Drugi športi

Ples v dežju dobil Guerreiro, rojak Almeida z nekaj težavami ostal prvi

Roccaraso , 11. 10. 2020 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
1

Izjemna dirka po Italiji za portugalsko kolesarstvo se je nadaljevala z etapno zmago Rubena Guerreira (EF Pro Cycling) na deveti preizkušnji s ciljem v Roccarasu. Na razmočenih cestah je kljub težavam in silovitemu pritisku skozi celotno etapo vodstvo in rožnato majico uspel zadržati Guerreirov rojak Joao Almeida (Deceuninck-Quick-Step).

Na koncu deževne etape v osrčju južnega dela Apeninov od San Salva do Roccarasa (208 kilometrov) so slavo še drugi dan zapovrstjo pobrali ubežniki. Med osmimi, ki so do zaključka v zadnjih 40 kilometrih prišli skupaj, sta imela v dvojnem vzponu do cilja največ moči Ruben Guerrerio in Španec Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), ki sta napadla v prvem, manj strmem delu vzpona nad Roccarasom. Odločitev je padla na strmejšem dvokilometrskem delu klanca do cilja na Aremogno. Prvi je z napadom začel Guerreiro, ki je od prvotnega napada obeh prihranil več moči in se zanesljivo odpeljal do etapne zmage, druge za moštvo EF Pro Cycling po uspehu na Etni Ekvadorca Jonathana Caiceda.

"Končno sem zmagal,"  je etapno zmago pokomentiral 26-letnik iz Pegoesa. "V profesionalnem kolesarstvu je tako težko dobiti dirko, sam sem se za to boril štiri leta po nekaj drugih mestih. Čeprav se mučim s hladnim vremenom, me greje misel, da sem za ekipo osvojil drugo etapno zmago. Vedel sem, da bodo ostali po ravnem terenu hitrejši, zato sem moral varčevati nekaj moči za zahteven zaključek," je dodal.

Almeida (na fotografiji) pred začetkom nedeljske etape v San Salvu.
Almeida (na fotografiji) pred začetkom nedeljske etape v San Salvu. FOTO: AP

'Rožnati' Almeida ves čas pod pritiskom
Med favoriti v ozadju sta sprva napadla Lucas Hamilton (Mitchelton-Scott) in Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), ki pa sta že pred tem zaostala precej časa. Vseeno sta vzela nekaj časa vodilnim. V ozadju je bil v boju za rožnato majico 22-letni Joao Almeida ves čas pod pritiskom, v zadnjem in najbolj strmem kilometru (nad 10 odstotkov v povprečju) pa je mladi Portugalec prvič pokazal nekaj slabosti. Wilco Kelderman (Sunweb) in Jakob Fuglsang (Astana) sta bila zelo močna, pridobila pa sta 18 sekund v primerjavi z Almeido. 

V seštevku ima Portugalec zdaj 30 sekund naskoka pred Keldermanom in 39 pred Špancem Pellom Bilbaom (Bahrain-McLaren). Italijan Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) je peti z zaostankom 57 sekund, štiri sekunde za njim pa je že Fuglsang. Četrti je vmes še en Italijan Domenico Pozzovivo (NTT Pro Cycling), ki ima 53 sekund zaostanka za vodilnim. Dvaindvajsetletni Almeida je bil zadovoljen z razpletom etape. Predvsem zaradi svojega moštva. 

Kaj bo pokazalo testiranje?
"To je bil zahteven in hladen dan. In res sem se močno boril, da bi obdržal to majico, predvsem zaradi odlično opravljenega dela moje ekipe. Do konca sem se boril in lahko še en dan nosim tole majico. Hvaležen sem celotni ekipi," je dejal član Deceuninck-Quick-stepa.

Slovenska kolesarja Jan Tratnik in Domen Novak (Bahrain-McLaren) nista bila med najboljšimi in sta se tako kot večino zadnjih etap vozila v ozadju v upanju na kakšen pobeg v naslednjih etapah. Novak je osvojil 39. mesto (+ 4:00), Tratnik pa 80. (+ 16:13). V skupnem seštevku Tratnik zaseda 69. mesto (+ 42:26), Novak pa 120. (+ 1:19:37). V ponedeljek bo na sporedu prvi prosti dan, ki bo pomemben predvsem zaradi testiranj na novi koronavirus, zaradi katerega je moral Giro zapustiti eden od favoritov pred začetkom tritedenske preizkušnje, Britanec Simon Yates (Mitchelton-Scott).

Izidi 9. etape dirke po Italiji:

1. Ruben Guerreiro (Por/EF Pro Cycling) 5:41:20
2. Jonathan Castroviejo (Špa/Ineos Grenadiers) + 0:08
3. Mikkel Bjerg (Dan/UAE Team Emirates) 0:58
4. Kilian Frankiny (Švi/Groupama-FDJ) 1:16
5. Larry Warbasse (ZDA/Ag2r La Mondiale) isti čas
6. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) 1:19
7. Lucas Hamilton (Avs/Mitchelton-Scott) 1:32
8. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb) 1:38
9. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) isti čas
10. Jai Hindley (Avs/Sunweb)
...
16. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo) 1:52
...
19. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step) 1:56
... 
24. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma) 1:58
...
39. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren) 4:00
80. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren) 16:13

- skupni vrstni red:
1. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step) 35:35:50
2. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb) + 0:30
3. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren) 0:39
4. Domenico Pozzovivo (Ita/NTT Pro Cycling)  0:53
5. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo) 0:57
6. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 1:01
7. Harm Vanhoucke (Bel/Lotto Soudal) 1:02
8. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe) 1:11
9. Jai Hindley (Avs/Sunweb) 1:15
10. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe) 1:17
11. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma) 1:24 
...
69. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren) 42:26
120. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren) 1:19:37

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
11. 10. 2020 17.19
+1
Bravo! Dober komentar na es: Tour de Portugal. New Slovenians🤣 Danes Novak dobro, skoraj do konca bil ob svojem kapetanu, tudi zaostal ni veliko na koncu!