Drugi športi

Po tragediji skrajšali torkovo etapo – je bil kriv močan naliv?

Rybnik, 06. 08. 2019 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Organizatorji kolesarske dirke po Poljski so po tragični nesreči Belgijca Bjorga Lambrechta skrajšali torkovo četrto etapo, na kateri se bodo lahko Lambrechtovi kolegi bolj kot tekmovanju posvetili spominu na umrlega 22-letnega kolesarja ekipe Lotto-Soudal, ki se je ponesrečil na ponedeljkovi 150,5-kilometrski etapi od Chorzowa do Zabrza.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. FOTO: Aljoša Kravanja
Slovenski kolesar Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je po nesrečni etapi s skupnega četrtega mesta napredoval na tretje in ima 14 sekund zaostanka za Ackermannom. Drugi je Kolumbijec Fernando Gaviria (Team Emirates) z 12 sekundami zaostanka za Nemcem. Deseti je ostal drugi Slovenec Matej Mohorič (Bahrain-Merida), ki je skupno 23 sekund za Ackermannom.

"Organizatorji dirke, žirija in ekipe so se skupaj odločili, da 'nevtralizirajo' četrto etapo dirke po Poljski, da bi se tako poklonili Bjorgu," so v ponedeljkovi večerni izjavi za javnost zapisali organizatorji. "Trasa je bila skrajšana na 133,7 km in zadnji krog bo le en. O vsaki nadaljnji odločitvi glede jutrišnje (torkove, op. a.) etape bomo obveščali v dogovoru z Lotto-Soudalom," so še dodali.

Direktor dirke Czeslaw Lang je povedal: "Vse nas je izjemno pretresla ta tragedija. Z besedami ni moč opisati čustev, ki jih vsi čutimo. Delim bolečino z Bjorgovo družino, njegovo ekipo in vsemi člani kolesarske skupnosti. V isti sapi bi ponovno izrazil našo popolno podporo, Bjorg Lambrecht bo za vedno ostal v naših spominih kot izjemen kolesar in velik človek."

Dvignil naj bi roko
Odpovedali so že torkovo otroško kolesarsko dirko, medtem pa v javnost kapljajo prve podrobnosti tragičnega dogodka. Po poročanju portala Cyclingnews je poljski kolesar, ki ni želel biti imenovan, novinarjem po koncu etape povedal, da je tik pred nesrečo Lambrecht dvignil roko in želel vzpostaviti stik z direktorjem ekipe, a da nihče točno ne ve, zakaj je nato prišlo do padca, ob katerem je Belgijec tako silovito z glavo trčil v betonsko drenažno cev, da je kljub hitremu posredovanju zdravnikov preminil.

Novice o njegovi smrti so do kolegov kolesarjev v cilju prišle kmalu po koncu etape, ki se je za razliko od prejšnjih končala brez glasne glasbe in navijačev, ki so se v tišini razkropili. To je prvi smrtni primer na dirki po Poljski, odkar je ta leta 1993 postala profesionalna. 

Mezgec (na fotografiji) je trenutno najboljši slovenski kolesar na dirki.
Mezgec (na fotografiji) je trenutno najboljši slovenski kolesar na dirki. FOTO: Damjan Žibert
(STA) Lambrecht je veljal za velik up belgijskega kolesarstva. Rodil se je v Gentu in prve vidne uspehe je dosegel na enodnevnih klasikah. Bil je četrti na Valonski puščici, peti na Puščici Brabanzona in šesti na dirki Amsteld Gold Race. Na dirki po Baskiji letos je bil v drugi etapi drugi, na lanskem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku pa je na cestni dirki do 23 let osvojil srebrno medaljo.Junija lani je podaljšal pogodbo z ekipo Lotto do 2021, imel pa je eno ključnih vlog v moštvu na večetapnih dirkah; 24. avgusta bi moral drugič v karieri startati na Vuelti po Španiji.To je že druga smrt med kolesarji letos in enaindvajseta v zadnjih desetih letih: 25. aprila letos je zaradi zastoja srca med dirko Omloop van de Braakan umrl Robbert de Greef. Lani aprila je zaradi enakega vzroka med dirko Pariz - Roubaix preminil Michael Golaerts, aprila 2017 pa je v prometni nesreči v Anconi življenje izgubil italijanski kolesar Michele Scarponi.

Ackermann: Povsem sem poklapan
"Videli smo, da je padel, ne veš, kaj bi storil, ali bi se ustavil ali ne, a mislili smo, da je bolje vse skupaj prepustiti zdravnikom. Ko nekako vidiš, da je okoli njega veliko ljudi, lahko slutiš, da je hudo," je povedal Brian Holm, ki je mimo nesreče zapeljal z avtomobilom ekipe Deceuninck-QuickStep DS.

Lambrecht je veljal za velikega talenta, ki so mu napovedovali boj za zmago na največjih dirkah, na nedavnem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku je bil srebrn na dirki kolesarjev do 23 let. Sožalje družini je nemudoma izrazil zmagovalec etape Pascal Ackermann: "Danes rezultat dirke ni pomemben. Povsem sem poklapan, ko sem slišal današnje tragične novice, rad pa bi osebno poslal moje najgloblje sožalje družini in prijateljem Bjorga Lambrechta ter vsem pri Lotto-Soudalu."

Močen naliv v trenutku nesreče
Glede na to, da je bila etapa povsem ravninska, okoli ponesrečenega Belgijca pa naj ne bi bilo nobenega od tekmecev, je šlo očitno res za nesrečen splet okoliščin. Lambrechta so po nesreči prepeljali v bolnišnico v Rybniku, kjer pa žal niso mogli storiti ničesar več.

"Ne vemo, zakaj je padel, zgodilo se je na povsem položni cesti," je dejal zdravnik dirke Ryszard Wisniewski. "Takoj za tem smo poskusili z masažo srca, nato smo poklicali helikopter, a njegovo stanje je bilo tako resno, da ga ni mogel prepeljati. Zato smo nadaljevali z reanimacijo na mestu dogodka, nato pa smo ga v bolnišnico prepeljali z reševalnim vozilom. Sledilo je še več reanimacije na poti do bolnišnice, a je tam sredi operacije umrl."

Razmere na cesti so bile spremenljive, po nekaterih posnetkih pa se je v trenutku nesreče na kraju tragičnega dogodka močno ulilo. Po mnenju poznavalcev je to le še dodaten dokaz, kako prav so imeli organizatorji zadnje dirke po Franciji, ko so zaradi slabega vremena prekinili eno od etap in eno naslednjih tudi skrajšali. Žal je nesreča Lambrechta nov dokaz, kako nevarno je v resnici kolesarstvo.

Razmere na cesti v trenutku Lambrechtove nesreče:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Seni ?erne
06. 08. 2019 09.53
+25
Pa kje vi dobite te nesposobneze, ki se pisati ne znajo.A pri vas zaposlite samo glede vez in poznanstev.Me ne moti ce mi obiskovalci pisemo brez locil z slovnicnimi napakami itd. Ampak da pa nek medij konstantno pise z napakami in nepopolnimi pripsevki je pa ze visek. Pred leti sem bil redni obiskovalec vase strani zadnja leta pridem zelooo redko in pocasi sploh ne bom vec prisel.Vi se hvalite najbolj obiskana stran vendar ne vem iz katerega leta vi to objavljate ker sem siguren da ste ze zgubili najman 50% obiskovalcev.Sespomnim koliko je vcasih bilo komentarjev pod clanki razlika je nerealna.Ampak nima veze nobenih vasih programov ne gledam razn motogp vcasih.Iskreno upam da v prihodnosti propadete in vas nasledi en soliden profesionalen medij.Vi ste postalu konkurenca zurnalu ;)
hopcefizelj
06. 08. 2019 11.31
+2
In kaj si hotel povedati, kaj vsebinskega?...ostalo nam je znano...
trac
06. 08. 2019 09.13
-14
Napiše se močen!
vrtnar01
06. 08. 2019 09.34
+13
Lessihinav?ek
06. 08. 2019 09.11
-21
Kolesarji preveč izmučijo telo.mišice pa samo v nogah.izgledajo kot narkomani z nabreklimi nogami
maneno48
06. 08. 2019 08.52
+23
JK, napiše se močAn ne močEn, SOŽALJE SVOJCEM !!!