Drugi športi

Znanih je 18 igralcev, ki bodo potovali na evropsko prvenstvo v rokometu

Ljubljana, 08. 01. 2024 19.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovensko moško rokometno reprezentanco od 10. do 28. januarja čaka evropsko prvenstvo v Nemčiji. Selektor izbrane vrste Uroš Zorman na današnji popoldanski novinarski konferenci še ni razkril končnega seznama potnikov v Berlin, saj je počakal na zadnji trening pred odhodom v Berlin. Zavoljo poškodbe bo doma ostal zunanji igralec Nik Henigman. Kljub vsem težavam pa Slovenci optimistično pričakujejo nemški izziv.

Več videovsebin
  • Aleks Vlah pred odhodom na EP
    00:31
    Aleks Vlah pred odhodom na EP
  • Uroš Zorman pred odhodom na EP
    01:53
    Uroš Zorman pred odhodom na EP
  • Jure Dolenec pred odhodom na EP
    00:58
    Jure Dolenec pred odhodom na EP

Izbrana vrsta bo v torek dopoldne odpotovala proti Berlinu z brniškega letališča in prek vmesnega postanka v Frankfurtu. Prva tekma Zormanove varovance v areni Mercedes-Benz čaka v četrtek proti Ferskim otokom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glavna tema priprav so številne poškodbe, ki so oklestile kader in selektorja prisilile, da tik pred odhodom predstavnikom medijev še ni razkril imen 18 igralcev, ki bodo odpotovali v Berlin. Na družabnem omrežju X so nato kasneje v večeru razkrili vsa imena, ki bodo potovala na evropsko prvenstvo.

"Ostalo nam je 19 igralcev, 18 potnikov še ni znanih, saj je stanje pri nekaterih še vprašljivo. Odločili se bomo po večernem treningu," je na popoldanski novinarski konferenci na sedežu Rokometne zveze Slovenije (RZS) v Ljubljani dejal Uroš Zorman.

Uroš Zorman
Uroš Zorman FOTO: Aljoša Kravanja

Najbolj vprašljiv je bil nastop Nika Henigmana, ki si je na prvi pripravljalni tekmi proti Avstriji (34:33) načel ramo. Nato je vadil po posebnem programu, danes pa je skušal opraviti trening s preostankom reprezentance. Na koncu so se odločili, da rokometaša ne bo v kadru.

Že prej je slovenska izbrana vrsta ostala brez Blaža Janca, Stefana Žabića, nazadnje še Roka Ovnička, ki se je poškodoval v Poreču proti Črni gori (37:32). Med pripravami so imeli določene težave tudi nekateri nosilci igre, a naj bi vsi stisnili zobe, tudi steber slovenske obrambe Blaž Blagotinšek.

"Trenutno ne jamra. Ampak tudi če bi, bi moral igrati," je na vprašanje o zdravstvenem kartonu visokoraslega krožnega napadalca nemškega Flensburg-Handewitta dejal Zorman. Kljub težavam tudi sam ne tarna nad položajem.

"Od božiča nismo trenirali v polni postavi, ampak zagotovo imajo tudi druge reprezentance podobne težave. Tisti, ki so zraven, so motivirani, željni dokazovanja in srečni, da so tu. Vzdušje v ekipi je temu primerno. Je, kar je, vedno je lahko boljše ali slabše," je še dodal slovenski selektor.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O ciljih reprezentanti ne govorijo na glas, tudi zaradi poškodb bodo od tekme do tekme stopnjevali formo in črto pod prvenstvom potegnili po zadnjem nastopu.

"Dogovorili smo se, da ne bomo razpredali o nekih ciljih. Gremo tekmo po tekmo, že tako je vsaka naslednja najbolj pomembna. Nismo si postavili rezultatskih ciljev, nismo razpredali o tem, na katerem mestu želimo pristati. Želimo pokazati največ, kar v danem trenutku lahko. Komaj čakamo, da se vse skupaj začne," je razpredal kapetan izbrane vrste Jure Dolenec.

Jure Dolenec
Jure Dolenec FOTO: Damjan Žibert

O dobrem vzdušju se je razgovoril tudi Aleks Vlah. Član danskega Alborga je na začetek priprav prišel načet, z bolečinami v kolenu, te pa so po zadnjih pripravljalnih tekmah v Poreču obvladljive, dodaja.

"Pred novim letom nisem treniral rokometa dva tedna. Nekaj bolečin je bilo po tekmi s Črno goro, po ogrevanju pred tekmo proti Hrvaški pa je bilo že vse v redu. Verjamem, da bo tudi v Nemčiji tako. Po novem letu sem oddelal vse treninge," je dejal eden od nosilcev slovenske igre.

"Poškodb je na žalost preveč, ampak tukaj so drugi fantje, ki morajo potegniti voz," pravi Vlah in dodaja: "Če igram, ne smem jamrati, tudi če me kaj boli. Jamral bi, če ne bi igral. Šest nas je na zunanji poziciji, upam na najboljše tudi pri Niku (Henigmanu, op. STA). Upamo na dolg turnir, da bomo od tega utrujeni. Nismo edini, ki bomo načeti, zato ne smemo iskati izgovorov."

Aleks Vlah
Aleks Vlah FOTO: Luka Kotnik

Prvi tekmec bodo Ferski otoki. Čeprav so Ferci relativna neznanka, pa temu ni tako med slovenskimi rokometaši.

"Težka tekma bo. Zdaj sem v tem skandinavskem sistemu in vem, da bodo na tekmo prišli sproščeni, brez pritiska ter s številnimi svojimi navijači. Nekateri igrajo v dobrih klubih, mogoče jih kdo ne pozna, ampak mi vemo, česa so sposobni. Moramo dobiti prvo tekmo, taktično se bomo v naslednjih dneh še pripravili, a presenečenja ne sme biti," o tekmecu razlaga 26-letni Vlah.

Kot vsi reprezentanti se tudi Vlah veseli igranja v Nemčiji, v eni najbolj rokometnih dežel, zaradi česar pričakuje veliko navijačev, tako nevtralnih kot tistih iz Slovenije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seznam igralcev slovenske rokometne reprezentance na letošnjem evropskem prvenstvu v Nemčiji:

 

* Vratarji:

Klemen Ferlin (Erlangen)

Urban Lesjak (Eurofarm Pelister)

Miljan Vujović (Stuttgart)

* Krilni igralci:

Gašper Marguč (Veszprem)

Domen Novak (Wetzlar)

Staš Slatinek Jovičić (Trimo Trebnje)

Tilen Kodrin (Gummersbach)

Tadej Mazej (Celje Pivovarna Laško)

* srednji igralci:

Dean Bombač (Pick Szeged)

Borut Mačkovšek (Pick Szeged)

Nejc Cehte (Eurofarm Pelister)

Jure Dolenec (Limoges)

Aleks Vlah (Alborg)

Miha Zarabec (Wisla Plock)

* Krožni napadalci:

Blaž Blagotinšek (Flensburg Handewitt)

Kristjan Horžen (Gummersbach)

Matic Suholežnik (Zagreb)

Jernej Drobež (Gorenje Velenje)

* Strokovni štab:

- selektor: Uroš Zorman

- pomočnik selektorja: Luka Žvižej

- trener za telesno pripravo: Rok Košak

- trener vratarjev: Gorazd Škof

- zdravnik: Sašo Đurić

- fizioterapevta: Rudi Slobodnik, Anže Dolničar

- direktor reprezentance: Goran Cvijić

- vodja moške reprezentance: Jaka Peterlin

- tehnični vodja: Ciril Andoljšek

- predstavnik za odnose z javnostmi: Aljaž Močnik

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gasilec78
10. 01. 2024 13.16
-2
Že vnaprej jamrati, da so poškodbe krive in da se ne cilja visoko, je odraz stanja v slovenskem reprezentančnem rokometu. Pustiti doma drugega najboljšega strelca lige prvakov, potem ko se je poškodoval Ovniček je smešno rečeno nerazumljivo. Da je zraven Dolenec in še nekateri starci in da je še v vlogi kapetana je žalostno. Človek je v obrambi zanič v napadu se zaletava v obrambo, skratka zadnji čas, da gre v rokometni pokoj, imamo mlade perspektivne igralce in jim je treba ponuditi priložnost, da se izkažejo. Lep primer je odbojkarska reprezentanca z Ropretom na čelu zveze, človek ve kaj dela. Ampak zveza z Zormanom , Žvižejem in Škofom bo zavozila slovenski rokomet, ki tone samo še globje in globje, ampak očitno zvezi in igralcem to paše, zato se je pa Vujo moral posloviti.
RUBEŽ
09. 01. 2024 09.26
-2
No, nekega rezultata ne bodo naredili. Ker ZORMAN ni kaliber za selektorja. Sicer upam da se motim in fantje presenetijo. Ampak če bi se to zgodili, bi ta uspeh naredili fantje, sami, ker Zorman tega ni sposoben. Če bi odšel še isti dan, kot je bil nastavljen, bi bilo prepozno.
gullit
09. 01. 2024 09.22
+2
Upam da je Zorman tudi vzel dres s seboj. Če se bojo poškodbe nadaljevale bo zmanjkalo igralcev. Malo heca. Držim pesti da bodo uspešni.
brabusednet
09. 01. 2024 09.05
-1
Že sedaj se izgovarjate,raje ostanite doma ne se hodit sramotit in denar zapravljat.Vemo,kako se bo končalo,kot vaterpolisti.
Pa kaj
09. 01. 2024 08.40
-2
Ne vidim neke pozitive..poskodbe pridejo prav kot izgovor. Zorman za 1x se ni bil pod pritiskom..ko pride, pa verjamem, da ne bo znal odreagirat..
kala 09
08. 01. 2024 21.15
-9
Če ne morete premagati ene Hrvaške,si ne zaslužite prvenstva,Zorman počasi bo treba spokati kovčke.
St. Gallen
08. 01. 2024 21.37
+4
SAKOSAKO
08. 01. 2024 20.45
+6
Upam, da poškodbe ne bodo izgovor za morebiten neuspeh. Srečno!
borjac
08. 01. 2024 20.38
+6
Kar precej prvotimcev nam manjka, ampak jaz vseeno verjamem v to ekipo, srečno fantje, Srečno Slovenija.
4890
08. 01. 2024 20.05
+2
Uroš, daj jih demantiraj in povedi ekipo v polfinale...
Amor Fati
08. 01. 2024 17.19
+2
Pa ne more bit selektor nekdo, ki je dober prijatelj z igralci. Jaz si ne predstavljam, da bi Zorman povzdignil glas nad Bombačem in ga vrgel ven iz igre zaradi njegove slabe igre. Vsi vemo, da bo na turnirju slej ko prej ta sledila in bo moral it. Pojma nimam kaj razmišljajo na RZS-ju. Precej boljši bi bil kakšen Skandinavec, ki bi te fante naučil hitro igro z žogo. Sam to jim manjka, da pridejo med najboljših šest ekip na svetu. Samo to. Igralci so top, ampak igra je nikakršna. Proti Hrvatom je bila porazna.
RUBEŽ
08. 01. 2024 15.42
+0
Se bojim, da z Zormanom na čelu, ne bo nič dobrega.
zmerni pesimist
08. 01. 2024 14.45
+5
In napredujejo 4