-2°C

Ratejeva umaknila pritožbo in sprejela kazen za dopinški prekršek

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
T.Š. / STA /
KOMENTARJI
28
Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej je umaknila pritožbo, ki jo je vložila na Mednarodno športno razsodišče in sprejela kazen za dopinški prekršek. Atletinjo sta doletela dveletni tekmovalni suspenz in črtanje rezultatov za obdobje dveh let (2012–2014).

Mednarodno razsodišče za šport (Cas) v Lozani je z umikom pritožbe športnice Martine Ratej proti Svetovni atletski zvezi in Slovenski antidoping organizaciji 18. novembra 2021 prekinilo postopek in zadevo umaknilo s svojega seznama sporov. Odločitev senata Disciplinske komisije Slovenske antidoping organizacije (SLOADO) je s tem postala dokončna. Novico sta objavili Slovenska protidopoinška organizacija (Sloado) in Atletska zveza Slovenije (AZS) na svoji spletni strani.

Ratejeva je tako v dveletnem suspenzu, ki začne teči 11. avgusta 2021, upošteva pa se tudi obdobje začasne izključitve, ki traja že od 9. marca lani. Črtani so vsi izidi slovenske atletinje, ki jih je dosegla v obdobju dveh let, med 9. avgustom leta 2012 in 9. avgustom leta 2014.

"Odstopila sem zaradi finančnega stanja, samo pritožba bi me namreč stala stala 42.000 evrov, gotovo bi morala še kaj dodati potem, tu niso vključeni stroški odvetnikov. Zato sem se odločila, da končam postopek, saj nimam denarja, tudi če bi lahko v postopku pritožbe kaj dosegla. V atletiki nisem toliko zaslužila, da bi si to lahko privoščila. Zato sem raje sprejela kazen," je povedala Ratejeva.

Še vedno trenira in razmišlja tudi o nadaljevanju kariere. "Še dva, tri mesece imam kazen prepovedi nastopanja. Ves ta čas, od začasnega suspenza naprej, treniram. Skušala se bom motivirati, da bi tekmovala še eno sezono in prišla na zame želeno raven izidov. To je odvisno tudi od tega, če bom dosegla normo za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Eugenu v ZDA," je dodala Ratejeva.

"Atletska zveza Slovenije ohranja ničelno toleranco do uživanja nedovoljenih substanc, zato v zadnjih letih tudi bistveno več vlagamo v preventivno ozaveščanje mladih atletov in atletinj," je v izjavi za uradno spletno stran poudaril predsednik AZS Roman Dobnikar

Štiridesetletna atletinja je bila na OI v Londonu sedma, kar je njena najboljša olimpijska uvrstitev, bila je še 18. v Riu de Janeiru 2016 in 37. v Pekingu 2008. Sedmo mesto je kot največji uspeh zabeležila tudi na svetovnem prvenstvu v Daeguju 2011, na SP pa je bila še 9. v Londonu 2017 in 11. v Berlinu 2009.

Na evropskih prvenstvih je bila odličju najbližje leta 2017, ko je v Berlinu zasedla četrto mesto, na prvenstvih stare celine pa je bila še 6. v Amsterdamu 2016 in v Zürichu 2014 ter 7. v Barceloni 2010. Državni rekord, 67,16 m, je postavila 14. maja 2012 na diamantni ligi v Dohi.

Martina Ratej SP London
Martina Ratej SP LondonFOTO: AP

Ponovna analiza vzorca urina, vzetega športnici Martini Ratej v času olimpijskih iger v Londonu leta 2012, je pokazala vsebnost metabolita klostebola. Klostebol je nespecificirana snov, ki je in še vedno spada v skupino anaboličnih androgenih steroidov z liste Prepovedanih snovi in postopkov Svetovne protidopinške agencije.

Disciplinski postopek je v imenu Mednarodnega olimpijskega komiteja začela Mednarodna agencija za protidopinško testiranje, ki je zadevo napotila na Arbitražno sodišče za šport (CAS). Dne 16. julija 2020 je bila športnica spoznana za krivo za dopinški prekršek v skladu s protidopinškimi pravili Mednarodnega olimpijskega komiteja. Odločitev CAS glede same krivde športnice je bila dokončna in zavezujoča.

Primer je bil nato od Komisije za integriteto atletike (AIU) pri mednarodni atleski zvezi (WA), dne 18. decembra 2020 predan Atletski zvezi Slovenije, ta pa je postopek predala v obravnavo senatu disciplinske komisije SLOADO, ki je bil v zadevi pristojen za odločitev o nadaljnjih sankcijah.

Po opravljeni ustni obravnavi je senat disciplinske komisije zaključil, da je bil iz predloženih dokazov in navedb s strani športnice razviden obstoj neznatne krivde športnice in posledično izjemnih okoliščin, ki bi upravičile skrajšanje standardnega obdobja izločitve. Na tej podlagi je senat predlagal, da se v primeru Martine Ratej kot sankcija določi skrajšano obdobje izločitve v trajanju 14 mesecev. O obstoju izjemnih okoliščin je odločil Doping Review Board (DRB), ki je pristojni organ Svetovne atletike (World Athletics) za odločanje o obstoju izjemnih okoliščin v protidopinških postopkih. DRB je v odločbi z dne 21. maja 2021 ugotovil, da športnica ni dokazala na kakšen način je prepovedana snov vstopila v njeno telo in posledično tudi ni dokazala, da je bila njena krivda v odnosu do kršitve protidopinškega pravila neznatna.

Senat disciplinske komisije SLOADO je na podlagi ugotovitve DRB izdal Odločitev o naložitvi sankcij športnici zaradi kršitev protidopinškega pravila – točke a) člena 32.2 Tekmovalnih pravil IAAF iz leta 2012, ter športnici Martini Ratej izrekel naslednje sankcije:
– dvoletno obdobje izločitve, ki začne teči z dnem 11. avgust 2021, pri tem pa se všteje in upošteva že prestano obdobje začasne izključitve, ki je pričelo teči dne 9. marca 2020;
– diskvalificirani so vsi tekmovalni rezultati športnice, doseženi v obdobju 9. avgust 2012 – 9. avgust 2014

Odločitev, ki jo je sprejel senat disciplinske komisije SLOADO in tudi športnica, je dokončna.