Drugi športi

Po ekipi Mitchelton-Scott konec Gira tudi za Jumbo-Vismo

Rim, 13. 10. 2020 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., STA, J.K.
Komentarji
26

Profesionalna kolesarska ekipa Mitchelton-Scott po pozitivnih testih na covid-19 zapušča dirko po Italiji. Nizozemec Steven Kruijswijk, član ekipe Jumbo-Visma, je bil z Avstralcem Michaelom Matthewsom (Sunweb) prav tako med pozitivnimi in tik pred začetkom torkove etape so iz Jumbo-Visme potrdili, da tudi njihova ekipa zapušča Giro.

Yates (na fotografiji) pred startom etape na letošnjem Giru.
Yates (na fotografiji) pred startom etape na letošnjem Giru. FOTO: AP

Avstralsko kolesarsko moštvo Mitchelton-Scott po štirih pozitivnih testih na novi koronavirus med svojim osebjem zapušča dirko po Italiji. Italijansko pentljo pa po pozitivnem testu na covid-19 zapušča tudi eden izmed favoritov, Nizozemec Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma). Triintridesetletni član nizozemske ekipe, za katero sicer dirka tudi Primož Roglič, je bil eden od dveh kolesarjev, ki sta bila pozitivna po zadnjem svežnju testov, ki so jih opravili v nedeljo in ponedeljek na dirki po Italiji. Ime drugega kolesarja, ki je bil pozitiven na testu, sprva ni bilo znano, kasneje se je izkazalo, da gre za zvezdnika Sunweba Michaela Matthewsa, kar je že potrdila tudi njegova ekipa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekaj pred 12. uro pa je sledil nov šok, potem ko je Jumbo-Visma na Twitterju objavila, da njeni kolesarji ne bodo začeli desete etape. "Več informacij sledi," so napovedali Nizozemci. Pred tem je bil na Giru pozitiven tudi Britanec Simon Yates (Mitchelton-Scott), ki je moral že pred odstopom njegove ekipe predčasno končati Giro. Skupaj je zdravstveno in laboratorijsko osebje na Giru opravilo 571 testov med tekmovalci in ekipami.

"Kruijswijk ne kaže simptomov covida-19, bil pa je zelo motiviran, da dobi letošnjo dirko. Novico o pozitivnem testu je prejel danes zjutraj, vsi ostali člani ekipe in osebja pa so bili po dveh testiranjih negativni, zaradi česar nadaljujemo Giro," je na spletni strani sprva zapisala Jumbo-Visma. Nekaj ur kasneje pa so spremenili odločitev in se niso pojavili na startu etape od Lanciana do Tortoreta (177 km).

Slovaški as Peter Sagan (drugi z leve) pred začetkom torkove etape.
Slovaški as Peter Sagan (drugi z leve) pred začetkom torkove etape. FOTO: AP

Engels: Strah se stopnjuje, to pa ni moja odločitev ali odločitev vodstva, temveč skupna odločitev
"To ni bila odločitev, ki smo jo sprejeli zlahka. To je odločitev, ki ima velike posledice. Ampak tudi v tem primeru je zdravje naših kolesarjev, osebja in vseh, ki delajo na Giru, prioriteta. To je razlog, zakaj smo se odločili, da zapustimo Giro," je za Eurosport dejal športni direktor ekipe Addy Engels. Dodal je, da je tudi strah pred širjenjem okužbe, četudi so bili vsi ostali testi negativni, vplival na končno odločitev. Sprejeli pa so jo sami.

"Ne vem, zakaj se naša odločitev razlikuje od tistih v ostalih ekipah. Nismo je sprejemali skupaj. To je nekaj, kar moraš sprejeti zase, za dobro ekipe. Strah seveda obstaja. Ko pogledate ekipo Mitchelton-Scotta, se je vse začelo z enim pozitivnim primerom, danes so imeli že štiri. Potemtakem vidite, da se tudi strah stopnjuje. To ni moja odločitev ali koga iz vodstva. To je skupna odločitev kolesarjev, strokovnega osebja in celotnega vodstva," je še dodal Engels.

Pozitivnih še šest članov osebja
Poleg dveh kolesarjev pa je bilo pozitivnih še šest članov osebja. Štirje pri Mitchelton-Scottu, ki kot rečeno zapušča italijansko pentljo, ter po eden v ekipah Ag2r La Mondiale in Ineos Grenadiers. Vse posamično pozitivne osebe so bile izolirane od preostanka moštev po zdravstvenih protokolih Mednarodne kolesarske zveze (Uci), organizatorja Gira in italijanskih oblasti. Avstralsko moštvo bi sicer po sedanjih protokolih organizatorja dirke (RCS Sport) nadaljevalo dirko po Italiji, če bi zadostili vsem pogojem, a so se sami odločili, da odstopijo s preizkušnje.

"Na žalost smo v ponedeljek zvečer prejeli novico, da je več članov naše ekipe okuženih, potem ko smo teste opravili tri dni po vrsti. Ker imamo dolžnost do svojih tekmovalcev in osebja, celotne kolesarske karavane in organizatorjev, smo se odločili, da zapustimo Giro," je dejal šef ekipe Brent Copeland. Po besedah iz moštva nihče od pozitivnih oseb ne kaže znakov okužbe, karavani pa so na poti do Milana zaželeli vso srečo.

Vse posamično pozitivne osebe bodo prav tako izpustile preostanek dirke po Italiji. Vsi so v samoizolaciji kot narekujejo zdravstveni protokoli Mednarodne kolesarske zveze, organizatorja Gira in italijanskih oblasti.

Pazite nase in ostanite zdravi.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dajno
13. 10. 2020 16.00
+3
Glede na trenutni rezultat, ki ga je imel Kruijswijk na tej pol profi dirki, glede na konkurenco...se je vsaj pokazalo, da je je on dejansko tam nekje 4-5 v Jumbo Vismi
Svalbard
13. 10. 2020 15.53
-3
Manipulacija celega sveta!
uporabnica1
13. 10. 2020 14.32
+5
Vbistvu glede na to kar se dogaja v hotelih in kako slaba pravila imajo, je dejansko še malo okužb. Le 8 od skoraj 600. testov. Tudi mene skrbi Vuelta, ampak jo organizira Aso (ta organizira tudi Tour in ostale dirke). Ima precej bolj stroge ukrepe in pravila. Srčno upam, da Vuelta bo, predvsem zaradi Primoža in Mateja🤞
pojtrarara
13. 10. 2020 16.16
+1
je povedal Jos kaj se dogaja - in to v Italiji, ki je po naših strokovnjakih kao vzor vseh hudih ukrepov, varnosti in natančnosti... saj politika ne sodi sem - ampak gledala sem giro od začetka - pa se je videlo kaj in kako že pri ljudeh ob progi, tako da se jetakoj vedelo da so hvale kacota in beocičke ter tudi medijev na račun italije iz trte zvite... sem videla tudi poleti že posnetek iz ene pekarnice na jugu italije - kolačke v vitrino zaposleni zlagal z njegovimi golimi rokami - tega se pri nas ni delalo niti v časih pred korono je bilo nehigienično.... toliko o opevani italiji in njihvih vrhunskih zaščitnih ukrepih. tudi jaz upam, da vuelta bo. je pa škoda, da z dirkami na splošno niso začeli prej po koledarju - tam že julija, ker je bila takrat slika že boljša v evropi
uporabnica1
13. 10. 2020 16.52
Mah že to je bilo čudno, ko je direktor Gira pred dirko povedal, da ne bo takega pravila kot na Touru. Hvala bogu sta bila MTS in TJV dovolj pametni, da sta šli domov in raje ne ogrozita ostale. Menda se sami odločijo, če zapustijo dirko ali ne. So me pa Italijani res razočarali, kao prestrašeni a ukrepi in pravila na dirki pa katastrofa
pojtrarara
13. 10. 2020 18.18
+1
ne samo na dirki, tudi sicer niso tako kao zelo dosledni in natančni - kot pravim zgoraj - na lastne olči videla kako je tip v pekarni zlagal z golimi rokami vsak kolaček posebej v vitrino - pri nas imajo vsi že davno izpred časa korone za to rokavice in se ne dotikajo z lastnimi rokami hrane, ki jo prodajo gostu... ta je to počel po italijanski koronski grozi spomladi letos v italijanski pekarni na jugu italije... toliko o njihovi doslednosti in higieni
uporabnica1
13. 10. 2020 19.32
verjamem, v Italiji so že nasplosno znani, da so precej nehigienični, ni cudno da majo tolk okuzb
konstruktor
13. 10. 2020 13.47
+3
počas bo šlo vse v maloro....
AlternativeFacts
13. 10. 2020 13.51
+3
AlternativeFacts
13. 10. 2020 13.46
-5
Obstaja možnost, da so to še vse okužbe iz TDF-a? Denar dela čudeže ne pozabit tega, no poleg frutabele in vitergina...
motorist_mb
13. 10. 2020 13.20
+7
Ode vuelta tak da vsi počivat do drugega leta!
uporabnica1
13. 10. 2020 13.23
+5
Dobro je to, da je organizator Vuelte isti kot od Toura, ki imajo zelo stroga pravila. Tole v Italiji pa je bilo vse površno in neodgovorno, zato nekako razumljivo, da so bile okužbe.
motorist_mb
13. 10. 2020 13.33
+2
nemski_ovcar
13. 10. 2020 12.44
+0
Letošnji Giro je itak brezvezen, tako da naj kar odpade ali pa naj Italijani sami dirkajo med sabo.
uporabnica1
13. 10. 2020 12.47
+6
Zate brezvezen, za mlade in preostale kolesarje pa je to velika priložnost, da se dokažejo in dobijo svojo priložnost
FIRBCA
13. 10. 2020 12.43
+0
vse ze zelo smesno. Letosnji giro ima zelo slabo organizacijo drugo zelo slabo snemalno ekipo itd. Prvo so ga odpovedali tako tudi zvecino izvajalci tako da so na slabi kvalitetni ravni to leto. denar dela svoje. Ja Nibali bo pa zmagav.
uporabnica1
13. 10. 2020 12.33
+6
Van Emden: Jedli skupaj s preostalimi hotelskimi gosti Ravno čez prireditelja italijanskega kroga RCS Sport so se pritoževali kolesarji Jumbo Visme in Mitchelton Scotta. Nizozemec Jos van Emden je v podkastu The Cycling Podcast razkril, da so se ekipe v hotelih mešale iz dneva v dan, velikokrat so prebivali med običajnimi gosti, predvsem pa so se prehranjevali iz samopostrežnih bifejev kot preostali gostje. ASO je nasprotno na svojih dirkah, priredil je tudi spomenik Liege-Bastogne-Liege, imel veliko ostrejša pravila. Dve ekipi sta sostanovali po hotelih skozi celotni Tour, pri čemer so bili v večjih hotelih popolnoma ločeni od ostalih gostov, s svojo postrežbo in nastanitvijo v svojih nadstropjih ali krilih. Italijanska šlamparija kaj naj rečem
motorist_mb
13. 10. 2020 13.34
+3
macek_garfield
13. 10. 2020 12.29
+0
to pa zato, ker se ne drzijo priporocil ga. beovic in vladnega govorca g. kacina pa to
Uporabnik458403
13. 10. 2020 12.24
+4
Vuelta bo tudi odpovedana in ne bodo prisli do cilja, ce sploh bodo startali.......
The Dude
13. 10. 2020 12.44
+3
Tudi Giro bi morali odpovedati, saj je že tako na pol regularen.
Uporabnik458403
13. 10. 2020 12.46
+3
Ja blizu temu so.....samo se je vedno denar vladar
Uporabnik458403
13. 10. 2020 13.19
+2
30 jih je ze zakljucilo z girom..... Kolesari jih se 146
rekapaka
13. 10. 2020 11.03
-10
Ni mi jasno. Kako si lahko pozitiven na korona virus, ne kažeš pa znamenja okužbe. A to pomeni, da so v vladi nori, čeprav ne kažejo znamenj norosti!
Uporabnik458403
13. 10. 2020 12.23
+9
Rekapaka....... Ja vi eni pa mislite, da niste no ri, ceprav kazete vse znake
Let it be ...
13. 10. 2020 10.57
+7
Ta korona bo popolnoma zhebala svet.