Drugi športi

Pokrovitelji podaljšali pogodbe za olimpijske igre v Tokiu

Tokio, 24. 12. 2020 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Organizatorji olimpijskih iger v Tokiu, ki so bile zaradi novega koronavirusa prestavljene na leto 2021, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes potrdili, da so s pokrovitelji dosegli osnovni dogovor o podaljšanju pogodb za leto dni, s čimer so zagotovili potrebna sredstva za igre, ki so se zaradi prestavitve tudi zelo podražile.

Tokijska guvernerka Juriko Kioke z maskotama olimpijskih iger med intervjujem za The Associated Press.
Tokijska guvernerka Juriko Kioke z maskotama olimpijskih iger med intervjujem za The Associated Press. FOTO: AP

Prirediteljem je ostalo zvestih vseh 68 domačih pokroviteljev, med njimi tudi taki, ki so se zaradi pandemije znašli v težkem položaju, kot denimo dva domača letalska prevoznika. V organizacijskem komiteju to ocenjujejo tudi kot jasno sporočilo podpore prestavljeni izvedbi iger. Kot pravijo v organizacijskem komiteju, zdaj že pripravljajo nove pogodbe za vsakega partnerja posebej. Pri tem ne skrivajo zadovoljstva nad dogovorom, saj potrebujejo prav vsak evro tudi zaradi dodatnih stroškov, povezanih z zajezitvijo širjenja pandemije.

V dogovorih s partnerji jim je uspelo pridobiti celo dodatnih 22 milijard jenov oziroma okrog 200 milijonov evrov, kar je v nasprotju z nekaterimi novicami iz preteklosti, ko so mediji že poročali o pomislekih sponzorjev zaradi prestavitve iger in negotovega položaja. Še vedno se pojavljajo ugibanja o igrah. Te naj bi se po novem začele 23. julija prihodnje leto, a prav ob prehodu v leto 2021 se je število okužb z novim koronavirusom vnovič drastično povečalo – tako po svetu kot na Japonskem. Rešitev je cepljenje, ki pa vsaj za zdaj poteka v zelo omejenem obsegu.

Tudi podpora izvedbi iger v japonski javnosti vse bolj pada. Številni Japonci se po poročanju tamkajšnje televizije NHK zavzemajo za novo prestavitev ali pa kar odpoved – tudi zaradi neprestanega naraščanja stroškov, ki bodo po zadnjih ocenah znašali že skoraj 16 milijard ameriških dolarjev (13,119 milijarde evrov). S tem bodo tokijske igre najdražje v zgodovini, številne raziskave pa kažejo, da bodo realni stroški še višji od ocen.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.