25°C

V Tokiu prvo kolesarsko odličje v 'režiji' Rogliča in Pogačarja?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
T.Š. /
KOMENTARJI
92
Na olimpijski cestni dirki bo konkurenca vrhunskih kolesarjev izjemna, saj je kandidatov za odličja cela vrsta. Na vrhu razpredelnic favoritov za zlato sta tudi dva slovenska asa, Primož Roglič in Tadej Pogačar. V slovenskem moštvu se bodo za odmeven rezultat na cestni dirki trudili štirje (v moštvu sta tudi Jan Polanc in Jan Tratnik), dirka pa bo zahtevna. Doslej je sloviti Tour in zlato olimpijsko odličje v istem letu uspelo osvojiti le enemu kolesarju.

VEČ VIDEOVSEBIN

08:57

Iz 24UR ZVEČER: Po zgodovinskem kolesarskem uspehu

02:05

Iz 24UR: Slovenci dokazali, da smo športna velesila

Zanimiv je podatek, da je v vsej zgodovini le enemu kolesarju uspelo po zmagi na Touru v istem letu osvojiti še zlato medaljo na olimpijskih igrah. To je bil Britanec Bradley Wiggins, ki je ta dosežek proslavil na OI leta 2012 v Londonu (zmagal je na kronometru).

Cestna dirka bo v Tokiu na sporedu že drugi dan iger, 24. julija, vožnja na čas pa sledi 28. julija. Slovenske barve bodo na cestni dirki zastopali štirje izvrstni slovenski kolesarji, medtem ko bo na drugi olimpijski kolesarski preizkušnji (kronometer) v konkurenci le Primož Roglič. Na cestni dirki se bodo za odličja borili Roglič, Tadej Pogačar, Jan Polanc in Jan Tratnik. Slovenci so danes že trenirali na gori Fudži, s katere se je oglasil tudi Pogačar, ki je na Instagramu zapisal: "Prispeli v Tokio. Dobre vibracije v vročini."  Današnja temperatura je tam med 30 in 32 stopinjami, vlažnost pa je  68-odstotna.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Če je Roglič zaradi padca na Touru ostal brez pravih možnosti za zmago, bo v Tokiu gotovo izjemno motiviran. Podobno velja za dvakratnega zmagovalca Toura, ki je z reprezentančnimi kolegi že na Japonskem, kjer se privajajo na okolje in vremenske razmere. Kot je dejal selektor Andrej Hauptman, tudi športni direktor moštva UAE Team Emirates, se ne boji, da bi Pogačarju zmanjkalo moči zaradi napornih tritedenskih preizkušenj na francoski pentlji.

Kot je dejal Miha Koncilija, prvi Pogačarjev trener, je kolesar iz Klanca pri Komendi po zmagi na Touru tudi med favoriti za zlato na OI. "Dirka na olimpijskih igrah je povsem drug format. Je le enodnevna dirka, na kateri reprezentance dirkajo po državah, ne po klubih. To bo tudi zelo težka dirka, saj ima ogromno višinskih metrov," je dejal in dodal, da je prepričan, da sta tako Pogačar kot Roglič med glavnimi favoriti za odličje.

Olimpijska cestna dirka bo dolga 234 kilometrov. Proga bo kar zahtevna, saj je precej razgibana, kolesarji pa bodo "nabrali" kar 4.865 višinskih metrov. Najvišji vzpon, na Fudži Sanroku, ima kar 1451 metrov nadmorske višine, a strokovnjaki pravijo, da bo ključen vzpon na Mikuni Pass, ko jih čaka petkilometrski vzpon, povprečni naklon je 11,5 odstotka, maksimalni pa 17 odstotkov.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Konkurence ne bo manjkalo, saj bo v Tokiu zbrana svetovna kolesarska elita. Od zvezdnikov bo manjkal recimo Julian Alaphillipe, med tistimi, ki se bodo potegovali za odličje, bo tudi Belgijec Wout van Aert, ki se je izkazal na letošnjem Touru. Van Aert je tudi moštveni Rogličev kolega pri Jumbo-Vismi in ima velike ambicije tudi na OI. 

"Mislim, da bom poskusil dobiti medaljo na obeh dirkah, vendar je jasno, da bo zelo težko. To so želje, kaj bo na samem prizorišču, pa je težko napovedati," je optimističen, a tudi previden Belgijec. Da ga ne gre podcenjevati, govori tudi dejstvo, da je na zadnji lestvici mednarodne zveze UCI na drugem mestu. Pred njim je le Pogačar, za njim pa je Roglič (junak Toura ima 4088 točk, pred van Aertom ima 207 točk prednosti, pred Rogličem pa 777).

Kandidatov za odličja je cel kup. Mednje nedvomno sodijo Belgijec Remco Evenepoel, Portugalec Joao Almeida, Nemec Max Schachmann, Britanca Adam in Simon Yates, Kolumbijca Sergio Higuita in Nairo Quintana, Italijan Vincenzo Nibali, Španec Alejandro Valverde, pa Ekvadorec Richard Carapaz, morda tudi Nizozemec Bauke Mollema, Danec Jakob Fulsang, Avstralec Richie Porte in drugi.

Trasa olimpijske cestne dirke
Trasa olimpijske cestne dirkeFOTO: UCI