentančne cilje," je uvodoma povedal Michael Phelps, ki je bil za dosego določenega cilja pripravljen storiti in žrtvovati prav vse.

Michael Phelps ima v svoji bogati zbirki medalj z največjih tekmovanj kar 28 olimpijskih, od tega 23 zlatih.
Michael Phelps ima v svoji bogati zbirki medalj z največjih tekmovanj kar 28 olimpijskih, od tega 23 zlatih. FOTO: AP

"Bil sem lačen zmag. Vsakič, ko sem skočil v bazen, sem začutil neverjeten adrenalin. Nekaj, kar je vsakič ob prihodu na košarkarsko igrišče začutil tudi Michael Jordan. Moja tekmovalna nrav mi ni dala miru, želel sem biti najboljši v danem trenutku. Bolj kot prvo mesto, sem se trudil iskati popolnost v vsakem nastopu. Iskal sem vsako najmanjšo mogočo rezervo, ki bi me izoblikovala v še boljšega plavalca," je poudaril najboljši plavalec vseh časov in dodal:

"Jordan je bil tip športnika, ki je po mojem okusu. Odločen, brezkompromisen in prevladujoč v vseh pogledih ... Le na ta način si lahko najboljši, saj konkurenca nikoli ne počiva. Ne glede na to, da je plavanje individualna športna panoga, sem vedno stremel k temu, da imajo moji klubski in reprezentančni kolegi enake možnosti za zmago kot jaz."          

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nikolajev
19. 05. 2020 19.07
-3
Njegovo telo je bilo dopingirano. Če bodo čez 10 ali 20 let izvedli ponovno analizo krvi, bo Phelps izgubil vse naslove.