Drugi športi

Prva etapa Van Aertu, Mezgec peti, Pogačar v glavnini

Rim, 10. 03. 2021 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T.Š.
Komentarji
2

Z etapo v kraju Lido di Camaiore se je začela kolesarska dirka svetovne serije od Tirenskega do Jadranskega morja. Sprintersko preizkušnjo, dolgo 156 km, je dobil Belgijec Wout Van Aert in s tem zaokrožil popoln dan za ekipo Jumbo-Visma po etapni zmagi Primoža Rogliča na dirki Pariz–Nica. Najboljši Slovenec je bil Luka Mezgec na petem mestu, Tadej Pogačar je v cilj pripeljal v glavnini.

Wout Van Aert, ki prvič odkrito nastopa v vlogi kapetana na enotedenski preizkušnji, je prevzel tudi modro majico vodilnega v boju za Neptunov trizob prihodnji torek. Lansko zmago sicer brani Britanec Simon Yates (Team BikeExchange), leta 2019 pa je bil najboljši prav Primož Roglič. V zaključku etape je bil 26-letni Van Aert dobro postavljen in pravočasno začel s sprintom, kljub večji hitrosti pa je bil za zmago prekratek Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal). Tretji je ciljno črto prečkal Kolumbijec Fernando Gaviria (UAE Team Emirates).

"Šlo je pravzaprav za enostaven sprint, zadnji ovinek je bil deset kilometrov pred ciljem. Z moštvom smo pred tem razpravljali, kako naj bomo postavljeni v zaključku, in načrt smo izpeljali do potankosti, sam pa sem nato le zasledoval hiter sprinterski vlak od Gavirie," je zaključek ocenil izjemni Belgijec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dobro se je odrezal tudi Luka Mezgec (Team Bike Exchange), ki je zasedel peto mesto. V skupnem seštevku je 32-letnik sedmi, prva mesta pa v istem vrstnem redu, kot so etapo končali danes, pripadajo Van Aertu, Ewanu in Gavirii. 

Na dirki nastopajo še trije Slovenci, največ pa slovenska javnost v boju za skupno zmago pričakuje od Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates). Danes je z zvestim pomočnikom Janom Polancem etapo končal v času glavnine. V cilj je pripeljal kot 29., Polanc pa 69. V glavnini je prvo od sedmih etap končal tudi Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki je bil 87., v skupnem seštevku pa je 88. Lanski zmagovalec Toura pred zahtevnejšim nadaljevanjem preizkušnje zaseda 31. mesto, Polanc pa 70.

V četrtek bo na sporedu razgibana druga etapa med Camaiorejem in Chiusdinom. Dolga bo 202 km, končala pa se bo z dokaj položnim vzponom v dolžini 7,5 km s povprečnim naklonom okoli štiri odstotke, ki bo po vsej verjetnosti v ospredje porinil glavne favorite za skupno zmago.

Luka Mezgec
Luka Mezgec FOTO: Damjan Žibert
Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
10. 03. 2021 19.11
+5
Luka kapo dol! Da se pri skoraj 33.ih letih kosaš z najboljšimi šprinterji. Prihajajo še etape z manjšimi ciljnimi vzponi, kjer kahko lažji šprinterji preživijo. Tam bo Mezgec še bolj nevaren :)
motorist_mb
10. 03. 2021 19.34
+2
Upam da naši razturajo in na koncu Pogi zmaga!