19°C

Pogačar 12. v vožnji na čas na EP, zlato Küngu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
T.Š. / STA /
KOMENTARJI
55
Tadej Pogačar je v dresu slovenske reprezentance zasedel 12. mesto v vožnji na čas na evropskem prvenstvu. Švicar Stefan Küng je osvojil zlato medaljo, drugi je bil Italijan Filippo Ganna in tretji Belgijec Remco Evenepoel.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je po krajšem tekmovalnem premoru nastopil na evropskem prvenstvu, ki poteka v teh dneh v italijanski pokrajini Trentino. Danes je nastopil na posamičnem kronometru (22,4 km), kjer je zasedel 12. mesto. Na koncu je bil 22-letnik s Klanca pri Komendi 1:21 minute počasnejši od evropskega prvaka. Pogačarja do konca EP čaka še dirka v cestni vožnji.

"Dva dneva sem bil na progi, ki pa je bila v času treninga tudi zasedena s prometom. Predvsem v centru mesta. O konkurenci niti ne razmišljam, je pa tu kar nekaj kolesarjev, ki lahko zmagajo. Kam bom prišel, bomo videli na koncu," je dejal pred dirko Pogačar, ki mu sicer nezahtevna, 22,4 kilometra dolga proga brez zahtevnega vzpona ne ustreza najbolj.

Prvi favorit je bil zagotovo domačin Filippo Ganna, ki je na koncu osvojil srebro, evropski prvak je postal Švicar Stefan Küng, Belgijec Remco Evenepoel je bil bronast. 

 

Tadej Pogačar
Tadej PogačarFOTO: AP

Pogačar je bil v povsem ravninski vožnji na čas nemočen proti specialistom za to disciplino, ki so med seboj obračunali za najvišja mesta. Pogačar je bil na edinem vmesnem času po polovici trase deveti z zaostankom 33 sekund za vodilnim, do konca pa je izgubil še več časa, na cesti pa ga je nekaj kilometrov pred ciljem prehitel svetovni prvak Ganna. Prvo od dveh preizkušenj na EP je zmagovalec Toura Pogačar zaključil na 12. mestu.

"Tudi sam sem mislil, da bom imel spodbudo ravno v tem. Res nisem vedel kje in kako sem s formo. Ko pa sem videl da je Filippo vse bliže, obenem pa tudi Remco (op.a. Evenepoel) sem hitro vedel, da to ni moj dan. Kar lep čas sem bil prepričan, da znam odpeljati take na videz lahke kronometre, po današnjem dnevu bom morda razmišljal nekoliko drugače. Ampak zdaj je tega nastopa konec in nov izziv v nedeljo bo povsem drugačen," je v izjavi, ki jo je posredovala Kolesarska zveza Slovenije povedal Pogačar.

Švicar Küng je ubranil naslov iz Plouayja 2020, potem ko je v drugem delu pridobil 11 sekund v primerjavi s svetovnim prvakom in ciljno črto prečkal 7,7 sekunde pred Ganno. Dobrih 14 sekund je zaostal Evenepoel.

V zelo močni konkurenci so manjkali predvsem zmagovalec dirke po Španiji, olimpijski prvak v kronometru, Slovenec Primož Roglič, ter njegova moštvena kolega pri nizozemski ekipi Jumbo-Visma, Nizozemec Tom Dumoulin in Belgijec Wout Van Aert.

Pri mlajših članih sta nastopila dva Slovenca. Nik Čemažar je bil z zaostankom 1:44 minute 18., Anže Skok pa je med 49 nastopajočimi zasedel 40. mesto (+3:16). Naslov evropskega prvaka je slavil Danec Johan Price Pejtersen. Srebro je pripadlo Norvežanu Soerenu Waerenskjoldu (+0:33), bron pa Nizozemcu Daanu Hoolu (+0:34).

V petek, soboto in nedeljo bodo v Trentu na vrsti še cestne preizkušnje.

Izidi EP v kolesarstvu:
- vožnja na čas, Trento (22,4 km), člani:
1. Stefan Küng (Švica)                  24:29

2. Filippo Ganna (Italija)             + 0:07

3. Remco Evenepoel (Belgija)             0:14

4. Stefan Bissegger (Švica)              0:23

5. Maximilian Walscheid (Nemčija)        0:38

6. Edoardo Affini (Italija)          isti čas

7. Kasper Asgreen (Danska)               0:51

8. Maciej Bodnar (Poljska)               1:04

9. Remi Cavagna (Francija)               1:05

10. Joao Almeida (Portugalska)            1:16

11. Jos van Emden (Nizozemska)            1:17

12. Tadej Pogačar (Slovenija)             1:21