Drugi športi

Predsednik Fie v preiskavi zaradi poseganja v dirko F1

Džeda, 05. 03. 2024 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) Mohamed Ben Sulayem je v preiskavi etične komisije Fie, ker naj bi na lanski dirki formule 1 za veliko nagrado Savdske Arabije posegel v končni razplet preizkušnje, je v ponedeljek poročal britanski BBC. Predsednik Fie in krovna zveza se na vprašanja britanskega medija še nista odzvala.

Po pisanju BBC je eden od žvižgačev krovni avtomobilistični zvezi razkril, da je Mohamed Ben Sulayem posegel v razveljavitev kazni španskemu dirkaču Fernandu Alonsu (Aston Martin) med dirko v Džedi. Omenjeni žvižgač se sklicuje na poročilo uradnika za skladnost pravil Paola Basarrija, ki ga je v vpogled dobil BBC.

Po pričanju žvižgača naj bi Ben Sulajem podpredsedniku Fie za Srednji vzhod in Severno Afriko, ki je bil na dirki v Džedi v uradni vlogi, namignil, da je treba kazen Alonsu preklicati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Alonso je na dirki prejel desetsekundno kazen, ker so mehaniki na postanku v boksih posegli v stoječ dirkalnik, kar ni dovoljeno med prestajanjem časovne kazni, piše BBC. Po poročilu sodeč, je žvižgač dejal, da je Ben Sulajem "pričakoval ali zahteval", da kazen španskemu dirkaču umaknejo.

BBC sicer dopušča možnost, da bi lahko bilo nekaj izgubljeno s prevodom iz italijanščine v angleščino. BBC je sicer po lastnem poročanju preveril informacijo pri številnih uglednih predstavnikih dirkaškega športa. Čeprav nihče ni tega želel uradno potrditi, so vsi dejali, da so prejeli isto informacijo.

Glede na poročilo bo etična komisija za odločitev v primeru potrebovala do šest tednov. Alonso bi z desetimi sekundami kazni končal na četrtem mestu lanske VN Savdske Arabije, ob preklicu kazni pa je lahko stopil na tretjo stopničko odra za zmagovalce.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

niktalop
05. 03. 2024 20.12
Sedaj je vsaj jasno zakaj je toliko dirk F1 v muslimanskih diktatorskih nedemokratičnih državah.
Ici
05. 03. 2024 13.08
+1
Formula 1 ni šport, ampak biznis velikih. Konec zgodbe.
txoxnxy
05. 03. 2024 10.36
+4
A da je bila pa dirka v soboto pa nobenga ni zmotil, nevem zakaj neko popuščanje določenim sferam da bi se pa oni prilagajal celemu svetu to pač ne .
Trend01
05. 03. 2024 12.35
-1
A to, da pa je v Monaku dirka - zaradi princa, ker rad poleži - uro prestavljena, je pa OK? V soboto je pač zato, ker je pri njih sobota kot pri nas nedelja (kaj češ - spet vera).
brezcasni
05. 03. 2024 13.49
ne sobota je sobota,petek je pri njih kot pri nas nedelja......Monako pa...brez njih ne bi bilo prestiznosti dirk F1 in to od leta 1929 in ne od vceraj.....
JOSEPH HAYDN
05. 03. 2024 09.45
+8
Tudi, če je kriv, bo arabski denar vse porihtal