Drugi športi

Pogačarjev oče: Tudi če se upokoji, je v mojih očeh že dosegel vse

Komenda, Pariz, 21. 09. 2020 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.K., 24UR ZVEČER, STA
Komentarji
43

Oče novega zmagovalca dirke po Franciji Tadeja Pogačarja, Mirko Pogačar, pravi, da vsaj v družini pričakovanja po njegovem dosežku na dirki po Franciji ne bodo narasla. Že zdaj je v njegovih očeh presegel vsa pričakovanja. Skupaj z ženo Marjeto Pogačar je spregovoril tudi za 24UR ZVEČER.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Oblečeni v rumeno
    02:20
    Iz 24UR: Oblečeni v rumeno
  • Iz 24UR: Slavje v Pogačarjevi Komendi
    02:23
    Iz 24UR: Slavje v Pogačarjevi Komendi
  • Iz 24UR: Veselje v Komendi in Kisovcu
    03:47
    Iz 24UR: Veselje v Komendi in Kisovcu
  • Iz SVETA: Poraz je treba sprejeti športno
    03:16
    Iz SVETA: Poraz je treba sprejeti športno
  • Iz SVETA: Rumeno krožišče postalo atrakcija
    02:49
    Iz SVETA: Rumeno krožišče postalo atrakcija
  • Iz SVETA: Pogačarjeva starša ponosna na sinov uspeh
    04:14
    Iz SVETA: Pogačarjeva starša ponosna na sinov uspeh
Pogačar (na fotografiji) s slovensko zastavo na slavnostni razglasitvi v Parizu.
Pogačar (na fotografiji) s slovensko zastavo na slavnostni razglasitvi v Parizu. FOTO: AP

Ingverjevi bonboni obliti s čokolado so bili tisti priboljšek, ki sta ga Tadeju Pogačarju po izjemnem podvigu v Pariz dostavila ponosna starša. Marjeta in Mirko Pogačar sta v ponedeljkovi oddaji 24UR ZVEČER razkrila marsikatero podrobnost, ki je njunemu sinu pomagala na poti do zvezd.

"Tadej je dobil ingverjeve bonbone oblite s temno čokolado. On se zelo rad sladka in ne pozna meja tudi v uživanju sladkih jedi, tako da smo rekli, da moramo poiskati nekaj, kar se da prinesti in nekaj, kar se ne bo stopilo in da ne bi bilo pretežko. Potem smo se odločili za takšno malenkost," je prek videopovezave iz Komende Urošu Slaku povedala Marjeta Pogačar.

Vzgajali so ga po 'tastari' metodi
"Rekla bom, da smo Tadeja in tudi ostale otroke vzgajali po 'tastari' metodi. Da je treba delati, da je tudi doma treba opravljati gospodinjska opravila. Tudi pri svaku je moral pobirati krompir in pomagati pri drugih stvareh. Naši otroci nikoli niso bili v brezdelju in ... Zdi se mi, da je to najboljša naložba, da otrok ima neke zadolžitve, da se mora za nekatere stvari potruditi, ne pa da mu vse prinesemo na krožniku."  

"V mojih očeh je Tadej že zdaj naredil vse," je po nedeljski podelitvi nagrad najboljšim na Elizejskih poljanah za STA dejal ponosen in vidno ganjen oče. Tadej Pogačar se je po sobotni zmagi na odločilnem kronometru zahvalil staršema za odlične gene, ki mu omogočajo hitro regeneracijo po naporih in tudi za vso podporo skozi leta.

'Nihče si ni predstavljal, da bo Tadej tako hitro toliko dosegel'
Mirko Pogačar je to etapo spremljal z veliko mero živčnosti. Pred dirko je mislil, da bo Primož Roglič obdržal prednost in zmagal. Razplet pa je doživel tudi z mešanimi občutki ravno zaradi borbe med dvema Slovencema. O občutkih zmage na Touru se s Tadejem še ni pogovarjal. Tudi sicer sta z ženo malo govorila s Tadejem med samo dirko. Namesto tega sta ga spodbujala s pošiljanjem kratkih sporočil. Po vrnitvi domov pravi, da pričakovanja do sina ne bodo narasla.

"Nihče si ni predstavljal, da bo Tadej tako hitro toliko dosegel. Tudi v kolesarski srenji si tega niso mislili," je dejal Mirko Pogačar, ki pravi, da se po osvojitvi največje nagrade v kolesarstvu tudi zanj ne bo spremenilo nič. "Na koncu ga bom še vedno gledal kot mojega sina. Tudi, če bi se naslednji teden upokojil, je v mojih oče že dosegel vse. In vesel sem, da je uresničil svoje sanje," je še dodal Mirko Pogačar.

Z vsem srcem bi privoščila tudi Rogliču
"Seveda bi privoščila z vsem srcu Primožu, da bi zmagal tako veliko dirko, kot je Tour, ampak tudi Tadeju privoščim, da jo je zmagal. Čeprav še vedno mislim, da ima Tadej še vedno veliko časa, da bi to naredil v naslednjih letih," pa je pristavila Marjeta Pogačar. "Ampak jutri Tadej ne bo nehal. Kolesarstvo je stil življenja in zagotovo bo še kar veliko let tudi Tadej kolesaril."

O dramatičnem sobotnem kronometru in ponosu, ki ga je čutil, ko je videl sina na zmagovalnem odru, pa je Mirko Pogačar povedal: "Kronometer smo gledali še doma. Najprej smo mislili, da so ure pokvarjene, ker je delal takšno razliko. Potem pa nama je Kolesarska zveza Slovenije omogočila let v Pariz, ekipa UAE pa nama je omogočila, da smo se srečali tudi s Tadejem. Občutki so bili na Elizejskih poljanah nepopisni. Na Touru smo se videli samo v nedeljo na podelitvi oziroma smo se samo objeli. Veliko besed si nismo izmenjali, ker je bilo okoli toliko novinarjev, tako da je vsak dajal svoje izjave, nato pa smo šli vsak svojo pot. Najbolj prisrčen je bil objem s Tadejem po tolikih mesecih, ker je najprej moj otrok, šele potem je športnik. Za naju je Tadej absolutno že zmagovalec. On je v kolesarstvu verjetno naredil toliko, kolikor si nihče ni predstavljal. Če jutri neha, potem je naredil dovolj."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boky34
22. 09. 2020 08.57
+1
Primož ima pre-dobro srce in pre-malo kalkulacije z glavo, ves čas dirke je podpiral in bodril Pogačarja da se je ta lahko vozil vse etape v senci in zaveterju premočne ekipe Jumbo Visma na koncu so jih vsi od Jumbo dobili krepko po nosu. Nekako je vse skupaj izpadlo kot nož v hrbet ne samo Rogljiču ampak tudi Team Jumbo. To naj bo v poduk Primožu za drugo leto in skozi v naprej, ˝v boju in tekmi se brat brata ne prepozna˝...
Nikolajev
21. 09. 2020 21.55
+4
Pogačar je zmagal zaradi prehrane, je vegan. Vsak dan uživa ajdove žgance in špinačno juho.
Nikolajev
21. 09. 2020 21.53
-2
Pogačar se bo torej že upokojil. Sumljivo !
Roko66
21. 09. 2020 19.50
+1
Tadej NE bo vozil kronometra na SP! Hahahahahaha ne mores verjet!!!
miselna policija
21. 09. 2020 19.53
+7
saj najbolj da nč ne voz k tolk pljuvate po njem!!
pojtrarara
21. 09. 2020 20.30
+3
a je zedj že odločen,da ga ne bo vozil... Ker to pa je res izven logike odločitev... kako je to mogoče? takega izvenserijskega tekmovalca po taki tekmi, taki vesoljski odpeljani vožnji, ko se non stop posluša hvale kako je sposoben super rapidne regeneracije in je top of the top - pa ga ne da na kronometer... to pa res ni logike - to je tak, kot da ilke šuhec po kupu zmag v smuku ne bi dal na SP... Zdej pa je še bolj na mestu vprašanje - se česa boji tale hauptman - ker zdaj po vsem tem je edino pričakovanje da bo z lahkoto opravil z vsemi - sploh ko se je poudarjalo,da je normalno,da je tako izvenserijski in da je eden redkih, ki se tako regenerira... zdaj upravičeno pričakujemo zmago in to ne malo - ampak prepričljivo metlo čez vse... kaj to zdaj - se boji česa hauptman in tadej? de boji kar naenkrat prepada v rezultatu , ki bi dal kaj misliti - ali od kod ta nerazumna odločitev. primož je vedno vozil kronometer, tudi lani po vuelti, ko je bil izmučen od dirke - zakaj ga zdaj izvenserijski tadej, ne bi???
gullit
22. 09. 2020 17.21
Sami poznavalci kolesarstva ki so šele letos prvič slišali za tour de France. Kronometer je bolj ravninski, Tratnik se je nanj pripravljal in mu je bolj pisan na kožo.
INŠTITUT 1.APRIL
21. 09. 2020 19.31
+2
ja res vse....tud višek hinavščine....na koncu tud nategnu tistega na katerega se je cel čas šlepal.
miselna policija
21. 09. 2020 19.51
+7
ja jest sem vidu da se je 170 kolesarjev šlepal za roglo!!a ti pa samo enega??
nekdo70
21. 09. 2020 19.21
+10
Bravo Primož ,Bravo Tadej. Oba sta pokazala, da tudi če prihajata iz majhna države sta velika športnika po srcu. Do sedaj , kar sem bral še ni bilo na touru dveh kolesarjev iz iste države na prvih dveh mestih, pa tudi če pri dveh različnih ekipah. Slovenci se ne zavedamo kako močna športna država smo. Moramo se zavedat da smo v športu svetovna velesila. Žal se naši politiki samo lepo fotografirajo z našimi športniki pri tem namesto, da bi jim omogočili nastope za Slovenske klube. Žal je pri nas preveč ljudi, ki bi uživali lagodno življene pri tem. Upam, da se bo to spremenilo in bo športnik lahko delal živel naprej brez ogromno priseskov.
pojtrarara
21. 09. 2020 19.18
+9
Petra krčmar ravno sedaj v napovedi prispevka katerine govoriš,da kolesarji dobivajo poleg objemov in čestitk še denar... pazi kaj si rekla - objemov... malo prej pa obsojala objem Pahorja s športnikoma... še hujši ste - še sami ne veste kaj govorite in delate, v druge pa kamne mečete... in grozljivo kam smo to prišli da je objem kriminaliziran in obsojan v prime time novicah... in še celo vaša izjava da bi se morali objemanti na 1,5 m razdalije - vi ste res bolni... oprostite - to je pa že obsedenost... in na to pravilno opozarjajo nekateri zdravniki že kaj nevarnega to delate z družbo... govorite da z dihanjem lastnim postajamo morilci, če dihamo brez mask, če objamemo nekoga smo po vaše morilci - grozljivo kam ste padli in kam je padla ta družba in mediji
Jaka Jack
21. 09. 2020 18.54
+4
Jankovićevim odpustki ddv, športniku, ki ima kratko kariero pa vrata v oaze če hoče preživeti in doživeti starost!
Jaka Jack
21. 09. 2020 18.48
+6
Kapo dol za vse naše športnike. Za promocijo države naredijo več kot vsak politik v vsej svoji karieri. Mislim, da bi morale biti take osebe oproščene vseh dajatev, glede na rok uspeha in kaj v tem času naredijo za Slo., ne glede na znesek. Ne pa da si iščejo davčne oaze, da po kratki karieri lahko sploh živijo. Ob taki zakonodaji je težko dvigniti zastavo za cel svet... grenak priokus.
uporabnica1
21. 09. 2020 18.46
+14
Hvala bogu, da si vsaj naši kolesarji privoščijo med seboj, ker tile komentarji na raznih forumih so za bruhat. Ta naša slovenska peterica je dokaz, da ni potrebne nobene foušije, zamer in je čisto vseeno, če vozijo za 4 različne ekipe. Bravo naši❤️
gudman
21. 09. 2020 18.44
-1
MARJAAAAAAAAAAAAAN
posrečen
21. 09. 2020 18.24
-19
Ne vem, moj dedek je šele po upokojitvi postal ta pravi, aktiven in živahen. Predvsem na kolesu. V partizanih je sicer dosegal za las slabši čas, od @tamaupogi in @rogla res pa, da je na hrbtu prevažal ranjenega soborca. Za omeniti še bojno opremo in za kilogram in pol svinčenih nabojev z junaškega jurišanja, ki so jih ranjencu kasneje pobrali ven v bolnišnici Franja.
mitschke00
21. 09. 2020 18.41
+5
Ustreljengolob
21. 09. 2020 18.55
+1
svenhassel
21. 09. 2020 18.22
+7
Tadeju seveda privoščim zmago na touru, vendar se ne morem znebiti občutka, da mu takšna vožnja na kronometru ne bi uspela, brez pomoči izjemno močnega »čarobnega napoja«. Tadej je v zadnjih aplskih etapah izgledal precej bolj izmučen kot Primož. Zato mi ni jasno kako mu je uspela takšna izjemna vožnja, glede na to, da vsaj do tega trenutka, ni veljal za ravno izjemnega kronometrista (Še najbolje je kronometer odpeljal lani, ko je bil na Vuelti 11. za Primožem pa je zaostal 1:30 minute, čeprav Primož takrat, kot je sam povedal, sploh ni peljal na polno (skozi ovinke je namreč zaradi previdnosti celo zaviral). V soboto pa je Tadej, ki je dva dni prej komaj še sledil Primožu, najboljšega kronometrista na svetu, Toma Dumoulina, premagal za 1:30 minute, svetovnega podprvaka Primoža Rogliča, pa kar za 2 minuti. Čeprav sta tako Primož kot tudi Lopez, v zadnjih etapah iz gledala precej bolje kot Tadej, jih je la ta v kronometru deklasiral kot dva amaterja. Najbolj noro pa je to, da je Tadej v cilju še vedno iz gledal bolj svež kot ostali in bi verjetno, če bi slučajno moral še enkrat na štart, ponovno deklasiral vse z Dumoulinom na čelu. Ne razumem, kako je možno, da je Tadej dobesedno čez noč postal boljši kronometrist od Primoža. Dejansko je na kronometru vse skupaj iz gledalo, kot, da je Tadej edini profesionalec, ki se je slučajno znašel na neki amaterski dirki, kjer je konkurenca tako slabo, da bi jih verjetno premagal tudi z gorskim kolesom
gullit
21. 09. 2020 18.13
+18
Uf kakšni komentarji. Zdaj smo se še v športu začeli deliti, Rog Pog, beli rdeči, naši vaši. Namesto da bi se veselili uspehov obeh.
Uporabnik1152447
21. 09. 2020 18.33
+17
Res je zelo žalostno, zato bi jaz kar vrnil državljanstvo. Dejstvo je, da sta oba, Tadej in Primož, velika gospoda, predvsem pa je Primož velik človek, da je "poraz" sprejel na tak način, kot ga je. Športno in spoštljivo. Sicer pa 2. mesto na touru ni noben poraz, premagal je vse razen enega.
gullit
21. 09. 2020 18.39
+16
Tudi zame je Roglič še večji junak, ker je tako športno prenesel izgubo majice, ponosen pa sem na oba. Pa tudi Roglič bo še zmagoval ker je super kolesar. Ne ponavlja napak.
gullit
21. 09. 2020 18.41
+6
Se strinjam Šac81. Dobro si to razložil.
muci007
21. 09. 2020 18.13
+13
Preberi komentar legendarnega belgijskega kolesarja Eddy-ja Merckx-a, petkratnega zmagovalca Dirke po Franciji. Z njim se strinjam 1000%.
Nosmoke
21. 09. 2020 18.09
+15
Normalno je ,da je oče ob takšnem uspehu ponosen na svojega sina . Povsem upravičeno ! A nekaj je žal zamudil . Če bi le omenil ,ali vsaj nakazal pokroviteljstvo Primoža in njegove ekipe ,ki jo je bil Tadej deležen skozi vso dirko , bi kar naenkrat iz anonimneža postal veliki Slovenec.
kitzbill
21. 09. 2020 18.21
+5
ja, sej pravimo,,,dobrota je sirota ,, ,upam, da se pogačar na to spomni v naslednji neuspeli tekmi
1ddenis1
21. 09. 2020 18.05
+2
Veste kaj se veliko mladim sportnikom zgodi ko pridejo slava, denar, babe in snemanje reklam
muci007
21. 09. 2020 18.10
-2
Stoti
21. 09. 2020 18.05
-5
Pokvarjenc !!!!
Mateja Pušar
21. 09. 2020 17.58
+14
Mirko Pogačar je oče od Tadeja! Novinarji, treba se je Mal bl potruditi. Bravo Tadej
1model
21. 09. 2020 17.58
+17
Vse najboljše za 22 let Pogi.
1model
21. 09. 2020 18.19
+0