Drugi športi

Keninova in Swiatekova za naslov na OP Francije

Pariz, 08. 10. 2020 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, M.J.
Komentarji
2

Američanka Sofia Kenin je druga finalistka teniškega odprtega prvenstva Francije v Parizu. V polfinalu je četrta nosilka ugnala Čehinjo Petro Kvitovo s 6:4, 7:5 in bo še drugič letos zaigrala v finalu turnirjev velike četverice, potem ko je na začetku leta osvojila OP Avstralije. Njena tekmica bo Poljakinja Iga Swiatek, velika letošnja senzacija pariškega turnirja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Enaindvajsetletna Sofia Kenin, v Moskvi rojena teniška igralka je sedmo nosilko in dvakratno zmagovalko Wimbledona (2011, 2014) spravljala v obup predvsem z odlično obrambo in vsestransko igro. Petra Kvitova, sicer 11. igralka sveta, je imela v izmenjavah sicer pobudo, dosegla je več "winnerjev", a tudi več grešila. Na koncu je napravila 31 neizsiljenih napak, Keninova pa 20. Začetek dvoboja je pripadel Keninovi, ki je v tretji in peti igri prišla do odvzema servisa. Prednost je uspela zadržati tudi ob boljši igri 30-letne Čehinje, ki je sicer enkrat vzela servis Američanki, a na koncu v prvem nizu ni mogla ogroziti zmagovalke OP Avstralije v Melbournu. Šesta igralka sveta je nato do "breaka" v drugem nizu prišla v peti igri. Prednost pa je proti Kvitovi potrdila v naslednji šesti, ko je ubranila štiri priložnosti za takojšnji povratek Čehinje. Keninova je bila pri začetnem udarcu nato enkrat zanesljiva, ob serviranju za zmago pa se ji je pošteno tresla roka. V deseti igri je mlada Američanka poklonila "break" a nato takoj prišla do ponovnega odvzema servisa. V naslednji igri ni ponovila napake in se po uri in 46 minutah prebitih na osrednjem igrišču Philippa Chatriera veselila druge uvrstitve v finale na največjih turnirjih v tej sezoni. "Vedela sem, da bom morala igrati najboljši tenis. Zelo sem vesela in ponosna nase," je po dvoboju dejala Keninova, ki bo skušala osvojiti dva turnirja velike četverice v sezoni. To je nazadnje uspelo Nemki Angelique Kerber leta 2016.

"Dobila sem OP Avstralije, v zadnjih dveh tednih pa sem odigrala številne zahtevne obračune. To mi daje samozavest. Vseeno bom uživala v teh trenutkih, jutri pa se bom začela pripravljati na finale," je še dodala Keninova, ki je slabo začela letošnjo sezono na pesku. V Rimu je v edinem obračunu pred Parizom z Viktorijo Azarenka izgubila 0:6, 0:6.

Sofia Kenin
Sofia Kenin FOTO: AP

Za drugo lovoriko se bo Sofia Kenin pomerila z nepostavljeno Igo Swiatek. Devetnajstletnica iz Varšave je v prvem polfinalnem obračunu zanesljivo po 70 minutah premagala Argentinko Nadio Podorosko s 6:2, 6:1. Na poti do finala pa ni izgubila niti niza. Swiatekova, ki je letos pred nastopom na igriščih Rolanda Garrosa najvišje posegla do osmine finala na letošnjem OP Avstralije in lanskem OP Francije, nadaljuje izjemno dominantne predstave na tretjem grand slamu sezone. Postala je druga Poljakinja v finalu Rolanda Garrosa, potem ko je leta 1939 na zadnji stopnički proti Francozinji Simonne Mathieu izgubila Jadwiga Jedrzejowska. V prvem nizu je v drugi igri prišla do odvzema servisa, prednost pa je v osmi igri še povišala in osvojila niz po 34 minutah. Podoroska, ki je v odprti eri tenisa kot prva kvalifikantka prišla do polfinalnega nastopa, ni imela odgovora proti močnim udarcem Poljakinje, ki se bo na ponedeljkovi lestvici WTA s 53. mesta povzpela najmanj na 24. mesto. Tudi v drugem nizu se razmerje moči na osrednjem igrišču ni spremenilo. Prvi "break" je 19-letnici prav tako uspel v drugi igri, v četrti je prišla do drugega, dvoboj pa je zaključila po le eni izgubljeni igri v drugem nizu. Dvoboj je trajal 70 minut. "To je nerealno. Vem, da lahko igram odlično, toda takšna igra je tudi zame presenečenje. Nikoli si nisem mislila, da bom zaigrala v finalu. To je noro. Izpolnila sem svoje sanje. Kar težko je verjeti. Morda bom vse skupaj dojela šele po koncu turnirja. Ampak v tem trenutku živim svoje sanje," je po največji zmagi v karieri dejala 19-letnica.

Do prvega finala v karieri na najvišji ravni je Swiatekova napredovala brez izgubljenega niza, oddala pa je le 23 iger. V petek jo skupaj z Američanko Nicole Melichar čaka še polfinalni obračun v konkurenci dvojic proti Čilenki Alexi Guarachi in Američanki Desirae Krawczyk. Tudi v tej konkurenci Swiatekova skupaj z Melicharjevo še ni oddala niza.

Iga Swiatek
Iga Swiatek FOTO: AP

Podoroska, sicer 131. igralka sveta, je odigrala najboljši turnir v karieri, v kateri je doslej zaslužila okoli 256.000 evrov. S polfinalnim nastopom na Rolandu Garrosu pa bo v žep pospravila 425.250 evrov, na posodobljeni ponedeljkovi lestvici pa bo skočila na 48. mesto.


V finalu dvojic Pavić in Soares proti Krawietzu in Miesu

Hrvat Mate Pavić in Brazilec Bruno Soares sta se uvrstila v moški finale dvojic, kjer se bosta pomerila z branilcema naslova, Nemcema Kevinom Krawietzom in Andreasom Miesom. Hrvat in Brazilec sta bila v prvem polfinalu s 7:6 (4), 7:5 boljša od kolumbijske naveze Juan Sebastian Cabal in Robert Farah. Lanska zmagovalca OP Francije, Krawietz in Mies, pa sta v drugem polfinalu premagala Nizozemca Wesleyja Koolhofa in Hrvata Nikolo Mektića s 6:3, 7:5.

Finale bo na sporedu v soboto, v edinem dosedanjem medsebojnem obračunu pa sta bila lani v Cincinnatiju po treh nizih boljša Pavić in Soares.

Izidi, Pariz, grand slam (38,41 milijona evrov):
- ženske:
- četrtfinale:
Iga Swiatek (Pol) - Nadia Podoroska (Arg) 6:2, 6:1;
Sofia Kenin (ZDA/4) - Petra Kvitova (Češ/7) 6:4, 7:5.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PejtGaPogledatBrane
08. 10. 2020 20.15
rossonero.acm
08. 10. 2020 17.11
+1
Zdej pa do konca...