Drugi športi

Roglič ganjen pred rojaki: Zaradi solznih oči sem si moral nadeti očala

Ljubljana, 03. 06. 2019 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pred ljubljanskim Magistratom so privrženci kolesarstva z vsemi častmi sprejeli slovenska junaka nedavno končane dirke po Italiji, Primoža Rogliča in Jana Polanca, ki se jima je pridružil še zmagovalec dirke po Kaliforniji, talentirani Tadej Pogačar. "S samim sabo sem se boril do konca," je o 102. Giru, ki ga je v nedeljo končal na tretjem mestu, povedal Roglič.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Primož Roglič ne izključuje nastopa na Touru
    02:15
    Iz 24UR: Primož Roglič ne izključuje nastopa na Touru
  • Iz 24UR: Polančev sprejem v Britofu
    02:42
    Iz 24UR: Polančev sprejem v Britofu
  • Iz 24UR: Sprejem za kolesarje
    02:22
    Iz 24UR: Sprejem za kolesarje
  • Iz 24UR: Sprejem Rogliča v Zagorju
    00:53
    Iz 24UR: Sprejem Rogliča v Zagorju
  • Iz SVETA: Sprejem Rogliča, Polanca in Pogačarja
    05:36
    Iz SVETA: Sprejem Rogliča, Polanca in Pogačarja
  • Primož Roglič na novinarski konferenci v Ljubljani
    10:31
    Primož Roglič na novinarski konferenci v Ljubljani
  • Jan Polanc na novinarski konferenci v Ljubljani
    02:16
    Jan Polanc na novinarski konferenci v Ljubljani
  • Tadej Pogačar na novinarski konferenci v Ljubljani
    02:54
    Tadej Pogačar na novinarski konferenci v Ljubljani
  • Iz 24UR ZVEČER: Sprejem za kolesarske junake
    04:10
    Iz 24UR ZVEČER: Sprejem za kolesarske junake
Po novinarski konferenci je sledil sprejem, ki se ga je udeležilo okoli tisoč ljudi. Ti so skorajda povsem napolnili Stritarjevo ulico do reke Ljubljanice. "Vse skupaj je le kolesarstvo, a ko vidiš vse te ljudi, vse te množice slovenskih zastav že na startu tiste dvajsete etape in si moraš nadeti očala, ker imaš solzne oči ... To je res nekaj posebnega. To je tisto, kar nas dela boljše, kar nas dela drugačne, definitivno smo Giro vsi Slovenci skupaj postavili na neko višjo raven," je navdušenemu občinstvu povedal Roglič.

Dosežek Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) se je zapisal v zgodovino slovenskega kolesarstva, saj doslej še nobenemu Slovencu ni uspelo končati na zmagovalnem odru ene od tritedenskih dirk. Zmagal je na dveh etapah, obe sta bili vožnji na čas, in pet dni nosil rožnato majico vodilnega. Mesto na stopničkah si je zagotovil v nedeljo, na zadnji dan Gira, ko je v kronometru nadoknadil 23 sekund zaostanka za Špancem Mikelom Lando (Movistar).

Dva dni je rožnato majico nosil drugi slovenski junak italijanske pentlje Jan Polanc (UAE Team Emirates), ki je Giro končal na 14. mestu. Rumeno majico za končno zmago na dirki svetovne serije po Kaliforniji bo na dogodku pokazal tudi Polančev moštveni kolega Tadej Pogačar, velik talent slovenskega kolesarstva, ki mu že zdaj napovedujejo zelo uspešno kariero.

Roglič je s kolesarskima kolegoma na koncu sprejema zbrane malce tudi poškropil s šampanjcem.
Roglič je s kolesarskima kolegoma na koncu sprejema zbrane malce tudi poškropil s šampanjcem. FOTO: Damjan Žibert

'Po 14. etapi se nisem več počutil dobro'
"Lepo je videti, da je ta soba vedno bolj polna, sploh ko se spomnim lanskega leta," je ob prihodu pred zbrane medije na Magistratu povedal Roglič. "Vsi trije smo že opravili obisk pri predsedniku republike, gotovo je bila to za nas velika čast. Kolesarstvo prihaja vedno bolj v ospredje, to sva lahko z Janom občutila ob zadnjih etapah na dirki po Italiji, kjer smo sigurno, definitivno prevladovali po številu zastav in podpori ob cesti," je nadaljeval.

"Vedno se na tritedenskih dirkah zgodi ogromno nekih stvari, nepredvidljivih stvari, ki si jih ne želiš. Tudi mi smo bili 'hendikepirani' že pred samim startom ob izgubi (Davida) Hessinga, potem smo tudi z Laurensom (De Plusom) izgubili našega drugega najmočnejšega moža. Najtežja stvar mi je bila predvsem ta, da se po 14. etapi nisem več počutil dobro, imel sem težave s hrano, prebavo, s trebuhom. Predvsem to mi je potem povzročalo največ težav v prihodnjih dneh, da se nisem več počutil dobro in sem se moral vsak dan boriti nekako sam s sabo do konca. Nekako sem moral poskusiti iztisniti, kar se je le dalo, 110 odstotkov iz sebe. Gotovo je bilo vse skupaj precej lažje ob domači podpori."

Brez težav z Nibalijem
Dodal je, da si v prihajajočih dneh želi predvsem počitka in posvečanju otroku, ki ga pričakuje s partnerko Loro Klinc. Napovedal je tudi sestanek z vodstvom ekipe Jumbo-Visma in priznal, da mu je letošnji Giro pobral več moči, kot je pričakoval. Nekaj besed je namenil tudi Vincenzu Nibaliju, s katerim si je v zadnjih treh tednih izmenjal kar nekaj ostrih besed, predvsem so prihajale iz tabora vročekrvnega Sicilijanca.

Slovenske junake so pozdravili tako najmlajši kot tudi tisti malce starejši privrženci slovenskega športa.
Slovenske junake so pozdravili tako najmlajši kot tudi tisti malce starejši privrženci slovenskega športa. FOTO: Damjan Žibert

"Mogoče je na trenutek videti, da kaj ni v redu med nama. Jaz z njim nimam težav, normalno se pogovarjala, po kronometru sva se takoj pogovorila in si čestitala. Morda sem pričakoval, da mi bo čestital, a mi nato ni, toda med nama ni nobenih težav. Vsak nekako gleda svojo pot," je nadaljeval Roglič, ki je še razkril, da zmagovalcu Richardu Carapazu "ni bil dorasel", o Ekvadorcu pa da nima veliko informacij, saj da z njim veliko ni govoril.

'V ključnih trenutkih sem ostal sam'
"Gotovo sem jezen. V vsaki stvari, ki jo počneš, se vedno pojavijo napake. Vedno se lahko stvari naredijo še boljše, to si vsak dan tudi povemo, tako tekmovalci kot vse osebje in direktorji. Med dirko, ko je 190 pulza, je težko mirno povedati kar koli. Razlika je bila v tem, da sem v ključnih trenutkih ostal sam. Vsi so dirkali proti meni. To je bila razlika. Vsi so se me bali, vsi so vedeli, da sem problem. Vsi so dirkali v smeri, da jaz ne zmagam," se je dogodkov s preteklega Gira še spominjal Roglič.

"Nisem se počutil najbolje, vse atome sem usmeril v to, da iztržim svoj maksimum. Žal mi je bilo, ker nisem imel energije veseliti se v Veroni. Samo stal sem in gledal, kaj se dogaja. Vse je šlo mimo. S pritiskom medijev in javnosti nisem imel težav."

Polanc: Dobil sem priložnost in jo poskusil izkoristiti
Poleg kolesarja iz Strahovelj pri Kisovcu je bil junak 102. Gira tudi Polanc, ki je tako kot Zasavec oblekel rožnato majico in dolgo časa ohranjal mesto med najboljšo deseterico, na koncu pa se je moral zadovoljiti s 14. mestom.

"Jaz sem v svoji postelji že prespal in mislim, da sem naredil kar prav. Sploh, potem ko me je doma še čakalo presenečenje," se je sprejema v domačem Britofu pri Kranju dotaknil Polanc. "Za Giro nisem imel nekih priprav, dobil sem priložnost in jo poskusil izkoristiti. Nekako sem dosegel svoj cilj, verjetno sem imel sprva v mislih etapno zmago, a nato sem dobil rožnato majico, ki je do sedaj tudi še nisem nosil na Giru," je dodal.

Cvet slovenskega kolesarstva: Polanc, Roglič in Pogačar (z leve).
Cvet slovenskega kolesarstva: Polanc, Roglič in Pogačar (z leve). FOTO: Damjan Žibert

Roglič svetoval Pogačarju, da naj še malce počaka
Besedo je dobil tudi najmlajši za omizjem, Polančev moštveni kolega Pogačar: "Medvedek (z dirke po Kaliforniji, op. a.) je že pri dekletu. Medvedek ali šampanjec, vseeno je, lepo je na takšni dirki stati na najvišji stopnički. Tudi sam se v ekipi zelo dobro počutim, imajo neko zaupanje vame in jaz vanje, tako da skupaj delamo zelo dobro. Mislim, da bo še kar nekaj dobrih let v tej ekipi."

Ko je Pogačar v zaključku novinarske konference še zadnjič dobil besedo, povprašali so ga o načrtih za prihodnost, ga je Roglič prekinil in z naslednjimi besedami verjetno povedal, da je meja pri mladem kolesarju le nebo.

"Ti kar počakaj, da mi nehamo," je dejal Roglič in nasmejal vse prisotne ter znova potrdil, kako odličen kolesar lahko postane šele 20-letni biser.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Silvey
04. 06. 2019 12.28
-3
Imamo močno kolesarsko ekipo z samimi Slovenci, ki bi jo lahko ustanovili doma. Mislim, da tako razmišljajo vsi ki jim je do kolesarskega športa.
User416781
04. 06. 2019 12.55
+7
gepl
04. 06. 2019 10.20
-14
fajn zdej bo še več amaterjev po cestah
uporabnica1
04. 06. 2019 12.05
+5
Pepe Bolcev
04. 06. 2019 08.27
+4
A te je nascal?
Silvey
04. 06. 2019 08.10
+20
Že pred petimi leti, ko smo kolesarili skupaj do Logarske doline sem vedel, da iz tega fanta nekaj bo in res je, v tako kratkem času je že v svetovni kolesarski špici. Bravo.
apodgra
04. 06. 2019 07.37
+40
RTV Ljubljana zopet ni opravila svojega poslanstva. Ni imela toliko časa in verjetno ni imela dovolj denarja ,da bi predvajala sprejem Rogliča pred magistratom. Vse druge nepomembne stvari so bile predvajane na vseh teh kanalih in tudi pri dnevniku , nekaj besed pri športu. Je pa bilpri "Odmevih " posnetek krajšega razgovora Berganta z našim sodnikom Skomino. Za RTV Ljubljana je sodnik Skomina kar čer noč postal najbolj markantna medijska oseba . Če ne bi bil Čeferin predsednik Uefe , Skomina nikoli ne bi sodil te finalne tekme . Ena velika sramota . Še največ je o tem dogodku bilo videnega na komercialni televiziji POP .
anakondabox
04. 06. 2019 07.30
+31
Rogla in ostali slovenski zmagovalci; vi ste eden najbolj optimističnih trenutkov tega in včerajšnjega dne. Polepšali ste mi dan. #hvala
elam
03. 06. 2019 21.59
-32
Jakih mi junaka
Think Pink
04. 06. 2019 07.51
+9
gekados
03. 06. 2019 21.49
+18
Ceprav nekoliko jezen in zalosten, da bi bilo tudi lahko nekaj vec, vseeno, BRAVO ROGLA.
Arguss
03. 06. 2019 21.45
-4
Ker ponos Slovenije je Rogla. Ksihte v politiki pa folk še kar gleda,in voli.AH brezveze Venus Project slej ali prej..BO
bogdajmir
03. 06. 2019 21.42
+33
Rogla legenda za vedno! Tole bo v zgodovinskih knjigah.
Tomen
03. 06. 2019 21.34
+29
Slovenski ponos z veliko začetnico!!
Cavern
03. 06. 2019 21.34
+10
Kolesarstvo v Sloveniji se je začelo v Pivki v sedemdesetih letih bratje Valenčič,Bobek,Česnik in drugi.
TistoPravo
03. 06. 2019 21.28
+15
Kera smetana svetovnega kolesarstva v ...Ljubljani, doma iz okoliških mest in krajev. Top, ponos predvsem nam ki smo iz vasi
Manandi
03. 06. 2019 21.18
+22
Gremo ROGLA na TOUR..če ni zmaga tudi peto ali šesto mesto je za nas zmaga ??
kombajn66
03. 06. 2019 21.16
-50
Zdravniki, reševalci vsak dan rešujejo življenja nas navadnih smrtnikov pa jim nihče ne prireja sprejemov sredi ljubljane. Za vsak zamah z pedalom so placani, zdravniki tudi, no zakaj potem razlika. Aja, kruha in iger jim dajte pa bo raja vesela, no igre ze imajo, kruha pa vse manj.....
boy36
03. 06. 2019 21.20
+28
apodgra
04. 06. 2019 07.51
+9
Kombajn Vidim , da ti ni vse popolnoma čisto . Za vsak pritisk na pedal so drago plačani in zato ne niso upravičeni do tega dogodka. Kdo pa je potem sploh upravičen , da takih sprejemov. Poigraj se malo z osnovno šolsko matematiko in izračunaj ,kolikokrat je moral pritisnit na pedal , ko je prevozil 3500 km in če na minuto mora kolo obrniti najmanj 60 krat . Rešitev 60x60x95 =3421000 . Brez dela ni iger in ni kruha .
METKA102
04. 06. 2019 08.13
+9
Ej, kombajn, kaj so ti storili, da si tako zagrenjen? Športniki sigurno niso tega krivi. In, če se ljudje veselimo z njimi, če nas razveseljujejo nam ne bodi nevoščljiv. Poglej v lepo jasno sončno jutro in se malce nasmej.
brusilec
04. 06. 2019 08.50
+5
pa kaj zdej kombajn .. najbols da kr nehamo sport furat ? .. najbols da vsak dan gledamo samo zdravnike po tv.. al pa mogoc kr samo zupnike, ves kolk oni nardijo za nase duse ! ! :D vsak poklic je nekaj vreden, .. brez smetarjev, komunalcev, postarjev, telekomovcev, soferjev tovornjakov .. vsak poklic opravlja neko pomembno delo, sportniki pa opravljajo delo predstavljanja slovenije, nasih sportnikov .. in Roglic in ostali so opravili super delo
flatearth
03. 06. 2019 21.10
-35
Kdaj pa bodo penzionisti dobili dostojne penzije in kje je razlika v denarju???
MladostNiNorost
03. 06. 2019 21.11
-7
flatearth
03. 06. 2019 21.14
-3
Mladost, dovolim si da ti rečem, da si ti en ce.-pec,
MladostNiNorost
03. 06. 2019 21.17
+2
flatearth, si danes nasel kako novo teorijo ravne zemlje? vprasam..zahvaljujoc tebi bodo veseli bolj ravnih cest :D
robert hrovat
03. 06. 2019 21.17
+21
@flatearth se strinjam penzije so velik problem, sam to je samo kaplja v morju težav v Sloveniji... vsaka tema ima svoj kraj in čas in ta tema ni primerna za komentiranje pod tem člankov...
flatearth
03. 06. 2019 21.19
-5
Mladost, kupi si radar, ce,-pec, pa vrži si jajca čez ramo mo.-na,
MladostNiNorost
03. 06. 2019 21.29
+6
dovolis si le, da: 1.bo komentar brisan 2.ti pride clovek do zivega 3.ne sprejemas realnosti 4.zgubis zivce, ce se s tvojim (sila cudnim) mnenjem nekdo poheca :D 5.zgubljava energijo kot drug drugemu - se dobro da - neznanca v razmislek, flatearth:)) lp
METKA102
04. 06. 2019 09.10
+1
flathearth, čeprav tema ni za ta članek, pa vendar, ko si že omenil pokojnine. Ogromno ljudi se je upokojilo prvi trenutek, ko so se lahko in nimajo polne pokojninske dobe. Tudi zato so pokojnine tako nizke. Rečeno je bilo: ni važno kolikšna je pokojnina, važno je koliko jih dobiš. Ja, in za 28 let ali še manj delovne dobe res ne moreš dobi kaj več kot 300 €. Zdaj pa jokate.
MladostNiNorost
03. 06. 2019 21.05
+26
cestitke za uspehe v kolesarstvu in bravo tudi (molu) za organizacijo tega dogodka.. to nas - kot narod - dviguje. cestitke
HaryGolt
03. 06. 2019 21.01
-39
Specialkarji so poleg kamionarjev največji zoprneži na cestah!
MladostNiNorost
03. 06. 2019 21.06
+36
Maxx365
04. 06. 2019 08.15
+3
Centurion
03. 06. 2019 21.00
+35
Lepo videt vse te Slovenske zastave in naša dva šampijona!
nikoiništa
03. 06. 2019 20.54
+44
Bravo vsi trije. Ala vam vera. Res smo slovenski športniki nekaj neverjetnega. Ne vem, če nam je katera nacija dorasla. Nimam besed. Kr dlake so mi šle po koncu celotni Giro. Spočit se, pa drugo leto na polno na zmago na Touru. Vsem trem še enkrat čestitke, zelo smo ponosni na vas. 🚴‍♂️💨💨💨💨💨💨💨