Drugi športi

Pogačar z drugim mestom zadržal vodstvo, etapa Dancu

Abu Dabi, 25. 02. 2021 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J., T.Š., STA
Komentarji
13

Kolesarje na dirki po Združenih arabskih emiratih je čakala še druga gorska etapa od Fudžajre do Džabel Džajsa (170 km). Vodstvo v skupnem seštevku je ubranil slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar, ki je v cilj etape prikolesaril kot drugi, zaostal je tri sekunde za zmagovalcem, to je bil Danec Jonas Vingegaard.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je po peti od sedmih etap dirke po Združenih arabskih emiratih tik pred skupno zmago. Pot je kolesarje na tej etapi vodila od pristanišča v Fudžajri do gorskega cilja na 1489 m nadmorske višine. Zadnji vzpon je bil sicer dolg več kot 21 kilometrov, povprečni naklon pa je malce nad petimi odstotki. Na vrh Džabel Džajsa je leta 2019 prvi pripeljal še en slovenski zvezdnik Primož Roglič, ki je takrat v sprintu manjše skupine favoritov ugnal vse tekmece in si zagotovil skupno zmago. Tokrat je v podobnem položaju Tadej Pogačar, ki je dobil prvo od dveh gorskih etap na dirki po ZAE.

Pred to etapo je imel Pogačar 43 sekund prednosti pred Britancem Adamom Yatesom, medtem ko je tretji Portugalec Joao Almeida zaostajal minuto in tri sekunde. Pogačar je na 5. etapi zasedel drugo mesto in še malce povečal prednost, Yates zaostaja 45 sekund, Almeida pa minuto in 12 sekund. Pogačar je na dobri poti, da zmaga na tej dirki. Etapno zmago je slavil Jonas Vingegaard (Jumbo Visma). Štiriindvajsetletni Danec, moštveni kolega Rogliča pri Jumbo-Vismi, ni bil nevaren v skupnem seštevku, favoriti pa so ga v zaključku etape spustili naprej. Med seboj so nato obračunali v ciljnem sprintu po 21,5 kilometra dolgem vzponu, najboljši med njimi pa je bil znova Pogačar. Tretji je skozi cilj pripeljal njegov najbližji zasledovalec Yates (Ineos Grenadiers). Za Vingegaardom sta zaostala tri sekunde.

"Mislim, da sem dobro načrtoval napad. Glavnina je nekoliko upočasnila in rekel sem si, da moram vsaj poskusiti. Na srečo mi je uspelo dohiteti zadnjega ubežnika in ga premagati v sprintu. Zame je to velika zmaga. Je prva v sezoni in tudi za ekipo. Ponosen sem na ta uspeh, saj vem, da lahko dirkam z najboljšimi," je po etapi dejal Vingegaard, sicer zvest Rogličev pomočnik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moštvo UAE Team Emirates je na čelu s Pogačarjevim rojakom in pomočnikom Janom Polancem že danes zelo dobro ščitilo vodilnega na dirki. Brez težav so Pogačarja pripeljali do vznožja vzpona proti najvišji gori ZAE, v zadnjem delu etape pa je ves čas ritem narekovalo moštvo Ineos Grenadiers. Britanci so nadzorovali prednost osmih ubežnikov, ki so imeli pred začetkom 21,5 km dolgega vzpona dve minuti naskoka. Zaradi bolj položnega naklona (povprečje 5,4 %) so favoriti zadnjega med njimi, Kazahstanca Alekseja Lucenka (Astana) ujeli tik pred ciljem, v zadnjih 500 metrih, a vseeno med seboj obračunali za preostala najvišja mesta za Vingegaardom.

"Danes sem bil bolj osredotočen na tekmece v skupnem seštevku kot na etapno zmago. Že tako smo navkreber večino časa vozili z vetrom v prsi, zato je bilo težko slediti vsem napadom. Vingegaard je bil v zaključku odličen, sam pa sem vesel, da sem obdržal rdečo majico. Vseeno moramo ostati osredotočeni v naslednjih dveh dneh. Sicer ni več vzponov, a še zdaleč nisem osvojil dirke po ZAE," je po etapi dejal Pogačar.

Od preostalih dveh Slovencev je bil na 35. mestu Polanc. Zaostal je minuto in 22 sekund. Luka Mezgec (Team BikeExchange) je v cilj pripeljal 13:52 minute za zmagovalcem. V skupnem seštevku je Polanc 36. (+15:31), Mezgec pa 96. (+39:57).

Britansko moštvo je želelo pred tem z močnim ritmom streti Pogačarja, a mu to ni uspelo, obenem pa moči ni imel niti Yates. Napadi najboljših so se začeli dobre štiri kilometre pred ciljem, prvi pa je poskusil Almeida, a si ni mogel privoziti prednosti. Pogačar je z novim dnem v rdečem nadaljeval brezhibno tradicijo, da je vedno ubranil vodstvo v skupnem seštevku, ko je na dirkah nosil majico vodilnega. Zdaj je tik pred tem, da kot drugi Slovenec osvoji dirko po ZAE. Leta 2019 je bil najboljši Primož Roglič, ki je v takrat šesti etapi na Džabel Džajs slavil 23. zmago. Dve leti kasneje jih ima že 47. Pogačar je pri 18.

Do konca dirke po ZAE sta sicer ostali še dve ravninski etapi, v katerih bodo favoriti morali paziti zgolj še na morebitni bočni veter, da ne bi prišlo do večjih razlik. V petek bo na sporedu 165 kilometrov dolga sprinterska etapa od Deire do Palm Džumejre. Dirka po ZAE se bo končala v soboto s sprintersko etapo po Abu Dabiju.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar FOTO: AP
Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

džonborno
25. 02. 2021 17.12
-4
Bicikli so bili pred 50 leti boljši!
Debely
25. 02. 2021 16.48
+4
Bravo Jonas Vingegaard.
AshBurton
25. 02. 2021 16.04
+1
Uni na eurosportu se se zdaj dere Haaaarper:)!
motorist_mb
25. 02. 2021 15.29
-4
Pogi raztura na bregu ampak njegovi odpadajo ko črešnje,ki je te ovi ki jih pojačo pa zlo dober na bregu??
uporabnica1
25. 02. 2021 15.30
+9
Vbistvu so z njim ostali skoraj do konca. V zadnjem km nihče več nima pomočnika
Castrum
25. 02. 2021 14.21
+11
Ogromno spoštovanje do Rogliča, res. Ampak, Tadej je nekaj posebnega, druga zgodba. Tako kot je Luka v NBA ali pa Jan v golu. To so zgodovinski fenomeni, rojeni šampioni, rojeni ne samo za to da so številka 1, ampak zato da so zapisani z ogromnimi črkami v zgodovino. Bravo Fantje!
motorist_mb
25. 02. 2021 15.11
+2
uporabnica1
25. 02. 2021 14.01
+17
Bravo Tadej! Dajmo uživat dokler traja, vprašanje kdaj bomo še imeli tako generacijo kolesarjev
pojtrarara
25. 02. 2021 13.39
+9
OMG resno novinar. Jonas Vingegaard je Danec in ne Norvežan... dajte no vsaj osnove prav napisati... Sicer pa čestitke mu za prvo zmago - mi je že lani postal simpatičen ob krasnih vožnjah na Vuelti... čestitke TJV, ki jo imam nekak za domačo ekipo s Primožem In Seppom :))) vsi so ultra simpatični tam. Sicer pa čestitke tadeju, če ne bo posebnega, mislim da zmaga ne bi smela biti ogrožena skupno.
motorist_mb
25. 02. 2021 13.36
+6
Red Pogi z lahkoto mimo Yat.,čestitka slončkom za zmago samo škoda da ni bil Kuss.Mislim da je konec že,naš car drma 🍻
pojtrarara
25. 02. 2021 13.42
+6
zakaj škoda... jaz tudi za seppa navijam, ampak mi je odlično kako si med seboj pustijo zmage, če vidijo,da je nekdo v boljši poziciji in si pomagajo. Sepp je tako srčno čestital Jonasu... obadva sta mi pa res carja tako po vožnjah kot tudi karakterju. tako da privoščim tudi Jonasu,da je prišel do prve zmage. na naslednjih pa bo še kakšna poslastica za Seppa tudi - ker je vrhunski in zagotovo pride zmaga tudi zanj.
motorist_mb
25. 02. 2021 15.14
+4
Mislim da Kuss najmočnejši na hribu od TJV pa skako je pa čakal svojega ko da ne sme kao zmagat,moj občutek pojtrca!
Debely
25. 02. 2021 16.49
+1