Drugi športi

Proti Landisu v Švici tožba zaradi klevetanja

Lozana, 04. 05. 2011 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Američanu Floydu Landisu, ki so mu zaradi dokazanega kršenja dopinških pravil odvzeli naslov zmagovalca dirke po Franciji leta 2006, v Švici grozi postopek pred sodiščem. Mednarodna kolesarska zveza oziroma njena sedanji in nekdanji predsednik Pat McQuaid in Hein Verbruggen tožita Landisa zaradi klevetanja.

Floyd Landis
Floyd Landis FOTO: Reuters

Floyd Landis v kolesarskem svetu kot dopinški prekrškar ne uživa velikih simpatij, dodaten srd pa si je nakopal z niti najmanj taktnimi javnimi nastopi, v katerih ni skoparil s kritikami na račun Lancea Armstronga ter Mednarodne kolesarske zveze. Lani je brez dlake na jeziku javno vodilnima možema kolesarske zveze očital koruptivno ravnanje, ko naj bi ščitila hrbet nekaterim zvezdniškim kolesarjem pred protidopinškimi postopki. Sedemkratni zmagovalec Toura Armstrong proti rojaku ne bo vlagal tožb, češ da je "Landis že tako močno diskreditiran, da bi ga bilo težko še bolj diskreditirati, poleg tega je za vse skupaj škoda časa in denarja". Drugačnega mnenja pa so v mednarodni kolesarski organizaciji, ki do Landisa ne bo prizanesljiva. Nekdanji in zdajšnji predsednik sta se odločila po pravni poti "zaščiti integriteto kolesarske družine pred nedopustnimi napadi Landisa, ki je sam s kršenjem protidopinških pravil kolesarstvu povzročil ogromno škodo". Od Landisa bosta zahtevala, naj svoje trditve dokaže na sodišču, potem ko nekdanji kolesar izjav ni preklical in se opravičil. Mednarodna zveza je danes potrdila, da je proti Landisu že vložila tožbo pred pristojnim švicarskim sodiščem.

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.