Drugi športi

Po aferi iz Seefelda poziv k boljšim strategijam proti dopingu

München, 20. 01. 2021 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nemčija je s sojenjem v aferi Seefeld doživela eno največjih dopinških afer v državi, ki je presegla državne meje, tudi v smeri Slovenije. Strokovnjaki pa se ukvarjajo s tem, kako naprej, saj je afera Aderlass dodobra razkrila tudi pomanjkljivosti v boju proti dopingu.

Schmidt (na fotografiji v sredini) ob začetku sojenja septembra lani.
Schmidt (na fotografiji v sredini) ob začetku sojenja septembra lani. FOTO: AP

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, je Detlef Thieme iz bavarskega protidopinškega laboratorija v Kreischi v vlogi nadzornega strokovnjaka spremljal ves proces in ocenil, da je glavni obtoženi "profesionalno in brez milosti izkoristil v luknje v postopkih". Najbolj dovajanje sveže krvi športnikom tik pred nastopi, ko so bili lahko že prepričani, da jim na novo testiranje ne bo treba več.

Thieme trdi, da je sojenje pokazalo potrebo po še bolj ciljno naravnanem testiranju športnikov, če želijo povečati učinkovitost. Pri tem izpostavlja, da se je treba v prvi fazi osredotočiti predvsem na posamezne športne panogo. In kar je pravzaprav posebej enostavno, pred tekmami je treba iskati morebitna vbodna mesta igle, ki bi vzbujala sum, nepravilnosti. Več športnikov je na sojenju namreč potrdilo, da jim denimo nikoli niso pregledali žile na pregibu podlahti in nadlahti.

Kot še pravi Thieme, je bil začuden, kako natančno so bili o svojih krvnih vrednostih v tem primeru ob zdravniku Marku Schmidtu iz Erfurta o krvnih vrednostih obveščeni tudi športniki sami, pa tudi, kako hitro se vse novosti v boju proti dopingu razširijo pri kršiteljih. Pri tem je zahteval bolj enostavno in manj birokratsko menjavo informacij.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.