Drugi športi

Prestižna dirka prvič v rokah Slovenca: Roglič na ciljni črti prehitel Alaphilippa

Liege, 04. 10. 2020 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prvi kolesar na svetu Primož Roglič je zmagovalec prestižne dirke Liege–Bastogne–Liege. Po 256 kilometrih je v dramatičnem zaključku v fotofinišu premagal svetovnega prvaka Francoza Juliana Alaphilippa in Švicarja Marca Hirschija. Francoz je bil zaradi nepravilnega manevra v sprintu kasneje kaznovan in je padel na peto mesto, zato je "bron" osvojil Tadej Pogačar, četrto mesto pa Matej Mohorič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najstarejša izmed petih največjih klasik v kolesarstvu, organizirajo jo od leta 1892, je potekala po ustaljenem scenariju z dolgim začetnim pobegom in obračunom favoritov v najtežjem delu trase. V etapi je bil zaradi padca od glavnine nekaj časa oddaljen Tadej Pogačar, uspešno pa se je težavam izogibal Primož Roglič, ki je spretno krmaril v glavnini, v kateri sta ritem narekovali moštvi Deceuninck-Quick-step, za katerega vozi Julian Alaphilippe, in Sunweb za Marca Hirschija, med tednom zmagovalca valonske puščice (Roglič ni nastopil). 

Po za zdaj sicer neuradnih informacijah Primož Rogliča letos čaka še nastop na dirki po Španiji, kjer bi lahko opravljal vlogo superpomočnika Tomu Dumoulinu. Vse pa bo odvisno od svežine in forme ob koncu oktobra, saj je Vuelta, kjer bi branil skupno zmago, na sporedu med 20. oktobrom in 8. novembrom.

Glavnina s favoriti je Švicarja Michaela Schärja (CCC Team), edinega od preostalih ubežnikov, ujela na vzponu Redoute, ki velja za ključno točko dirke 35 kilometrov pred ciljem. Na strmem klancu s povprečnim naklonom 8,9 odstotka je hitro prišlo do selekcije med najboljšimi, ki so se nato spopadli na zadnjem strmem vzponu. V zadnjem delu etape so se napadi vrstili drug za drugim, a je moštvo svetovnega prvaka nevtraliziralo vse poskuse pred zadnjim vzponom na Roche-aux-Faucons. Na njem je potegnil Tom Dumoulin, sledili pa so mu le najboljši, med njima tudi Pogačar in Roglič. Nato je napadel Alaphilippe, sledil mu je Hirschi, za njim pa sta se pripeljala prek vrha tudi Roglič in Pogačar. 

Julian Alaphilippe je že dvignil roki v zrak, Primož Roglič pa je še grizel ...
Julian Alaphilippe je že dvignil roki v zrak, Primož Roglič pa je še grizel ... FOTO: AP

Nekoliko v ozadju je kolesarila skupina 13 kolesarjev, vključno z Matejem Mohoričem. Zdelo se je, da se bo četverica pomerila za zmago, a se je iz ozadja po odličnem spustu in napadu približeval Mohorič, ki je prehitel vodilne, a mu je v zaključku zmanjkalo moči za sprint. Tega je prvi začel Alaphilippe, za njim je šel Hirschi, močan pa se je zdel tudi Pogačar, ki se je bližal obema favoritoma, toda menjava smeri sprinta svetovnega prvaka iz Imole je iz boja za zmago izločila tako Hirschija kot Pogačarja na levi strani, Rogliču pa se je odprla pot na desni. Francoz je nerazumljivo nekaj deset metrov pred ciljem začel proslavljati, a ga je s sunkom kolesa prek črte za nekaj centimetrov ugnal Roglič in se veselil prve slovenske zmage na petih velikih kolesarskih spomenikih. 

Trenutek, ko je Francoz (morda) spoznal, da ga je Slovenec dobesedno na ciljni črti prehitel ...
Trenutek, ko je Francoz (morda) spoznal, da ga je Slovenec dobesedno na ciljni črti prehitel ... FOTO: AP

Alaphilippa so komisarji zaradi nevarne vožnje kaznovali in mu prisodili peto mesto, tako da sta na tretje in četrto mesto napredovala Pogačar in Mohorič. "Neverjetno, bilo je tako tesno. Šele zdaj sem videl. Nikoli se nisem predal in sem verjel. Do zadnjih centimetrov sem poskušal in zelo srečen sem, da sem lahko zmagal," je takoj po šest ur in pol trajajoči dirki v Ardenih dejal Roglič, za katerega je to daleč najodmevnejša zmaga na enodnevnih preizkušnjah. In morda tudi zadoščenje po drugem mestu na dirki po Franciji. "Neverjeten občutek. To je bilo res dolgo obdobje treh mesecev, ki sem jih prebil stran od doma. Zelo sem vesel in ponosen na ekipo ter vse ostale. Na koncu sem le uspel nekaj zmagati," je v smehu v izteku razlagal 30-letni Kisovčan, ki je prvič nastopil na tej sicer spomladanski klasiki, ki je bila tako kot številne druge prestavljena v jesen zaradi pandemije novega koronavirusa. "Prvič sem to dirko vključil v koledar. To je bila moja želja, dobiti spomenik in vesel sem, da mi je uspelo. Za konec tega obdobja je to res dober občutek, vsi fantje so opravili dobro delo. Bil sem zaščiten in vesel sem, da sem lahko zmagal," je še dejal Roglič. Po za zdaj sicer neuradnih informacijah ga letos čaka še nastop na dirki po Španiji, kjer bi lahko opravljal vlogo superpomočnika Tomu Dumoulinu. Vse pa bo odvisno od svežine in forme ob koncu oktobra, saj je Vuelta, kjer bi branil skupno zmago, na sporedu med 20. oktobrom in 8. novembrom.

Po za zdaj sicer neuradnih informacijah Primoža Rogliča letos čaka še nastop na dirki po Španiji, kjer bi lahko opravljal vlogo superpomočnika Tomu Dumoulinu. Vse pa bo odvisno od svežine in forme ob koncu oktobra, saj je Vuelta, kjer bi branil skupno zmago, na sporedu med 20. oktobrom in 8. novembrom. Medtem bo Pogačar letos nastopil le še na eni enodnevni klasiki, na dirki po Flandriji 18. oktobra. Mohorič je po današnjem četrtem mestu bržčas že zaključil sezono 2020. Po koncu dirke je tudi zmagovalec Toura strnil misli glede zahtevnega zaključka. "Sledil sem Hirschiju, saj sem vedel, da bo dobro sprintal. Počakal sem na svoj trenutek in se podal na levo, kot Hirschi. Toda Alaphilippe je krenil proti sredini cestišča, Hirschi pa se ni mogel kam umakniti. Tudi sam sem skoraj padel, se zgodi," je razlagal 22-letnik.

"Zadovoljen sem s tretjim mestom. Danes sem se počutil odlično. Ko sem videl ciljno črto, sem se čutil sposobnega za zmago, a po drugi strani sem se videl tudi na tleh. Uspelo mi je ostati na kolesu, tako da je bil to dober dan. Obožujem to dirko, zagotovo se bom vrnil," je še dodal po lanskem 18. in letošnjem tretjem mestu na enem od petih kolesarskih spomenikov.

Izidi, Liege-Bastogne-Liege (257 km):
 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                   6:32:02
 2. Marc Hirschi (Švi/Sunweb)                        isti čas
 3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
 4. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)
 5. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quick-step)*
 6. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin Fenix)           + 0:14
 7. Michael Woods (Kan/EF Pro Cycling)               isti čas
 8. Tiesj Benoot (Bel/Sunweb)
 9. Warren Barguil (Fra/Arkea Samsic)
10. Michal Kwiatkowski (Pol/Ineos Grenadiers)

* Opomba: Alaphilippe je bil zaradi nevarnega sprinta in oviranja tekmecev kaznovan, z drugega je padel na peto mesto.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepi bolcev
05. 10. 2020 10.29
Bo dovolj laznivka?
pojtrarara
05. 10. 2020 16.47
ne vem komu ti lažnivka - tisto kar sem napisala drži -in je dokaz tudi to,da so še vedno med "drugimi športi"... da prenašajo stvar v živo samo takrat ko so naši top... če gledaš tdf niso vseskozi spremljali v živo, samo zadnje etape, ko so bili naši v vrhu,. tudi včeraj niso spremljali v živo na spletu... siol to je spremljal - tako včerajšnjo, kot dofinejo, - o tem ti govorim... kar pa zadeva vsaj dirke po slo - si pa upam trditi, da sem jo večkrat v živo gledala, kot pa tukaj komentirala. Bodi dovolj zate, ker na tvoj nivo ne mislim se spuščati.
pepi bolcev
05. 10. 2020 10.28
-1
Valjavec. 2009. Proste roke na Giru. Spet clanek na 24 ur.
pepi bolcev
05. 10. 2020 10.25
-1
Pojtralala. 2019. Giro. Roglic zmaga kronometer. Nobenega komentarja s strani velike strokovnjakinje.
pepi bolcev
05. 10. 2020 10.21
-1
Tako pojtralala. Upam, da sem s tem tebi in tvojim pluskom dokazal, da si tipicna slovenska butenskala. Blebetalo nesramno
pepi bolcev
05. 10. 2020 10.20
-1
Pojtralala. 2018. Roglic zmaga dirko po Romandiji. Clanek seveda objavljen na 24 ur. Nekaj cez 20 komentarjev. Tvojega ni med njimi. Je pa zanimiv Castratov post, in ga navajam v celoti: Lahko zmagat kjer Ni prave konkurence, pravih sampijonov, itd....
pepi bolcev
05. 10. 2020 10.15
-1
Pojtara greva naprej??? Olimpiiada 2016. Roglic deseti. 4 komentarji pod novico o kolesarstvu. Tebe seveda ni mes njimi.
pepi bolcev
05. 10. 2020 10.11
-2
Pojtralala. Gremo naprej. 2015. Dirka po Sloveniji. Zmaga Roglic. 24 ur objavi clanek. Pod clankom sta 2 komentarja. Tvojega seveda ni med njimi.
pojtrarara
05. 10. 2020 16.44
+2
A je s teboj vse ok??? zasleduješ mene po komentarjih - očitno nisi ok.
Aerys Targaryen
05. 10. 2020 10.05
+1
Alaphilipov prezgodnji izliv😅
Aerys Targaryen
05. 10. 2020 10.04
+1
Bravo!!! A ni državno prvenstvo že bilo.?😉
uporabnica1
05. 10. 2020 09.28
+6
Matej ma tako sposobnost, ki je nihce drug nima v pelotonu: nardi razlike na kratkih in položnih spustih, 93 km/h vceraj na tako kratkem spustu je blo izjemno. Res bravo Motorič🤣👌
Carmennula
05. 10. 2020 09.15
-3
A si ni zaslužu saj nekaj dni naslovnice sam prašam...Največji promotorji Slovenije za razliko od Tanje Fajon ki vse povsod širi sovraštvo in odpor...
hotchilipoper
05. 10. 2020 08.15
+6
Oba na “štengah“ neprecenljivo
hotchilipoper
05. 10. 2020 08.07
+4
Pošteno prigarano,bravo
Brtoljo
04. 10. 2020 21.03
+14
Militos
04. 10. 2020 20.47
+9
Niti ene današnje slike??? Sramota!
pojtrarara
04. 10. 2020 21.23
+6
se strinjam... ampak če boš čez 24 ur kaj napisal te bo pepe tukaj napadel, kaj se greš, ker to se pa ne dela, da če hočeš današnje slike gledat, pejt na druge spec. kolesarske strani... tako je mene napadel...
pepi bolcev
05. 10. 2020 09.59
-1
Tralalalalala teb ocitno ni nic jasno. A mislis, da lahko nekdo kar tako na lepe oci objavlja fotke??? Fotke je treba placat.
pepi bolcev
05. 10. 2020 10.05
Pojtralala. In npr. Leto 2018. Primoz zmaga na etapi Toura. 19. etapa. Na 24 ur objavljen dolg clanek. Pod njim cez 200 komentarjev. In tvojega pojtralalala ni med njimi. Zanimivo kako tle razlagas, da je pop sele zdaj zacel spremljat kolesarstvo. A izkaze se, kot vedno, da sklepas po sebi.
0123456789
04. 10. 2020 20.44
+9
primož je zmagal, mu privoščim, ampak julian je vrgel iz šprinta ostala naša
BITINOVINAR
04. 10. 2020 20.41
+23
Bravo Matej, top si. Bravo Roglič, Bravo Pogi
Roko66
04. 10. 2020 20.38
+35
Ej Primož kapo dol...še najbolj me je presenetu Mohorič..ma kaj ta tip dela...res mu prvoščim zmago...si jo zasluži!!
uporabnica1
04. 10. 2020 20.55
+18
Neverjeten je, na spustih, ravnini, klancih.. kjer češ haha :)
Tife
04. 10. 2020 20.23
+12
BRAVO NAŠI FANTJE!!!
uporabnica1
04. 10. 2020 20.19
+19
Kar naj Primoz zmaguje, Tadej in Matej lahko zmagujeta še 10 let haha :(
uporabnica1
04. 10. 2020 20.19
+5