Drugi športi

Roglič pred začetkom Vuelte: Delali bomo za tistega, ki bo imel boljše noge

Irun, 19. 10. 2020 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.B., J.K.
Komentarji
9

V torek se s prvo etapo od Iruna do Arrateja začenja dirka po Španiji. Na njej bo med glavnimi favoriti znova tudi Primož Roglič, ki si bo vlogo kapetana pri Jumbo-Vismi delil s Tomom Dumoulinom. Oba sta na novinarski konferenci pred začetkom poudarila, da bo ekipa dirkala za tistega, ki se bo izkazal za boljšega. Roglič je dodal, da mu hribovit začetek ustreza in da bo že takoj videti, kdo je na Iberski polotok prišel v dobri formi.

"Taktika je enaka kot na Touru. Prišli smo z odlično ekipo, jaz in Tom Dumoulin sva vodji. Videli bomo, kdo bo boljši in za koga bomo delali, a oba začenjava kot kapetana," je načrte Jumbo-Visme pred začetkom razkril Primož Roglič. Slovenski as je rumeno majico na dirki po Franciji obdržal vse do predzadnjega dne, ko ga je z izjemno predstavo premagal Tadej Pogačar, a se je 30-letni Kisovčan hitro pobral z izjemnim slavjem na enodnevni dirki Liege–Bastogne–Liege.

Roglič je tako dodal, da časa za oziranje v preteklost ni bilo in da se je takoj po koncu Toura osredotočil na naslednje izzive. "Vse se je odvijalo zelo hitro. Takoj sem sprejel, kar se je zgodilo, in že začel gledati v prihodnost, proti prihajajočim dirkam."  Slovenskemu asu pa je to tudi odlično uspelo. Spomnimo: 4. oktobra je postal sploh prvi Slovenec z zmago na enem od petih kolesarskih spomenikov.

"Tretji teden se zdi nekoliko lažji. V prihodnjih dneh pa bomo že izvedeli, kako dobri smo, saj so takoj na začetku gorske etape, kar mi je všeč in mi ustreza," napoveduje Roglič.

'Vuelta je nova priložnost'
Po drugem mestu ekipnega tovariša v Franciji je bil seveda razočaran tudi Dumoulin, ki je na Touru odlično deloval v vlogi pomočnika. "Zagotovo smo bili razočarani, da rumene majice nismo pripeljali v Pariz. A to je dirkanje. Tisti dan je bil Pogačar pač boljši in to smo morali sprejeti. Je, kar je. Vuelta je nova dirka in nova priložnost," se nadeja Nizozemec. 

Dumoulin je poudaril tudi, da je bilo zaradi natrpanega urnika za priprave na Vuelto zelo malo časa: "Po Touru smo odšli na klasike v Belgiji, nato sem bil dva tedna doma, kjer sem se skušal čim bolj spočiti. Ni idealno, a je za vse enako."

"Razmere so precej drugačne, kot so bile lani, predvsem za nas, tekmovalce. Precej kratka sezona, a zelo zgoščena. Po Liegeu sem bil doma prvič  po treh mesecih. Lepo je bilo priti nazaj. Po eni strani sem se poskušal čim bolj spočiti, po drugi pa se optimalno pripraviti. Vse stvari so zelo negotove; ne vemo, kaj pa se bo zgodilo. Lahko smo le srečni, da smo prispeli sem. Naredili bomo vse, da bomo čim bolje nastopali," deli podobno mnenje lanski zmagovalec Vuelte, ki je tudi letos željan uspehov. 

Oba vesela, da sta nazaj, in ciljata na najvišje uvrstitve
"Zagotovo bi si želel čim več zmag. To bo veljalo že od jutri (torka, op. a.) naprej. Bomo videli, kaj bo. Vse skupaj je precej drugače, kot smo bili vajeni. Nova izkušnja, konec koncev. Dati želim vse od sebe, kot vedno. Če bo to podkrepljeno še z lepimi rezultati, bomo vsi skupaj še bolj zadovoljni."

Prav tako lepe spomine ima na špansko pentljo Dumoulin, ki je bil zelo blizu skupne zmage leta 2015, na koncu pa je bil šesti. "Na Vuelto imam nekaj odličnih spominov. Zgolj dvakrat sem bil tu, a je bilo enkrat (2015, op. a.) zelo uspešno z dvema etapnima zmagama. Zato sem vesel, da sem spet tu."

Senca dvoma zaradi koronavirusa
Dirka po Španiji bo letos potekala v senci drugega vala koronavirusa. Na Touru med kolesarji ni bilo okužb, na Giru pa sta na ta račun odstopili že dve ekipi, tudi Jumbo-Visma, ki je zatrdila, da bo potezo ponovila, če se bo z virusom okužil zgolj en od njenih kolesarjev. Dumoulin pa si seveda želi, da bi karavani uspelo priti do cilja v Madridu.

"Ne vem. Upam, da bo. Vem pa enako kot vi. Če nam bo uspelo obdržati varen mehurček, bo vse v redu. A tega nihče ne more vedeti vnaprej. Le upamo lahko na najboljše," je na vprašanje, ali bo organizatorjem dirko uspelo dokončati, odgovoril Nizozemec. 

Vodilni možje dirke po Italiji so bili deležni kar nekaj kritik, saj za kolesarje bojda ne velja tako strog "mehurček", kot je veljal v Franciji. Roglič pa je poudaril, da je na vsakem posamezniku odgovornost, da sledi navodilom organizatorjev in stroke. "Protokol se ne spreminja. Morda so nekatera pravila še bolj striktna, a vsak od nas ima odgovornost, da jim sledi. Na srečo lahko še vedno uživamo in dirkamo," je na vprašanje našega novinarskega kolega Matica Flajšmana o morebitnih spremembah glede preventivnih ukrepov odgovoril Roglič.

Kaj bo pripravil Froome?
Zdi se, da je najmočnejšo ekipo poleg Jumbo-Visme v Španijo pripeljal Ineos. V vrstah Britancev bosta rdečo majico napadala Richard Carapaz in Chris Froome, ki pa ju Dumoulin – zanimivo – ni omenil, ko je v enem od prejšnjih intervjujev govoril o glavnih kandidatih za končno slavje. "Za Frooma ne vem, saj letos še ni imel rezultatov, a je še vedno eden najboljših v zadnjih sezonah, Carapaz pa bo zagotovo med kandidati. Pozabil sem ju omeniti, ni bilo nalašč," se je s pepelom posipal 29-letnik iz Maastrichta, ki je poudaril predvsem španska aduta Alejandra Valverdeja in Enrica Masa.

Lani smo na Vuelti dočakali poseben mejnik za slovensko kolesarstvo: Primož Roglič je bil prvi, Tadej Pogačar pa tretji.
Lani smo na Vuelti dočakali poseben mejnik za slovensko kolesarstvo: Primož Roglič je bil prvi, Tadej Pogačar pa tretji. FOTO: AP
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
20. 10. 2020 09.50
Nima veze katera bosta,važno da sta 1.in 2.
delomrznež
20. 10. 2020 08.14
Srecno Rogla , edina dobra stvar korone , da lahko te gledam ;))
ALI-S
19. 10. 2020 20.23
lepse noge ali boljse noge? 😂😂😂
Bratomil
19. 10. 2020 19.04
+5
Oni medicinski čudež pa ne bo nastopil?
Andree
19. 10. 2020 19.17
+2
1ddenis1
19. 10. 2020 18.47
prenosa pa nikjer ?
rekapaka
19. 10. 2020 18.58
+1
poskusi na internetu cycling vuelta stream, prenos se začne jutri ob 14 uri. Meni sta včeraj Flandrija in Giro 15 etapa delala.
uporabnica1
19. 10. 2020 18.46
+3
Srečno Primož! Verjamem, da lahko zmaga, samo da ne bo korona vsega pokvaril. Komaj čakam, da se začne. Pa btw, vse najboljše Matej. Upam, da si privozi etapno zmago za rojstni dan. Vsem želim obilo sreče in zdravja
motorist_mb
19. 10. 2020 18.45
+4
Rogla številka ena si tak da delali bojo za tebe...samo zmaga šteje pubec!