Drugi športi

Pravljični konec izjemne sezone in priložnost za prvi pogled v prihodnost

Madrid, 09. 11. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

51 tekmovalnih dni in 12 zmag. Od tega štiri etapne na Vuelti, ena na Touru, pa dobljena enodnevna klasika Liège–Bastogne–Liège. Rdeča majica na dirki po Španiji, drugo mesto na francoski pentlji. Ob pogledu na tovrstne dosežke postane jasno, kako imenitno sezono ima za seboj Primož Roglič. A kljub temu je 31-letnik tudi po ponovitvi uspeha kariere v Madridu razlagal, da ima še veliko ambicij in neuresničenih ciljev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pika na i izjemnemu letu
    02:23
    Iz 24UR: Pika na i izjemnemu letu
  • Iz 24UR: Čestitke ob zmagi
    03:01
    Iz 24UR: Čestitke ob zmagi
  • Iz SVETA: Andrej Hauptman o Rogličevem uspehu
    03:23
    Iz SVETA: Andrej Hauptman o Rogličevem uspehu
  • Iz SVETA: Roglič na Vuelti 2020
    02:57
    Iz SVETA: Roglič na Vuelti 2020
  • Iz SVETA: Izjemna sezona Primoža Rogliča
    02:57
    Iz SVETA: Izjemna sezona Primoža Rogliča
Šampionski zaključek Rogličeve šampionske sezone.
Šampionski zaključek Rogličeve šampionske sezone. FOTO: AP

Sezono je Primož Roglič začel na cestni dirki državnega prvenstva, ki ga je tudi dobil, potem ko je za deset sekund ugnal Tadeja Pogačarja. Da je že na začetku v izvrstni formi, je dokazal v prvih dneh avgusta, ko je dobil tridnevni Tour de l’Ain, na katerem je dobil dve etapi, na preostali pa je končal kot drugi. 

Zmedla ga ni niti poškodba na kriteriju po Dofineji. Na zadnji generalki pred francosko pentljo je dobil drugo etapo, a je v nadaljevanju moral odstopiti. Na srečo je bil do začetka dirke po Franciji pripravljen in pri najboljših močeh. Četrti dan je pokazal, kako močan je, ko je slavil etapno zmago. Pet etap kasneje si je prvič nadel tudi rumeno majico.

Rogličeva zmaga na četrti etapi dirke po Franciji: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Držal jo je vse do predzadnjega dne. Do usodnega sobotnega kronometra s ciljem na La Planche des Belles Filles. V zadnjih kilometrih, ko se je razmerje v skupnem seštevku še lahko spremenilo, ga je z izvenserijsko predstavo premagal mlajši rojak Pogačar. Ko je Roglič kot zadnji prišel v cilj kronometra, mu je bilo jasno, da naslednji dan v Parizu ne bo kolesaril v rumenem. Kljub temu je takoj po koncu predzadnje etape zbral še toliko moči, da je Pogačarju športno čestital za uspeh kariere.

Mnogi so takrat pričakovali, da bo sezone, vsaj kar se tiče odličnih rezultatov, za Rogliča konec. Taisti so bili še glasnejši po svetovnem prvenstvu v Imoli, ko je bil 31-letnik vse do zadnjega v boju za medalje, a je na koncu zaključil šesti. Novo razočaranje, a natanko teden dni kasneje se je vse postavilo na glavo. 

V zadnjih kilometrih prestižne klasike Liège–Bastogne–Liège, ki velja za enega od petih kolesarskih spomenikov, so bili v igri za zmago kar trije Slovenci. A na koncu je smetano pobral Julian Alaphilippe. Vsaj tako se je zdelo, ko je Francoz že nekaj metrov pred ciljem zmagoslavno dvignil roke.

Zadnji kilometer in veličastna zmaga na Liège–Bastogne–Liège: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Roglič pa je v tistem trenutku storil nekaj, kar mu gre najbolje. Stisnil sobe in vztrajal do konca. Na koncu se je še kako izplačalo. Začudenega Alaphilippa, ki je bil sicer kasneje tudi kaznovan in je naposled končal kot peti, je prehitel za nekaj centimetrov. Oblačen valonski dan je kar naenkrat postal zgodovinski za slovensko kolesarstvo. Na južni strani Alp smo dobili prvega zmagovalca enega od kolesarskih spomenikov.

Novo dozo samozavesti je zatem oplemenitilo še – po Rogličevih besedah – edinih deset dni v sezoni, ki jih je lahko z družino preživel doma. In ko se je 20. oktobra pojavil na startu Vuelte v Irunu, je bil zopet v ubijalski formi. Pri Jumbo-Vismi so sicer dolgo zatrjevali, da so v Španijo prišli z dvema kapetanoma, a je bilo že prvi dan jasno, kakšno je realno razmerje moči. Roglič je v družbi ostalih favoritov na prvi pogled zgodaj, ko je bil do cilja še slab kilometer, napadel, kljub temu pa ga ujeti ni mogel več nihče.

Oblekel je rdečo majico. In čeprav so ga zasledovalci v nadaljevanju dvakrat "slekli", si jo je vselej ponovno priboril. V osmi etapi je Richarda Carapaza in ostale ugnal na vzponu na Moncalvillo. Čez dva dni je dobil tudi preizkušnjo, na kateri se je zdelo, da se bodo za zmago pomerili najboljši šprinterji. Na 13. etapi je popolno zbirko zmag na zase popolni dirki zaokrožil še s slavjem na edinem posamičnem kronometru. Čeprav je v gorah dvakrat pokazal nekaj ranljivosti, ni bilo dvoma, kdo je bil letos v Španiji najbolj kompleten kolesar. 

Zmaga Primoža Rogliča na osmi etapi Vuelte: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slavil je (tudi) na račun bonifikacijskih sekund, zbral jih je kar 48, Carapaz denimo samo 16. "Vsi smo imeli enake možnosti, da pridemo do bonifikacijskih sekund. Če jih lahko vzamem, jih bom," je povedal po koncu sobotne etape, ko je postalo jasno, da bo še drugič zapored postal zmagovalec Vuelte. Tako neverjetna sezona, kot jo je imel Roglič, si je takšen konec tudi zaslužila.

Na novinarski konferenci po sobotni etapi pa je odločno zatrdil tudi, da mu motivacije v prihodnje ne manjka. Vzel si bo nekaj premora in nato na novo zastavil cilje za prihajajočo sezono. Vprašanjem o letu 2021 pa se ni mogel izogniti niti na svečanem zaključku v Madridu. Javnost seveda zanima, kakšne načrte ima kmalu znova najboljši kolesar na Ucijevi lestvici

"Obstaja še nekaj dirk, ki jih nisem osvojil, in te ostajajo izziv za naslednje sezone," je razkril 31-letni Kisovčan. Seznam takšnih dirk je iz leta v leto krajši, na njem pa vseeno izstopata dve preizkušnji – dirka po Franciji in olimpijske igre. Naj si bo na tej točki špekulacij dovolj, kakorkoli obrnemo, kolesarske sezone 2021 se lahko glede na napovedi in predvsem zadnje predstave slovenskih asov še kako veselimo. 

Tadej Pogačar je dobil dirko po Franciji, ta naslov pa bo v prihajajoči sezoni najverjetneje tudi branil.
Tadej Pogačar je dobil dirko po Franciji, ta naslov pa bo v prihajajoči sezoni najverjetneje tudi branil. FOTO: AP
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmago56
09. 11. 2020 17.07
+1
Našim odličnim športnikom, ne samo Rogliču vsa čast, ker so s svojimi uspehi ponesli ime Slovenije v svet. Ti naši odlični športniki pa so tudi dobri ekonomisti in so zato tudi zaslužke v svet ponesli in tam davke od zaslužkov plačujejo.
oježeš
09. 11. 2020 10.24
+8
Kaj naj napišem kot to, da so nam športniki edini, ki brezkompromisno in zelo pozitivno zastopajo našo državo Slovenijo po celem svetu! Naj to traja in traja. In dokaz, da se da, če se le hoče in želi.
Pan1
09. 11. 2020 10.12
+10
Vse čestitke in globok poklon. 24 ur, Za Gajsarjev uspeh, ste namenili en droben članek. Vam ni všeč? Svetovni prvak. Škoda. Vsi so potrebni velike pozornosti. Razmislite o svojem početju.
AyrtonS
09. 11. 2020 09.24
+9
Slovenski ponos, motivacija in zagon za v prihodnost... hvala da te imamo!!
Metalllca
09. 11. 2020 09.22
+12
Kakšna starost? Poglejte Ibro v fuzbalu, Kasai v skokih, eni so pač genetski zmagovalci, tud leta jim ne morjo do živega eden od teh je tud Roglič 👍
hotchilipoper
09. 11. 2020 09.08
+9
Roglič je primer,kako žilavi smo mi slovenci.Bolj nas tepejo boljši smo
Pingo99
09. 11. 2020 09.01
+10
ROGLAAA TI SI CAAAR
motorist_mb
09. 11. 2020 08.45
+5
Da ni faso poškodbe bi obe dirki osvojil tak bo pa z leti vse težje in še Pogi ga bo mantro!
pojtrarara
09. 11. 2020 09.01
+10
verjamem v Primoža, poglej kaj je zmogel letos dva GT v tako kratkem času, in potem celo drugega še zmagal, po vsem kar se mu je zgodilo na prvem. Ne glede na leta. Nekateri drugi mlajši že počivajo, on je še vozil in to z odliko za prva mesta in nove zmage. Motivacija in "glava na mestu" je tukaj veliko. In Primož ima to izjemno, po videnem, bolje kot vsak drugi športnik.
motorist_mb
09. 11. 2020 09.18
+6
Ja pojtrca imaš prav ampak...UAE se opasno krepi,Pogi bo imel dobre pomagače,mlad,nor,explozivn in še kaj...niso to močni aduti napram Rogli,ne vem no,let ne moreš razn z iskustvom pretentat!
motorist_mb
09. 11. 2020 09.19
+4
Pozabo da počiva zaradi direktorja ki je mislo da ima robota in preveč dirk mu dal na pukl!
Komendator
09. 11. 2020 09.37
+7
V UAE znajo s Tadejem delati vrhunsko! To, da ni šel na Vuelto in skoraj 100% osvojil prvo mesto na lestvici UCI pomeni zgolj to, da res z njim delajo dolgoročno in da bodo morda iz njega naredili najuspešnejšega kolesarja vseh časov!
StAnalitik
09. 11. 2020 09.59
+0
StAnalitik
09. 11. 2020 10.00
-2
Drugo leto bo Pogačar povprečen kolesar.Primož pa je fenomenalen skakalec ki kolesari
janimir
09. 11. 2020 10.45
+3
Preveri pri katerih letih so v kolesarstvu zmagovali največji šampioni kolesarstva. Roglič je v najboljših letih.
Josip_L
09. 11. 2020 12.09
Čeprav je vse mogoče, to mi se zdi nemogoče. Eddy Merckx je odpeljal 1800 dirk in zmagal 525 in je nedosegljiv. Na primer: Indurain, ki je zmagal 5x TDF + 2x Giro je 17 na večni lestvici.
Josip_L
09. 11. 2020 12.36
Da ne bo pomote, Tadej in Primož sta izven serijska kolesarja, ki sta sposobna storiti še veliko. Posebej Tadej, ki je že na začetku pokazal, da ima ogromen potencial. Ne moremo pa na osnovi tega govoriti o najboljših v zgodovini. Veliko jih je kazalo ta potencial, Contador, Froome, Nibali pa so postali samo nepozabni asi, ne pa tudi največji.
SEJBOBOL
09. 11. 2020 08.39
+2
Walter Pravicek
09. 11. 2020 08.38
+1
To je NAŠ ŠTAJEREC.Bravo,ŽIVI V MONACO-Monte Carlo,Davkov pa Sloveniji NE DAJAJ-TU NISI NIČ ZASLUŽIL.ZAKAJ BI SEDAJ VSI ŽELELI TVOJ DENAR?OŽENI SE!ATA SI ŽE!SREČNO POBA!
janimir
09. 11. 2020 10.54
+1
Tako, je. Sam po 10 letih ne hodi več nazaj, ker mi reveži pa pridno plačujemo.
janimir
09. 11. 2020 11.09
+1
Po tvoje tudi Boscarol, Akrapovič , Krka.... ne rabijo plačevati davkov, ker služijo v tujini. Vrtce, šole, zdravstvo, infrastrukturo ...v Sloveniji bodo pa plačevali marsovci. Zelo pametno, ni kaj. Ne govorimo o športu. Torej revček naj plačuje, milijonarji pa naj se vrnejo po 10-tih letih na tisto kar so jim reveži plačali. Bravo....Pa še kakšno izredno pokojnino iz pokojninske blagajne tako kot se že leta bori Oblak in kompanija.
uporabnica portala
09. 11. 2020 08.15
+1
Izjemno kolesarsko leto 2020 slovenskih kolesarjev! Dobra vzpodbuda za leto 2021.
Walter Pravicek
09. 11. 2020 08.39
-2
Upanje umre zadnje!Ampak vsi kolesarji so v tujih klubih!
Komendator
09. 11. 2020 09.33
+2
VSI? A ti res misliš, da v Sloveniji ni kolesarskih klubov? Si res tako želiš, da VSI zvemo za tvojo umsko omejenost?
Josip_L
09. 11. 2020 09.34
+3
Če bi bili v Slovenskih, bi TDF,Giro in Vuelto gledali po TV tako, kot mi.
pojtrarara
09. 11. 2020 09.47
+3
to je res @Josip. Tak komentar glede klubov je tako nesmiseln, kot če bi nekdo Dončiču in Gogiju očital igranje v NBA.
pepe bolcev
09. 11. 2020 09.50
+3
Walter. Bojan Krizaj je mel san marco pancerje. A to tud steje?