Drugi športi

Pogačar: Šel sem na vse ali nič, tudi če ostanem sredi ceste

Madrid, 14. 09. 2019 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J./Kr.H./STA
Komentarji
48

Vsega 20-letni slovenski kolesar Tadej Pogačar je z izjemno vožnjo na 20. etapi Vuelte z zmagovalnega odra skupnega seštevka izrinil Valverdejevega moštvenega kolega Naira Quintano, ki za Pogačarjem na tretjem mestu zaostaja 49 sekund. Miguel Angel Lopez na petem mestu pa že poldrugo minuto. Pogačar je s tem znova oblekel tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki.

Več videovsebin
  • Prihod v cilj zmagovalca Tadeja Pogačarja
    00:18
    Prihod v cilj zmagovalca Tadeja Pogačarja
  • Vrhunci predzadnje etape Vuelte
    02:15
    Vrhunci predzadnje etape Vuelte

Tadej Pogačar se je odločil za napad na stopničke zmagovalnega odra Vuelte na klancu predzadnjega gorskega cilja. Na klancu na Punto de Pena Negra je ujel ubežnika Taa Geoghegana Harta in Rubena Guerreira ter nato poskusil s samostojnim pobegom v boju za stopničke na zmagovalnem odru skupnega seštevka Vuelte in belo majico najboljšega mladega kolesarja španske pentlje.

Komendčan je v slogu velikih šampionov s samostojnim pobegom dobil zadnjo gorsko etapo letošnje Vuelte.

Sijajni pobeg mu je uspel. Na koncu je bil povsem izčrpan, a je z velikim nasmeškom sam zapeljal skozi ciljno črto na vrhu zadnjega klanca na Plataformo de Gredos. "Potrpežljivost se je izplačala. V nogah sem imel še veliko moči, vendar pa sem bil, vsaj na začetku, še nekoliko negotov. Videl pa sem, da so drugi še bolj negotovi zaradi mraza in dežja. Priložnost se mi je ponudila na predzadnjem klancu. Videl sem, da je Miguel Angel Lopez zelo dobro vozil, zato sem se odločil za napad in pobeg. Izbral sem pravi trenutek," se je smejalo Pogačarju, ki je tako dobil oba zadnja gorska cilja. Komendčan si še ne zna predstavljati, kaj mu je pravzaprav uspelo: "Bom potreboval kar nekaj dni, da bom vse to skupaj premislil in dojel. Neverjetno. Nikoli si nisem tega niti predstavljal."

Pogačar je zasenčil boj za rdečo majico, ko je uprizoril pobeg, ki bi si ga še kako želel Alejandro Valverde. "Danes sem šel na vse ali nič. Najdaljši vzpon sem napadel po tistem, ko so ostali nekako streljali metke v prazno. Naredil sem dober skok in šel na polno do konca: rekel sem si, ali pridem do konca ali se ustavim sredi ceste," je slovenskim novinarjem, med katerimi je bila tudi naša Kristina Hacin, razlagal Pogačar. Razmere so mu bile pisane na kožo, saj je že večkrat dejal, da mu ustrezajo nižje temperature in dež. "Vreme mi je šlo res na roko, nimam kaj dodati," je priznal. Zbralo se je kar nekaj slovenskih navijačev, ki so bodrili 20-letnega mladega kolesarja. "Podpora s cele Slovenije je bil neverjeten. Ob cesti je bila tudi vsa družina. Res je bilo neverjetno, ko sem jih zagledal pred seboj," je obrazložil 20-letnik.  Med napadom na etapno zmago je ves čas ohranjal več kot eno minuto zaloge pred skupino favoritov z Rogličem, ogrozil pa je tudi drugo mesto Alejandra Valverdeja, ki je moral v izdihljajih etape reševati svojo in špansko čast v boju za drugo mesto skupno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S precej drugačnimi občutki se je boril Primož Roglič. Ta je imel težak dan na včerajšnji ravninski etapi, ko se je zapletel v skupinski padec. "Ni bilo ravno najboljše po včerajšnjem padcu, res težkemu dnevu. S celotno ekipo smo se ponovno zbrali, motivirali in pričeli čim bolj ostro takoj od starta," je v cilju pojasnjeval Roglič. Priznal je, da mu je šel Tadejev napad še kako na roko. "Tadej je pokazal res eno super vožnjo. Zame je to bilo ugodno. On se je odpeljal, ostali so potem bolj kot ne morali poskušati loviti, kar jim ni najbolj uspevalo. Zame je bilo pomembno, da ostajam z najboljšimi in poskušam brez nepotrebnih težav pripeljati do konca," je še pristavil Roglič.

Nekdanji smučarski skakalec je v cilj pripeljal z minuto in 41 sekundami zaostanka za Pogačarjem, s čimer si je najverjetneje zagotovil končno zmago na Vuelti. Čaka ga le še zadnja napada, na kateri velja neko nenapisano pravilo, da ni napadov na rdečo majico. "Zagotovo ni več gorskih etap, tako da še en dan pa je. Ni mi bilo najbolj prijetno, kako čim prej čez ciljno črto. Kasneje bomo razmišljali kaj nam je uspelo, ko prečkamo črto v Madridu," je sklenil Roglič in priznal, da je bilo lažje voziti na Vuelti kot na Giru, kjer je imel precej težav z zdravjem. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intimnanega3
16. 09. 2019 11.40
upam, da taka forma ostane do olimpijade. enako velja za Garnbretovo in ostale
gekados
15. 09. 2019 17.12
+3
Danes se piše zgodovina slovenskega kolesarstva. Bravo!!
TistoPravo
15. 09. 2019 14.01
+7
Zmernost in potrpežljivost, ki je globoko prigarana in privzgojena v slovenskem narodu...se ob pravilnem srečanju z zahodnim svetom, tehniko..v tem primeru organizerana ekipa vključno z vrhunsko opremo z kolesi in vsem ostalim...spremeni v diamant uspehov, čiste ideje in volja po tekmovanju...poštenem zmagovanju, v vsakem primeru spoštovanju konkurence in tistega...za kar zahodnjaki že dolgo niso hvaležni več. Slovenija je dežela polna čistih idej, talentov in narave neizmernih zmožnosti. Športniki, glasbeniki, umetniki...podjetniki, pa tudi podjetniki sledijo. V sodelovanju, skupaj zmoremo...in zelo me veseli, da tudi politika sledi. Saj veste, kaj pravijo...le prava ogledala v pravih izgledih, etičnih uspehih temelječih na delavnosti in ravnopravšnji usmerjenosti v tisto, kar posameznika tudi veseli...nam lahko pričarajo pravljico, za katere živimo že iz otroški dni..samo da te pravljice ob pravih življenskih poteh, v odrasli dobi postanejo čedalje bolj resnične.
inside1
15. 09. 2019 11.14
-22
Obadva bosta v kratkem, če ga že nista, dobila obisk in bo treba lulat v kozarčke..... nazadnje še kaj podtaknejo...... Poštenega športa praktično ni več.....
uporabnica1
15. 09. 2019 10.11
+33
Noro, kaj se dogaja v zadnjih letih pri nas. Vsako leto smo boljsi. Še leta 2015 smo noreli od veselja, ko je takrat zelo mladi Polanc zmagal etapo na Giru, leta 2017 smo pobrali zmage na vseh treh GTjih, na Giru spet izjemen Jan Polanc, ki je dosegel skupno 11.mesto in mu ni veliko zmanjkalo do zgodovinskega 10.mesta, dosegel etapno zmago spet, nekaj časa nosil majico najboljsega hribolazca - že to se nam je zdelo neponovljivo, na Touru izjemen Primoz Roglic, ki je zmagal kraljevsko etapo, na Vuelti komaj 22letni Matej Mohorič zmagal etapo, leta 2018 pa prava eksplozija naših, na Giru etapo zmaga mladega Mohoriča, ki je v tisti sezoni eksplodiral in skupno zmagal še dirko po Beneluxu in Nemčiji, na Touru dokočno Primož pokaže, da gre za potencialnega kandidata za top 5, na koncu osvoji izjemno 4.mesto in dobi kraljevsko etapo, v istem letu zmaga še dirko po Basikiji, Romandiji..., mladi Tadej Pogačar zmaga mladinski "Tour de France", predvsem zaradi Primoža in Mateja smo lahko prvič v zgodovini imeli 8 predstavnikov na SP... Letošnje leto 2019: Giro: dva nosilca roza majice - Roglič in Polanc, Primož doseže zgodovinsko 3. mesto, Jan pa odlicno 14.mesto, imeli smo kar dva Slovenca med top 14, dolgo je kazalo, da bosta končala oba med top 10, Tour ni bil zmagovit, je pa Jan Tratnik pokazal, da je super ko je dosegel 3.mesto v etapi, Matej pa se je izkazal kot odličen pomočnik - smao vprasanje casa kdaj zmaga etapo se na Touru, sedaj pa zgodovinska Vuelta 2019, Primož 1. , mladi Tadej 3. , fantastično, pravljičnoo, skoraj neponovljivo. Čaka nas še SP, kjer verjamem, da naši lahko posežejo po medaljah, hvala vam Primož, Tadej, Jan, Matej... da zaradi vas izgubljamo glas haha🇸🇮💪
pojtrarara
15. 09. 2019 14.04
+6
Se Lukca Mezgeca si pozabila, ki je tudi ze desegel vrhunske rezultate tudi letos na vuelti in je bil letos v izjeeemni formi. Cestitke vsem nasim za izjemne predstave, Luki pa hitro okrevanje, da se čimprej vrne v vrhunsko formo in sredinonasih vrhunskih kolesarjev.
uporabnica1
15. 09. 2019 15.29
+3
Ja seveda sej res, ne dohajam vseh, to je preveč za moje srce :)
Matjaž ?renc
15. 09. 2019 10.09
-5
Ustavte e mal s komentarji in prevč hvale ni dobro. Vsaka čast in poklon za oba naša kolesarja, tako za Roglo kot za mladega Pugija, sam danes je zadnji dan in Moviestar je itak že tako naspidiran zarad tiste 18 etape, najverjetneje se danes ne bodo držal gentelmenskega dogovora da se zadnji dan dirke ne napada vodilnega v skupni razvrstitvi in bo Quntana sigurno kakšno pdolo finto poskusil potegnit iz rokava, Španci so podmukli. EDINO in samo to bi jih ustavlo, če so dobil ostro komando iz vrha Vuelte. Nasplošno pa naša 2 sta carja na Vuelti, vse čestitke BRAVO BRAVO
uporabnica1
15. 09. 2019 12.25
+6
Enmajstr
15. 09. 2019 09.18
+20
Pogačar je v odlični formi, poleg tega ima pa odličen "nos", kdaj so drugi dovolj izčrpani za njegov pobeg. Primož tudi vrhunsko, včeraj brez težav obranil vse napade, kljub temu, da je padec gotovo pustil kakšno bolečino in tudi če boli komolec, ne moreš istisnit 100%. Res smo lahko ponosni na naša dva junaka. Treba je pohvalit tudi jumbo vismo, res da ni močna kot Movistar, ampak dovolj, da je alfa lev lahko obdržal rdečo majico, to bi tadeju v UAE težje uspelo. Pečat je pustil tudi lopez, večni borec, tudi udeležen v padcu in pravi športnik s trezno glavo. Čestitke tudi ostalim našim kolesarjem, predvsem pa želim mezgecu čim hitrejše okrevanje in da se čimprej vrne, tudi v njegovih šprintih uživamo. Lepo nedeljo športno ponosna slovenija.
M teorija
15. 09. 2019 09.49
+5
Visma je najperspektivnejša ekipa, ekipa prihodnosti, Rogla ne pravilno naredil z podaljšNjem pogodbe!?
Matjaž ?renc
15. 09. 2019 10.13
+1
Podaljšal je šele tist trenutek, ko je Visma dojela, da če gre k UAE Timu, potem so zgubil dinamit v moštvu, prej so se ga hotel znebit, UAE pa je takoj uskočil, če nebi Rogla podaljšal pogodbo, so mu bili pripravljeni ponudit 5 letno pogodbo za kar velik dnarja. Tako da; ja no so Nizozemci le uvideli, da brez Rogle so vbistvu čisto povprečna ekipa.
El Diablo 2013
15. 09. 2019 11.11
-4
v čem so perspektivni? a v tem da Roglič vsako dirko sam ostane na konc, brez pomočnikov??!!
uporabnica1
15. 09. 2019 12.29
+4
el diablo ti res nimaš pojma ali pa ne gledaš dirke. Dej si mal poglej 5., 7.,9., in ostale gorske etape, preden bluziš na pamet. Vse je imel ob sebi, v čisto zadnjih km je pa imel vsaj Kussa in Bennetta. Pomočniki niso tam do zadnjega milimetra, nobena ekipa nima pomočnikov še v zadnjem kilometru, zato, ker jih ne potrebujejo, udarijo se kapetani, ampak vi tega še kar ne razumete vidim. @matjaž dej ne piši bedarij, pogodbo je podaljšal že 2 tedna nazaj, ekipa napreduje ima vrhunske kolesarje, stopničke na vseh treh GTjih letos, kje je favorizirani Ineos letos? NIkjer ga ni, zmago je dosegel samo na Touru to je pa že vse
Staritrg
15. 09. 2019 13.52
+1
murinar
15. 09. 2019 08.58
+21
Tadej ,primož in ostali naši --VELIČASTNO zastopate domovino !
pojtrarara
15. 09. 2019 09.46
+11
Veličastno pišejo zgodovino s svojimi dosežki. čestitke Primož in Tadej. Slovenija je zelooo ponosna na vaju.
Zelo123
15. 09. 2019 08.42
+25
Veličastna zmaga, bravo, bravo. Pa komaj 20 let ima in tak zrel fant. Roglič je pa sploh in sploh. Velik dan za slovenski šport.
Zelo123
15. 09. 2019 09.00
+23
Za vse neumnosti imajo naše tv hiše čas in denar, le za ta dogodek ga ni bilo. Sramota.
zmago56
15. 09. 2019 08.13
+32
Pridružujem se vsem častitkam. Lepo in zelo koristno pa bi bilo, da bi le naši politiki bili tako vztrajni in za Slovenijo dali vse od sebe namesto vse k sebi.
Zantaja
15. 09. 2019 08.52
+15
zraven sporta pa res nemoras mesati teh pokvarjencev.
Zelo123
15. 09. 2019 09.08
+6
Tako je, proti športnikom so velike mone in še in še mone.
apodgra
15. 09. 2019 08.03
+59
Bolj sanjsko , se ne bi mogla zaključiti 20.etapa. Dobili smo to, kar sta si zaslužila naša dva vrhunska kolesarja . Prvič v zgodovini , da sta se dva kolesarja iz male državice postavila na sam svetovni vrh najboljših kolesarjev na svetu. Kapo dol , globoki priklon . Vsem tem kolesarjem eno veliko spoštovanje in malo več medijske pozornosti in spoštljive denarne nagrade , ki so v primerjavi z nekaterimi drugimi športi , drobtinice. Noben nogometni komentator , nikoli več v svojem poročanju, ne bi smel uporabiti besed so" utrujeni ", imajo "natrpan" urnik tekmovanj in zato potrebujejo rotacijo oziroma počitek.
pojtrarara
15. 09. 2019 09.49
+7
Moj podpis temu komentarju. In vse čestitke epski pravljici, ki sta jo v Španiji spisala Primož in Tadej! Tako zelo iz srca jima privoščim in tako zelo iz srca sem vesela zanju.
barjan?ek1
15. 09. 2019 07.47
+43
Mislim da si sploh ne zavedamo kaksen uspeh sta ta dva nasa fanta dosegla. Bravo in poklon do tal.
tekač
15. 09. 2019 07.10
+64
Pogačar je nova zvezda kolesarskega športa. V kolikor bo tako nadaljeval se bo vpisal v zgodovino kolesarstva. Dobiti tri zahtevne gorske cilje in osvojiti tretje mesto na Vuleti v svoji prvi tritedenski dirki je neverjetno in samo velikim kolesarjem je to uspelo. Roglič je že sedaj šampijon in Jumbo Visma mu sedaj to priznava. Menim,da je potrdil kapetanstvo v ekipi in da sedaj ni več dilem. Sedaj rabi JV samo zdravo ekipo za naslednje leto in bo strah in trepet za vso kolesarsko srenjo. Bravo oba. Kolesarstvo je v Sloveniji v porastu in se še lahko nadejamo kakšnih mladih asov. Čestitam še enkrat obema za vožnjo in za promocijo Slovenije v svetu.......
TistoPravo
14. 09. 2019 21.48
+39
Nisem gledou...sem se pa peljal mimo Komende in gledal proti Zasavju...bilo je izvrstno, bravo slovenske gore listi. Ponosa vseh slovenskih hribov in dolin
Portolonca
14. 09. 2019 21.44
+33
Gremo jutri pir in za Roglo, Pogačarja pravi Slovenski žur, naj družina slavi, Roglič ti si Car Slovenije in Pogačar nihče drug vam do palca ni..Kako lepo je ko posameznik, Slovenec Slovensko zastavo VIHTI...
catgod
14. 09. 2019 21.18
+20
VRFORTYSIX
14. 09. 2019 21.11
+35
Pogačar pa zvezda bravo fana
VRFORTYSIX
14. 09. 2019 21.08
+25
Bravo roglič mčan ko bik
Toti glih
14. 09. 2019 21.04
+40
Vsa čast Pogiju in tudi Rogli. Če bi Rogla napadal, bi tudi drugi in bi Pogija mogoče ujeli ali pa zmanjšali zaostanek, tako pa se je izšlo najbolje za oba. Kapo dol.
ne rabimo predsednika
14. 09. 2019 21.02
+53
to je pa bilo v stilu pravih šampionov, bravo Tadej in seveda tudi Primož