Drugi športi

Primož Roglič – za las prekratek na največji dirki do zdaj

Pariz, 21. 09. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Primož Roglič je bil po sezoni 2019, ki jo je končal kot številka ena na lestvici Mednarodne kolesarke zveze, še korak bližje največjemu uspehu v karieri, a ga je v kronometru na dirki po Franciji ugnal Tadej Pogačar in mu za nameček vzel še rumeno majico zmagovalca Toura.

Slavnostna podelitev Toura 2020.
Slavnostna podelitev Toura 2020. FOTO: AP

Po lanski španski pentlji je z metodičnim dirkanjem prišel na korak do zmage, ki bi pomenila izpolnitev njegovih sanj po spremembi športa, zdaj pa bo moral še eno leto delati in sanjati v želji po osvojitvi največje kolesarske dirke na svetu. Nekdanji smučarski skakalec je kljub drugemu mestu dokazal, da sodi na čelo favoritov za velike etapne dirke. Tokrat je sicer na drugem mestu skupaj s Tadejem Pogačarjem spisal največjo kolesarsko zgodbo v Sloveniji, a je na tiskovni konferenci po sobotnem kronometru poudaril, da si želi biti hitrejši. Nenazadnje mu je prav Pogačar pokazal, da je to mogoče.

Tokrat na Touru le ni bil tako redkobeseden kot na najvišji stopnički v Madridu pred skoraj natanko letom dni. Bo pa v anale odšla njegova krilatica ob pogovorih z novinarskimi kolegi. "Še en dan je za nami." Le da bi si tokrat želel, da bi Tour potekal kakšen dan manj. V Parizu dejstva, da je bil na koncu drugi, ni mogel več spremeniti. Roglič še čaka na uresničitev svojih sanj, potem ko je že lani postal najboljši kolesar na svetu po osvojenih točkah na lestvici Ucija. Edini korak naprej se zdi osvojitev dirke po Franciji, potem ko je v karieri že osvojil veliko dirko, kolajno pa ima tudi s svetovnega prvenstva. Tour je dirka nad vsemi dirkami z globalnim dosegom, ki presega vse ostale kolesarske preizkušnje na potenco in tudi sam si jo kljub grenkemu koncu še naprej želi osvojiti.

Slovenijo je tako Pogačar kot 15. vpisal na seznam zmagovalcev. Zdaj je deželica na sončni strani Alp postavljena ob bok Franciji (36 zmag), Belgiji (18), Španiji (12), Italiji (10), Veliki Britaniji (6), Luksemburgu (5), ZDA (3), Nizozemski (2), Švici (2), Danski (1), Nemčiji (1), Irski (1), Avstraliji (1) in Kolumbiji (1). Zagotovo pa v tej razvrstitvi ne bo ostalo pri eni zmagi. V naslednjih letih, in zdi se, da ima za to še dovolj časa, bo to številko želel izboljšati tudi Roglič. Roglič se je v deveti etapi po spustu v za Slovenijo srečni Laruns (etapni zmagi sta tam slavila tako Roglič leta 2018 in Tadej Pogačar v letošnji sezoni) kot 25. vpisal na seznam tistih držav, ki se lahko pohvalijo z nošenjem rumene majice vodilnega na dirki. Ko jo je enkrat oblekel in v dar zanjo vsakič dobil plišastega leva za sina Leva, se je zdelo, da je ne bo več slekel. Toda znova je na zadnjem kronometru na Touru, podobno kot leta 2018, ujel slabši dan. Mejnikov je bilo na letošnjem Touru ogromno, zanje pa je poleg Rogliča skrbel tudi Pogačar, ki velja za naravnega naslednika kolesarja, ki kar se tiče profesionalizma v garaškem svetu dveh koles prav tako velja za neizkušenega.

Slavnostna podelitev Toura 2020.
Slavnostna podelitev Toura 2020. FOTO: AP

Nekdanji smučarski skakalec, ki je bil ekipno celo mladinski svetovni prvak v tem športu leta 2007 v italijanskem Trbižu, je v profesionalnem kolesarstvu šele od leta 2013, ko je na svoj talent začel opozarjati v dresu Adrie Mobil. V svetovni seriji je od leta 2016, vse ostalo pa je zgodovina. Nastope na tritedenskih dirkah je začel leta 2016 in v Italiji opozoril nase predvsem v vožnji na čas. Leto kasneje je na SP v kronometru v Bergnu osvojil srebrno kolajno. Vse bolj je bilo jasno, da gre za odličnega vsestranskega kolesarja, ki se zagotovo ne bo zadovoljil le z etapno zmago na dirki po Franciji, prvenec je dočakal leta 2017.

Leto kasneje je že bil v boju za stopničke in celo rumeno majico, a je na koncu osvojil četrto mesto, na Giru pa je lani prvič stal na stopničkah, ko je osvojil tretje mesto. Štiri mesece kasneje je tretjo stopničko zamenjal za tisto na vrhu in osvojil Vuelto. Naslednji cilj je bil jasen – zmaga na Touru. Roglič se je v le sedmih letih ukvarjanja s kolesarstvom naučil ogromno. Napak ni velikokrat ponavljal, bil pa je le eno etapo oddaljen, da bi se zavihtel na sam vrh piramide v karavani, ki je rezervirana le za tiste največje zvezdnike. Mnogi si v teh dneh lastijo zasluge, da je Roglič sploh pristal v kolesarstvu. Vsi, ki so pomagali na njegovi novi poti, lahko to mirno trdijo. Da pa je 30-letniku uspelo v tovrstni meri, je zaslužen predvsem sam z jekleno voljo, učenim pristopom ter odločnostjo, ki ga ves čas krasi.

Primož Roglič je kar 11 dni nosil rumeno majico, na koncu pa jo izgubil prav zadnji možni dan.
Primož Roglič je kar 11 dni nosil rumeno majico, na koncu pa jo izgubil prav zadnji možni dan. FOTO: AP

Obenem je Tour pokazal, da je pomembno tudi delo celotne ekipe. Jumbo-Visma je bila načrtno grajena za uspehe na najvišji ravni. Pred leti, ko je v ekipo prišel zelo zelen kolesar, pa si Nizozemci niso predstavljali, da bodo za Rogliča delali kolesarji, kot so Tom Dumoulin, Wout Van Aert in Steven Kruijswijk, ki bi imel podobno vlogo, če se ne bi poškodoval na kriteriju Dauphine. Zdaj ima Roglič, ki ima pogodbo z Nizozemci do konca leta 2023, ob sebi vse, da postane večkratni zmagovalec največjih dirk. Tour pa velja za eno izmed tistih dirk, ki jo kot zvezdnik kolesarstva želiš osvojiti. Kisovčan je dirko po Franciji kljub vse mlajšim pretendentom za njegov prestol, v prvi vrsti je tu letošnji zmagovalec Pogačar, vsekakor sposoben osvojiti. Predvsem zaradi grenkega priokusa drugega mesta v Parizu, ki ga je motiviralo za naprej.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

profi
22. 09. 2020 18.20
+2
ŠAMPION v vseh pogledih.Glava na mestu!Čestitke
Roglič šampion
21. 09. 2020 20.14
+7
Po mojem bo roglic osvojil tour vsaj enkrat v karieri. Se vedno je najboljsi kolesar sveta. Upam da ga ni ta poraz prevec strl. Gremo togla, po nove zmage!
pepe bolcev XIV
21. 09. 2020 11.24
+0
Ta suhi skafec pusca.
borjac
21. 09. 2020 11.08
+12
Eddy Merckx je povedal resnico, Vismi in Rogliču manjka tisto malo "hudobije" med dirko, da uničiš nasprotnika, ko ga lahko, z preveč dobrote je to tisto kar je, drugo mesto. To ne pomeni, da ne vzameš sonarodnjaka, kot svojega, ampak v dirki je Pogačar nasprotnik, ki ga je bilo potrebno stisniti in to pred kronometrom, to je le kratek moj komentar, ampak to, da sta dva kolesarja iz dvomiljonske države na prvem in drugem mestu je istočasno noro in fantastično, ne vem če so te kolesarske velesile to sploh sposobne ponoviti, BAVO FANTJE. Z Pogačarjem pa smo , ob pravi podpori v ekipi, dobili šampiona za naslednjih 10 let, taki tekmovalci, šampioni se rodijo na 20 let eden.
gullit
21. 09. 2020 11.02
+34
Grenko sladki občutki po kronometru pa ob koncu toura. Čestitke Pogačarju, zasluženo je zmagal, ampak je bilo težko gledati Rogliča na tleh po kronometru. Ampak to kar je pokazal Rogla po izgubljeni majici, kako je čestital takoj Pogačarju ter njegova dejanja in izjave, kapo dol. Zame si Roglič še večji junak zaradi tega.
Wolfman
21. 09. 2020 10.46
+40
Iskreno žal mi je bilo spremljat ta poraz Rogliča. Sicer pa je Roglič prispeval najlepše trenutke v spremlanju kolesarstva odkar spremljam kolesarstvo, saj je bil enajst dni v rumeni majici!
resslovenka
21. 09. 2020 10.38
+37
Čestitke obema. Ne pozabimo na vse Rogliceve uspehe na Tour de France. To zmorejo le najboljši šampioni. Čisto človeško je, da jim na koncu zmanjka moči. Pravijo "Kolo sreče se obrača". Ni pa to poraz. 😎
BrNuS
21. 09. 2020 10.30
+2
Bravo Tadej Pogacar se 1x!! Sampion
Janez Novak 13
21. 09. 2020 09.34
-66
Čestitke Rogliču...ampak vseeno mislim, da otrok nima kaj iskati na uradnem delu podelitve. Naj ga kasneje pokaže - za fotografe.
pojtrarara
21. 09. 2020 09.36
+81
če ga pripeljejo drugi, szakaj ne bi on smel svojega. tudi Nibali je na Giru na oder prišel s svojim otrokom. pa se niste nič vžigali takrat zato in vas ni motilo. Zakaj samo po lastnemu športniku pljuvate, pri drugih pa vas iste stvari in ista dejanja ne motijo?
Praškovarit
21. 09. 2020 09.40
+57
naši dostikrat nosijo otroke na oder, Iztok Čop, Rober Kranjec,...
Tangerine
21. 09. 2020 09.44
+67
Če imate otroke, ga lahko razumete. Tudi sam je večkrat povedal, da ima svojega sina vedno v mislih in ga motivira, da to sploh počne.
pojtrarara
21. 09. 2020 09.49
+17
@ Janez meni je takole ko gledam sliko veliko bolj moteča narobe obrnjena slo zastava. tadej bo moral na to res paziti, sploh, ker se mu to ni zgodilo prvič... že lani na Vuelti isto.. sploh če se pritožujemo in kritiziramo druge da nam zamenjujejo zastave, nas zamenjujejo, potem bo moral biti sam toliko natančen,da bo vsaj sam pravilno zastavo postavil, ker sicer je metanje kamenja v druge, ko še sam ne zna prav zastave obrniti, res dvolično. Sploh na teh slikah, ki dejansko gredo v svet je to zelooo moteče
resslovenka
21. 09. 2020 10.33
+0
MiniMini
21. 09. 2020 10.59
+3
Ma dej nakladat. Slovenije skoraj noben ne zna pokazati na zemljevidu, še manj pa poznajo našo zastavo, ti pa iščeš dlako v jajcu ker je narobe obrnjena. Ljudje sploh ne vejo da obstaja..... No ampak s takimi fenomenalnimi nastopi naših šampionov kot včeraj upamo d nas bo nekaj manj ljudi zamenjevalo s Slovaško.
Praškovarit
21. 09. 2020 12.54
+3
pojtrarara, se strinjam s tabo. Ebiga, je le državni simbol. Tud jaz sem to opazila na Vuelti. Verjamem pa, da ti to, ko stojiš sredi Pariza v rumenim, ni glavna misel
Janez Novak 13
21. 09. 2020 13.30
-7
To velja za vse. Otrok nima kaj iskati na odru za zmagovalce.
Maček2
21. 09. 2020 09.15
+94
Zame definitivno zmagovalec! Primož super si in zato ostani kot si.👍 Danes ima Lora danes roj.dan zato ji želim vse najboljše.🎂🥂
pojtrarara
21. 09. 2020 09.21
+23
Neutrino
21. 09. 2020 09.35
+9
Praškovarit
21. 09. 2020 09.41
+12
a se hecaš?? kakšna ironija Pogi in Lora skupaj praznujeta
Ovca12345
21. 09. 2020 09.07
+67
Res velik clovek! Kapo dol.
mertseger
21. 09. 2020 09.05
+62
Roglič ima najbolj vrunsko ekipo zadaj to so pokzali na letošnjem Turu, tako da ima možnosti tudi drugo leto.
pojtrarara
21. 09. 2020 09.02
+84
Primož je velikan - česar ne omenite je to,da je v enem letu dni stal na stopničkah VSEH TREH KLASIK GT... Novinarji v enem letu - če bi bil tour po rednem scenariju - bi bilo to vse v dobrem enem letu. Vmes pa je zmagal še kup manjših dirk - spomnite se lanskih dirk po vuelti, pa letošnjih pred tourom - če ne bi padel bi bile obe njegovi... sem prepričana če bi na zadnji dan Dofineje nastopil tudi poškodovan bi dobil dirko... pa lanski uvod v sezono, ko so bile vse dirke dobljene z njegove strani... TO JE VELIKAN... KONSTANTNO V VRHU... velikansko je tudi to, da je za razliko od ostalih TEKMOVALCEV po dveh letih TDFja on še vedno ne samo v vrhu, celo napredoval je iz četrtega na drugo mesto. Takih dosežkov tudi tadej zaenkrat še nima - konstantno zmagovanje IN IN KONSTANTNA VRHUNSKA FORMA V SAMEM VRHU, KONSTANTNO DOBIVANJE DIRK, ALI PODIUMI TEH... TO JE VELIKANSKO...
iglaigla
21. 09. 2020 09.01
+88
Za nas si zmagovalec. Glavno je da imas zelo zelo lepo druzino Primoz.
265004
21. 09. 2020 08.59
+61
Oba sta fenomenalna....Navijal sem za Rogliča in vedno bom,ker je on postavil nove mejnike Slovenskega kolesarstva....Če je Pogačar res "čist",v kar sedaj ne dvomim,pol mu par let nihče ne more blizu...Če je taka vožnja res samo na krompir in špinačo pol res kapa dol...
mertseger
21. 09. 2020 08.54
+27
Ni panike bo pa Vuelto, Tour pa naslednje leto.
Ježešna
21. 09. 2020 08.43
+52
Oba sta zlata vredna. Res je, da je bil va zadnji etapi preobrat, a nič za to..! Glavo pokonci, ter novim zmagam naprej. Res je bilo lepo pogledat tale TDF.
NotMe
21. 09. 2020 08.19
+100
Lev že pogleduje na najvišjo stopničko :) Čestitke, Rogla, Pogi, naslednje leto ponovita vajo
VolilecSlo
21. 09. 2020 08.33
+98
Se strinjam!!! Vendar upam, da v obratnem vrstnem redu, ker če komu potem zares Primožu želim, da zmaga. Si zasluži.
pojtrarara
21. 09. 2020 09.05
+22
tako je, naslednje leto naj se udari revanša in primož na polno do zmage - bo še slajša tako in še upamo,da bo korona že mimo takrat in bomo lahko tudi mi uživali zraven v tem norem vzdušju z njim. Včeraj je bilo reees žalostno, ko je bilo vse prazno - Tadej je kar oropan za te občutke in doživetja z navijači. tako da malo za hec, Primož je za nas prišparal rumenko, da bo drugo leto v pravem vzdušju :)
vicente
21. 09. 2020 08.16
+56
to je sport in zmaga eden vendar fantoma in ekipama gre vse priznanje na odru je pac lahko samo eden vendar to ne pomeni da je je drugi slabsi zato je to sport
pepe bolcev XIV
21. 09. 2020 08.10
+15