Drugi športi

Prihodnji teden volitve za predsednika AZS, močna podpora za Boštjančiča

Ljubljana, 16. 10. 2020 21.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

22. oktobra bodo na sporedu volitve za predsednika Atletske zveze Slovenije (AZS), v boj pa se podajajo štirje kandidati. Aktualni predsednik Roman Dobnikar, nekdanji predsednik Peter Kukovica ter sveža obraza Klemen Boštjančič in Stojan Nikolič. Vsi štirje zasedajo vidna mesta v gospodarstvu, močno podporo iz atletskih krogov pa ima Boštjančič.

Klemen Boštjančič
Klemen Boštjančič FOTO: 24ur.com

Klemna Boštjančiča, ki predseduje Upravnemu odboru Save d. d., podpira namreč tudi nekdanji olimpijski in svetovni prvak Primož Kozmus. "S Klemnom je atletika dobila edinstveno priložnost, da stopi v korak s sodobno organiziranimi športi. Program, ki povezuje vse in ne izključuje nikogar, napoveduje lepšo prihodnost slovenske atletike. Klemen je pravi vodja, ki verjame v trdo delo. Je človek, ki bo Atletsko zvezo Slovenije s povezovanjem in sodelovanjem naredil prijazno za vsakega atleta, trenerja in atletskega delavca," je izpostavil Kozmus, ki je tudi del Boštjančičeve ekipe. Poleg tega je v ekipi tudi eden poslovno najbolj uspešnih Slovencev in nekdanji atlet Sašo Apostolovski.  

Volitve bodo sila zanimive, morda celo najpomembnejše v zgodovini, saj se je slovenska atletika ob stoletnici znašla na prelomu. "Zavedam se, da se v različnih delih Slovenije klubi soočajo z različnimi izzivi, problemi in da imajo različne pogoje za delo (kader, objekti, oprema itd.). Izhajam iz dejstva, da so atletski talenti prav v vsaki vasi in da je treba podporo in pomoč klubom regijsko in lokalno prilagoditi. Klubom bomo preko regijske organiziranosti nudili različne oblike pomoči z namenom boljše organiziranosti delovanja kluba in pogojev za delo trenerjev in atletov," je ob naznanitvi kandidature dejal Boštjančič. "Predsednik atletske zveze je ključni povezovalni člen med klubi, trenerji, atleti in javnostjo. Naloga predsednika je, da zagotovi vključevalno okolje in deluje v smeri povečanja prepoznavnosti atletike v slovenski družbi, z namenom da bodo lahko vsi deležniki nemoteno delovali in se razvijali. Pri tem pa mora predsednik oblikovati ekipo, ki bo lahko pripravila projekte, ki bodo prinesli dodatna finančna sredstva. Ekipo AZS bomo gradili na povezovanju individualnega potenciala vseh, ki delajo v atletiki in ne na izključevanju po principu naši-vaši," je še dodal Boštjančič. 

Podpirata ga tudi nekdanji vrhunski atletinji Alenka Bikar in Brigita Bukovec
Ne le nekdanji izvrstni metalec kladiva Primož Kozmus, podpirata ga tudi nekdanji sprinterki Brigita Bukovec (tudi članica njegove ekipe) in Alenka Bikar. "Kot nekdanja atletinja, ki sem vedno z srcem spremljala atletiko tudi izven atletskih stez, sem v zadnjih letih močno razočarana, saj jo na žalost zelo poredko še kje zasledim, pa naj bo to na domačem ali mednarodnem prizorišču. Pogrešam tekme in dogodke, kjer smo lahko tako kot nekoč spremljali vrhunsko mednarodno atletiko in slovenske atlete iz časov generacije Brigite Bukovec, Britte in Boruta Bilača, Igorja Primca .... Pogrešam organizacijo mednarodnih mitingov na slovenskih tleh, pozitivnih zgodb v dnevnem časopisju ...  Ne verjamem, da je temu vzrok manko dobrih oz. vrhunskih rezultatov trenutnih slovenskih atletov, saj imamo Janežiča, Mišmašovo, Mihalinčevo, ki so že pokazali, kaj zmorejo. Na žalost ugotavljam, da je vzrok predvsem v slabem ali pa nezainteresiranem vodenju same AZS," je kritiko aktualnemu vodenju AZS-ja za 24ur.com uvodoma podala Alenka Bikar. Dodala je, da je danes športu še težje kot včasih. "Vemo, da so se časi spremenili, vemo da je danes športu še težje, kot je bilo, a kljub temu, če ne ravno zato, se je potrebno še posebej potruditi, še več dati od sebe in predvsem 'borbati', če se izrazim v športnem žargonu. Ne morem trditi,  da bo kandidat Klemen Boštjančič v primeru zmage vodil zvezo bolje, vendar imam občutek, da bi z dobro ekipo sodelavcev, ki si želijo ponovno atletiki povrniti  primat v slovenskem športu, kot ga je nekoč že imela, to uspelo. Zato ga podpiram pri njegovi kandidaturi in mu ponujam priložnost. Njemu. Saj za ekipo, ki jo ima okoli sebe že vem, da je vrhunska," je zaključila Bikarjeva. 

Brigita Bukovec (skrajno desno) javno podpira Boštjančiča.
Brigita Bukovec (skrajno desno) javno podpira Boštjančiča. FOTO: AP

Brigita Bukovec, ki je letos praznovala Abrahama, je izpostavila, da je stanje v slovenski atletiki trenutno porazno z izjemo rezultatov atletov, ki jim ob tej priložnosti tudi čestita. "Kot zelo živahen otrok sem bila s strani staršev vpeljana v šport , nato me je na šolskem krosu našel moj dolgoletni trener – žal že pokojni Jure Kastelic – in od tistega trenutka sem živela za atletiko in še vedno jo obožujem, zato bi si zares želela, da bi se klubi, društva, trenerji in vsi, ki so vpleteni v proces treningov – pa če prav naj bi bila atletika individualni šport –, med seboj zopet povezujejo, sodelujejo tako, kot je to nekoč že bilo. AZS oz. nova ekipa z Klemnom Boštjančičem na čelu, ki jo tudi jaz podpiram, se mora zavedati, da bo začela delo od začetka, morala bo garati, trenirati in biti vztrajna, vendar pa nekako upam, da jim bo to uspelo. Verjamem ,da imajo vsi v tej ekipi atletiko radi in zato jim zaupam," je izpostavila Brigita Bukovec.

Prvič štirje kandidati
Prvič v zgodovini se sicer za mesto predsednika AZS potegujejo kar štirje kandidati. Roman Dobnikar je AZS prevzel po odstopu Gregorja Benčine, nato pa na kasnejših volitvah dobil štiriletni mandat. Dobil je 43 od 61 možnih glasov, drugi kandidat Andrej Kocič pa 18. Peter Kukovica je AZS vodil med leti 2005-2009 in 2009-2012, nato pa se vse do letos ni odločil za kandidaturo. Dobnikarja je predlagalo okrog deset klubov, Kukovico Triglav Kranj, Nikoliča velenjski klub, Boštjančiča pa AK Kranj. Atletska zveza je imela v zadnjih dveh letih veliko težavo pri iskanju sponzorskih sredstev, tudi tekmovalno pa so se znašli na najnižji točki v zgodovini (3. kakovostni razred). 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.