Drugi športi

Posnemati nogomet, za dokončno uveljavitev rokometa

Dammam, 13. 02. 2024 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
7

Petar Nenadić, Andre Gomes, Vuko Borozan. Samo nekateri od rokometašev, ki so evropski parket in igranje Lige prvakov zamenjali z igranjem prvenstva Savdske Arabije, kjer si po nogometnem razcvetu lige želijo še rokometnega.

Ko so najvplivnejši Savdijci, tisti, ki z denarjem in financiranjem najrazličnejših projektov nimajo težav, sklenili, da bodo v državo s skoraj 36 milijoni prebivalcev pripeljali Cristiana Ronalda, se jim je nogometna Evropa le nasmehnila. A nekaj, kar se je še pred meseci zdelo znanstvena fantastika, je danes realnost. Portugalec ni le eden najboljših nogometašev vseh časov, ampak magnet, s pomočjo katerega so privabili naslednje nogometne zvezdnike (Karim Benzema, Neymar, N'Golo Kante ...). Eni so se znašli bolje, drugi niti ne, vsem pa je skupno, da so podpisali, finančno gledano, bržčas najboljšo pogodbo v karieri. V letih, ko so nogometu v veliki meri že dali najboljše.

Cristiano Ronaldo danes nadvse uspešno igra za Al-Nassr, Savdijci pa si po nogometnem razcvetu želijo še rokometnega.
Cristiano Ronaldo danes nadvse uspešno igra za Al-Nassr, Savdijci pa si po nogometnem razcvetu želijo še rokometnega. FOTO: AP

Z nogometnim razcvetom, popolno uveljavitvijo v prostoru, zanimanjem vseh svetovnih medijev, kaj iz tedna v teden (ne) uspeva nekoč zvezdam evropskih zelenic, zanimanjem za televizijske pravice lige, imenovane Saudi Pro league, so v državi, ki ji vlada kralj Salman bin Abdul Aziz Al Saud, začeli z iskanjem naslednje športne discipline, ki ji želijo izdatno dvigniti priljubljenost. Po podobnem ključu, kot so to naredili njihovi nogometni kolegi. Izbrali so rokomet. Njihova dvanajstčlanska liga je postala zatočišče številnih nekdanjih zvezdnikov evropskega rokometa, ponujajo jim plače, ki so za evropski rokomet, z izjemo klubov, kot sta Paris Saint Germain in Telekom Veszprem, nepredstavljive. Nekdanji zvezdnik omenjenih evropskih velikanov, dolgoletni srbski reprezentant Petar Nenadić (Khaleej), izjemi Portugalec Andre Gomes (Al Saffa), pred dnevi še izjemni levi zunanji črnogorske izbrane vrste Vuko Borozan, so le nekateri, ki jih vabijo v tamkajšnjo ligo, s ciljem dviga priljubljenosti rokometa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Vesel sem, da sem tu. Se vidimo kmalu na igrišču," je ob pristanku in snidenju z novimi delodajalci pri Al-Hadi povedal Črnogorec, ki je ob posredovanju agenta Andreja Beliša, vodstvo kluba prepričal z dobrimi igrami v dresu Lovčena iz Cetinja, sploh, ko je v evropski ligi slovitemu Flensburgu nasul devet golov, pozneje pa na zavidljivi kakovostni ravni odigral še evropsko prvenstvo.

Kmalu bo v igri milijon 

Igralci s pogodbami 500 tisoč evrov letne plače so v rokometni Evropi redkost, zgoraj omenjeni naj bi po neuradnih podatkih z igranjem v prvenstvu Savdske Arabije močno presegli takšne zneske. Nenadićeva letna plača naj bi znašala 600 tisoč evrov, Borozanova še nekaj več, vprašanje pa je, kdo so naslednji igralci, ki bi se lahko odločili za ta korak. V kolikor bi v Savdski Arabiji zaigral igralec, ki se lahko pohvali z naslovom svetovnega prvaka, ali denimo član osvajalcev olimpijskega zlata, bodo številke, za rokometne razmere, poletele v nebo. A dejstvo je, da se prilagoditi razmeram, ki vladajo v državi, ni ravno enostavno. 

Tomaž Ocvirk skrbi za kondicijski napredek reprezentančnih selekcij Savdske Arabije in kot selektor vodi tamkajšnjo kadetsko reprezentanco.
Tomaž Ocvirk skrbi za kondicijski napredek reprezentančnih selekcij Savdske Arabije in kot selektor vodi tamkajšnjo kadetsko reprezentanco. FOTO: Damjan Žibert

Tomaž Ocvirk za zdaj edini Slovenec

A če igralce plačujejo nadstandardno, so začeli vlagati tudi v stroko. Znatno manj, a neuradno naj bi jih zanimala organizacija svetovnega prvenstva leta 2030, do takrat pa želijo zgraditi zasedbo, ki bi lahko presenetila koga od tekmecev. In s tem ciljem želijo v državo pripeljati trenerje, potrebne za individualni napredek posameznikov, za kondicijsko pripravo. Z znanjem in dobrimi trenerskimi referencami (RK Celje Pivovarna Laško, slovenska reprezentanca) jih je prepričal Celjan Tomaž Ocvirk. Že drugo leto zapored je trener kadetske izbrane vrste in kondicijski trener vseh reprezentančnih selekcij. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
13. 02. 2024 13.46
+2
Nafte je še dost...
komarec
13. 02. 2024 13.44
+1
Prav za prav nogomet ne sodi več med šport. Cene igralcev so zelo nešportne, navijači so tudi velikokrat nešportni, zneski ki se vrtijo okoli plačil igralcev so pa popolnoma ne športni. Torej nogomet me kot šport ne zanima več.
komarec
13. 02. 2024 13.45
-1
Gre pa veliko športnih panog po isti poti. Pravi šport je še edino rekreacija.
trdaglava
13. 02. 2024 12.40
+0
suleol
13. 02. 2024 11.52
+2
turki nas bojo vse pokupl hahah
Roadkill
13. 02. 2024 10.49
-5
5 minut rokometa pred spanjem edino
Roadkill
13. 02. 2024 10.49
-6
Ma kaki rokomet. Boring k sv... to se ne bo nikoli prijelo