Drugi športi

Pretresljiva izpoved olimpijske zmagovalke: 'Poniževala me je, se mi posmehovala in me žalila'

San Francisco, 04. 05. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Laurie Hernandez, mlada ameriška telovadka in olimpijska zmagovalka iz Ria de Janeira 2016, je podrobneje opisala psihično in verbalno mučenje, ki ju je bila dolga leta deležna od zdaj že nekdanje reprezentančne trenerke Maggie Haney.

Kot da zloglasni primer na dosmrtno zaporno kazen obsojenega zdravnika Larryja Nassarja ni bil dovolj, ameriško (žensko) gimnastiko v zadnjih dneh pretresa nova afera, v kateri ima tokrat glavno vlogo sicer znana trenerka iz New Jerseyja Maggie Haney, ki je bila minuli četrtek zaradi neprimernega vedenja ter večletnega verbalnega in emocionalnega zlorabljanja svojih nekdanjih varovank suspendirana za osem let.

Haneyjeva je bila, kot že rečeno, dolga leta selektorica ameriške ženske olimpijske reprezentance, ki je na zadnjih igrah v Riu de Janeiru osvojila zlato na ekipni preizkušnji ter srebro Laurie Hernandez na gredi. Ob tem pa so se v ameriški reprezentanci pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Dohi razveselili še zlate medalje Riley McCusker. Toda omenjeni uspehi so po zadnjem, pretresljivem pričevanju psihično povsem izžete Hernandezove zahtevali (pre)visoko ceno. Le dan po objavi novice o osemletnem suspenzu znane trenerke in selektorice se je namreč na družbenem omrežju oglasila Laurie Hernandez, ki je podrobneje opisala dolgoletno psihično in verbalno trpinčenje s strani Haneyjeve. Nalezljivi nasmeh, ki je bil od samih začetkov profesionalne kariere zaščitni znak izjemno nadarjene telovadke, je bil očitno le maska, pod katero je še ne 20-letno dekle trpelo zaradi trenerkinega poniževanja, omalovaževanja in posmehovanja.

"Zaradi vseh slabih izkušenj, ki sem jih doživela v preteklosti v odnosu z nekdanjo selektorico, sem doživela številne napade panike in strahu. Spomnim se, kolikokrat sem samo stala pred gimnastičnimi elementi in jokala. Imela sem občutek nemoči, nisem mogla dihati in želela sem zbežati domov, a nisem smela, ker sem bila še otrok," je Hernandezova začela pripovedovati pretresljivo izpoved in nadaljevala: "Bila so jutra, da sem začela jokati takoj, ko sem se zbudila. Bila sem toliko obremenjena in napeta zaradi vsega vpitja in omalovaževanj, ki so me čakali vsak dan na treningu. Tej osebi (Maggie Haney, op. p.) sem skušala razložiti, da me njeni odzivi motijo in hkrati spravljajo v neugoden položaj. Njene besede so me bolele, zato sem ji želela dopovedati, da mi takšni treningi ne ustrezajo. Odgovori pa so bili vedno isti, v slogu: 'Nikoli nisem storila nič slabega. To se nikoli ni zgodilo. Izmišljuješ si. Preveč si občutljiva. Ne razumi tega preveč osebno.' In še številni drugi izgovori, ki se jih je posluževala skozi vsa ta leta, ki so me prizadeli in za katere sem se na koncu morala jaz opravičevati njej in ne ona meni."

Dolgoletna ameriška gimnastična trenerka Maggie Haney (na sliki v sredini) se je znašla pod hudim plazom obtožb svoje nekdanje varovanke Laurie Hernandez (na sliki desno).
Dolgoletna ameriška gimnastična trenerka Maggie Haney (na sliki v sredini) se je znašla pod hudim plazom obtožb svoje nekdanje varovanke Laurie Hernandez (na sliki desno). FOTO: 24ur.com

Po zlati ekipni medalji in posamičnem srebru v Riu se je Hernandezova odločila umakniti od vsega. Naslednji dve leti je preživela brez svoje največje ljubezni, nato pa se je vrnila, a ne k nekdanji trenerki oziroma selektorici. "Dolga leta sem se trpinčila in spraševala, ali morda počnem karkoli narobe. Spraševala sem se, ali je vse skupaj resnično. Mislila sem, da bom znorela. Dobesedno znorela. Nemalokrat je znala tako povzdigniti ton glasu, da so jo slišali tudi ljudje na parkirišču. V 11 letih sodelovanja sem se naučila, kaj pomeni vsaka njena poza oziroma vsak mikroizraz na njenem obrazu. Dovolj je bil le en njen grd pogled, uperjen vame, da sem končala dan v solzah. Poniževala me je pred drugimi in govorila, da sem se zredila. Ob vsem naštetem pa me je v času poškodb gnala k treningom, žalila me je in se posmehovala zaradi mojega joka. Še veliko je stvari, ki pa jih ne morem napisati oziroma o njih govoriti," je šokirala Laurie Hernandez, ki sicer prvotno ni želela vsega razkriti v javnosti, toda po posredovanju tričlanskega neodvisnega sveta, ki je pravzaprav sprejel odločitev o osemletnem suspenzu Haneyjeve, se je naposled le odločila javno spregovoriti.

"Imela sem zelo slab občutek. Sovražila sem gimnastiko, treninge in tekmovanja. Toda po dveh letih sem dojela, da so moje slabe izkušnje povezane z ljudmi in ne s športom. Z 18 leti sem se torej preselila na 'drugi konec sveta', iz New Yorka v Kalifornijo, kjer sem začela novo življenje. V prvi vrsti sem se želela znebiti vseh slabih navad, fizičnih in predvsem psihičnih. To je bilo kot potovanje z vlakom smrti, toda to razkritje želim izkoristiti za nov začetek. Da nekajkrat globoko vdihnem in vse začnem z ničle," je zaključila vidno pretresena Laurie Hernandez.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladi? Plasto
04. 05. 2020 16.48
+1
vrhunski šport zahteva skrajne napore .....današnji otroci so pa pač razvajeni .....
Millady
04. 05. 2020 12.48
+18
Brigita Bukovec je zadnjič na tem portalu rekla, da je bilo uničeno veliko potencialnih talentov, ker so jih preganjali s treningi že pri starosti 3, 4, 5, 6 let....butasti starši, potem to isto nadaljujejo trenerji..
modelx
04. 05. 2020 12.43
+0
vidim, da so same mazice (tudi večino komentatorjev). resnični svet je krut, na žalost. samo gonja čez onemoglost in pisho pripelje do medalj in prvakov. koliko jih tega ne zdrži, pa so lahko še taki talenti. in samo tisti, ki zdržijo imajo šanso postati prvak. vse ostalo je bluzenje.
BETONSKI
04. 05. 2020 12.23
+10
Poglejte za ROBERTA PROSINEČKEGA je legendarni ĆIRO rekel da bo pojedel diplomo nogometnega trenerje ,če bo ROBERT kdaj služil z igranjem nogometa oziroma da bo uspel kot igralec,to je za mene žaljenje,a ROBI je zamenjal klub odšel v ZVEZDO in še bolj trdo delal, na koncu uspel in zelo dobro živel z nogometom.
modelx
04. 05. 2020 12.40
-1
sej je tudi novosel rekel za prajo, da takih dobi za vsakem voglom in ga ni pripeljal v zagreb ampak je vzel nekega gospodnetića. se ga kdo spomni?
brodarko
04. 05. 2020 12.21
+24
V mladosti sem zelo uspešno treniral plavanje. Iz lastnih iskušenj vem, da mora trener do vsakega tekmovalca imeti pristop, ki ustreza njegovemu karakterju. Nekoga moraš prepričevati z ostrim nastopom, drugega čisto drugače. V tem je odlika trenerja.
odlekiran
04. 05. 2020 11.20
+25
Ne vem, mogoče je kar precej razlike med "strog, nepopustljiv, zahteven" in na drugi strani "nesramen, žaljiv, poniževalen". Tudi sam sem svojega otroka izpisal iz "vrhunske" vadbe, ker enostavno v takem sistemu ni bil srečen. Pa je garač, vendar sedaj drugje. Poznam cel kup staršev iz Ljubljane, ki so otroke izpisali iz nogometnih šol že v prvih letih udejstvovanja predvsem zaradi nevzgojenih trenerjev.
BETONSKI
04. 05. 2020 11.55
+16
V prvih letih treningov tega ni tako veliko,kasneje pa je tega že več,moj sin je treniral nogomet in košarko od 6-tega leta sedaj samo košarko,srečal se je z veliko trenerji ker je zamenjal klube,a pove da ima najraje tiste trenerje,ki so zahtevali veliko,ki se niso zafrkavali,so kričali,bili nevljudni ,vendar pošteni,še posebej v kolektivnih športih je to pomembno. Najbolj je sovražil ,da je kdo igral samo zaradi ker se je trener zaštekal s starši otroka in je k njim hodil na piknike.
V SHESHELJ
04. 05. 2020 11.13
-16
Nimate pojma...vsi ki pridno dajete minuse ocitno nikoli pravega treninga niste opravili...ne poznate sistema al si al pa nisi...smrkla je pac razvajena...vse k riti prinesti in jo vse prositi...al felaj al pa pejt domou...enostavno...v danasnjem svetu je tko al si al te pa ni..vi pa kar ujckajte svoje malcke pol se boste pa po glavi tolkli kaj nisem biu bolj strog..ne pa samo pogovor in prosnja..srecno mehkuzcem
Pravicaje
04. 05. 2020 10.50
+26
Če bi lahko Ruski , Romunski, Kitajski ,tudi Japonski športni otroci kaj rekli , takrat bi pa bil res en velik mednarodni cirkus !
Praškovarit
04. 05. 2020 10.38
+8
čudno, a do Simone Biles je pa prijazna?
Quercus
04. 05. 2020 10.35
+22
Žal je tako v svetu, ko se bolni umi, željni slave in uspeha, izživljajo nad drugimi, po možnosti nad nemočnimi otroki, da se lahko potem poistovetijo z njihovimi rezultati. Takšno trenerko bi bilo treba malce pod ključ spravit, ne pa ji samo vzeti licence. Starši takšnih otrok pa so tudi vse prej kot nedolžni, saj zaradi uspehov ignorirajo očitne duševne stiske svojih otrok. Eno je trd trening, drugo pa poniževanje pred drugimi, posmehovanje, siljenje k treningu kljub poškodbam ter nezmožnost pokazati se kot človeško bitje pred svojim varovanci. Očiten primer ženske, ki se ji o trenerstvu niti sanja ne, vendar je zaradi uspeha pripravljena iti čez vse meje, ker ne pozna drugačnega načina, kako pripeljati svoje varovanke do dobrega rezultata.
V SHESHELJ
04. 05. 2020 11.13
+4
Si kaj treniral? Te je trener spraseval al bos al ne...samo gremo...akcija
zemljaa
04. 05. 2020 10.31
+15
Ti starši si ne zaslužijo biti starši da pustijo nekaj takega. Da se to dogaja njihovim otrokom. Samo za slavo,zmage in denar jim je šlo! Sramota!!!
V SHESHELJ
04. 05. 2020 10.30
-13
Ali pa je bila smrkla razvajena...in se jo je vsaka malo sotrejsa beseda dotaknila ker nikoli ni obcutila pritiska s strani trenerke da bi dojela da dolocene stvari zmore. Danasnja mladina je kot puding..mehka,nezainteresirana in misli da kar vidi po TV samo od sebe pade. Ja delo krepi cloveka in moznosti za uspeh...ce bi delala jo po njenem nebi maltretirala..
Shade45
04. 05. 2020 10.18
+21
Ma kaj teji otroci....nimajo starsev? Starsi ne vidijo kako jocejo zjutraj ali pridejo objokane iz treninga???? Kaj jih ne znajo izpisat?? Ali so tudi oni taksni, da za nrkaj dosest unicij9 lastnega otroka...... mah. Kot ceste.
bohinj je zakon
04. 05. 2020 09.55
+10
"Umri bre" rekel Vujović - in je bil nagnan. To je to. Ista zgodba.
User1538643
04. 05. 2020 09.54
-7
Dokler so grde besede, namesto sladkogovorjenja in hinvščine, ki jih, kot takše, grde, slišimo in doživimo, odraz realnosti in projekcija perspektive, je v redu. Včasih se temu reče, spuščanje na trdna tla.
Quatflow
04. 05. 2020 10.10
+16
Vse se da na lep nacin pomeniti in tudi spodbujati. Se mi zdi da smo pozabili, da imajo tudi izrecene besede veliko moc.. v dobro in v slabo.
Shade45
04. 05. 2020 10.15
-11
Quatflow
04. 05. 2020 10.20
+18
Ja in? Kulturna spodbuda je za normalne ljudi pricakovana in ne ponizevanje!
V SHESHELJ
04. 05. 2020 10.31
+4
Shade45
04. 05. 2020 13.17
+3
Ja...in ce ne zdrzijo pritiska naj odidejo!!! Niso priklenjeni tam!! Niso podpisali podgodbo do oi. Dej pofarbanka bodi tiho. Se vidi da niso treniral/a prav popoldnoma NULO!!! GAHAHAHAHAAHHAHA 😂😂😂😂😂
User1538643
04. 05. 2020 09.49
+9
Ne vem, kam to pelje, pretiravanja obstajajo, vendar se mi zdi, vse skupaj pomehkuženo, permisivna vzgoja, kot lastna skrajnost in si namen. Lahko bi pa povprašali največje priznane svetovne umetnike, pijaniste, pevce, balerine, igralce, športnike, kako je potekala njihova pot do vrhunskega uspeha... Vsi bi lahko odnehali, pa niso, ker so le imeli, s trenerjem, enak cilj.
Uporabnik1262524
04. 05. 2020 09.47
+11
Tega je ogromno tudi drugod ☹
sapipinofera
04. 05. 2020 09.35
+52
Vrhunski šport je itak eno samo pretiravanje in posiljevanje z rezultati in nima nič z zdravim duševnim ali telesnim življenjem tako mladine kot starine.
odlekiran
04. 05. 2020 09.25
+7
Torej lih ene 10% velecenjenega Obradovića.
mijam75
04. 05. 2020 09.22
+21
Ne bi rada zagovarjala, ampak moj sin ima še vedno tako učiteljico (sicer ne v šoli), ki se dere, jim reče kaj grdega, se norčuje, če jim gre na jok... In ona opravičuje, da otrokom ne sme biti preveč lepo, čene se nič ne naučijo. Ona tak trd pristop vidi kot pritisk, da otroci dosežejo več, če pa staršem ni prav, jim reče, da otroka zavijajo v vato. Delali so raziskavo, kjer so potrdili, da je skupina, ki je navodila za delo prejemala v jeznem tonu, dosegla več, kot tista, ki so jim navodila posredovali prijazno, saj ta navodil ni jemala prav resno. Seveda pa obstajajo meje povsod.
Shade45
04. 05. 2020 10.16
+5