Drugi športi

Ramsi in Bengalsi za naslov v več pogledih rekordnem in finančno začinjenem 56. Super Bowlu

Ljubljana, 10. 02. 2022 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.M.
Komentarji
0

Več kot pet milijard evrov vreden in moderen stadion SoFi v Los Angelesu bo v noči z nedelje na ponedeljek, natančneje ob 00.30 po slovenskem času, gostil 56. finale ameriškega nogometa NFL, v katerem se bodo pomerili Los Angeles Ramsi in Cincinnati Bengalsi. Ramsi bodo imeli sicer prednost domačega terena, kajti domače tekme igrajo prav na tem objektu.

Los Angeles Rams
Los Angeles Rams FOTO: AP

Pot do finala

Ramsi, ki bodo petič igrali v finalu – tretjič, odkar so v Los Angelesu – so pod vodstvom trenerja Seana McVaya redni del sezone končali z 12 zmagami in petimi porazi. Pot proti svojemu drugemu naslovu, prvega so leta 1999 osvojili še kot St. Louis Rams, so v končnici začeli z zanesljivo zmago proti Arizona Cardinalsom, v polfinalu konference NFC so nato s 30:27 izločili branilca naslova Tampo Bay Buccaneerse z legendarnim podajalcem Tomom Bradyjem, ki je medtem končal kariero, v finalu NFC pa so z 20:17 odpravili še San Francisco 49ers.

Če so Ramsi že pred sezono sodili v ožji krog favoritov, so mnoge presenetili Bengalsi. Ti so redni del sezone sklenili z desetimi zmagami in sedmimi porazi, boj za svoj tretji finale – izgubili so tako leta 1981 in 1988, obakrat proti San Franciscu – so v konferenci AFC začeli z zmago proti Las Vegas Raidersom. Nato so z 19:16 izločili Tennessee Titanse, v finalu AFC pa še ene glavnih favoritov Kansas City Chiefs (27:24). To so bile sicer prve zmage Cincinnatija v končnici lige po več kot treh desetletjih.

Obe ekipi z močnimi aduti

Na predzadnjem naboru so Bengalsi z izborom podajalca Joeja Burrowa zadeli v polno. Ravno tako na zadnjem "draftu" z izborom lovilca Ja'Marrja Chasa. Ob dobri obrambi, ki so jo med drugim okrepili s Treyem Hendricksonom, in izvrstnih predstavah omenjene dvojice – oba sta igrala za univerzo LSU – so prišli do možnosti za osvojitev tako želene lovorike Vincea Lombardija. Pri tem so imeli v napadu tudi druge adute, in sicer lovilca Teeja Higginsa in Tylerja Boyda, "tight-enda" C. J. Uzomaha in tekača Joeja Mixona.

Cincinnati Bengals
Cincinnati Bengals FOTO: AP

Na drugi strani so Ramsi zadnjih pet let sestavljali precej zvezdniško zasedbo. V zadnji sezoni so pripeljali podajalca Matthewa Stafforda, ki je po dolgih letih v Detroitu v Kaliforniji dobil na voljo prava "orožja" za naskok na vrh. Pri teh izstopa lovilec Cooper Kupp, ki je v ligi na svojem položaju prednjačil po številu ujetih žog (145), jardov z ujetimi podajami (1947) in ujetih podaj za zadetek (16).

Ob njem velja izpostaviti še lovilca Vana Jeffersona in nedavno pridruženega zvezdnika Odella Beckhama mlajšega, pa "tight-enda" Tylerja Higbeeja ter tekače Sonyja Michela, Cama Akersa in Darrella Hendersona, ki so vsi po vrsti velika grožnja za tekmečevo obrambo. Da gre za izvrstno ekipo, kaže tudi dejstvo, da imajo v svojih vrstah dva izmed najbolj cenjenih obrambnih igralcev Aarona Donalda in Jalena Ramseyja.

Burrow je ob vedno "živahnem" Los Angelesu zanimivo razmišljal o tem, kdo bo zmagal. "Osredotočen sem na priprave na tekmo in poskušam odstraniti vse motnje. Glede na to, da je Super Bowl v Los Angelesu, bo vsak doživel določene motnje, saj te le-te vlečejo na vse strani. Ekipa, ki se bo ob teh motnjah bolje znašla, bo na koncu zmagala," so tuji mediji navedli 25-letnega Burrowa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prav Burrow bo imel veliko dela pri tem, da se bo izogibal enemu najboljših branilcev zadnjih let. "Edina stvar, ki mi manjka in ki jo hočem doseči, je naslov prvaka. To je tisto, za kar delam," je odločno dejal 30-letni, "le" 185 centimetrov visok in skoraj 130 kilogramov težek Donald.

Super Bowl LVI z zasoljenimi cenami

Da bo na stadionu, ki so ga odprli septembra 2020 in ki lahko sprejme 100.240 ljudi, vse še bolj zvezdniško, bodo med polčasoma poskrbeli mojstri rim Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige in Kendrick Lamar. Himno bo zapel pevec "kantrija" Mickey Guyton. Kdor si bo tekmo želel ogledati v živo, bo moral globoko seči v žep – najcenejše vstopnice na črnem trgu stanejo približno 4000 evrov, zrastejo pa tudi do 30.000 evrov.

The Weeknd nastopil med polčasom športnega spektakla Super Bowl
The Weeknd nastopil med polčasom športnega spektakla Super Bowl FOTO: AP

Enako zasoljene so tudi cene polminutnih oglasov, letos bo ta cena 5,7 milijona evrov, ker je rekordni znesek. Rekorde pa naj bi podirale tudi stavnice. Na teh ima rahlo prednost losangeleška zasedba. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja