Drugi športi

Superbike: Zmaga Rinaldija po rdeči zastavi na VN Katalonije

Barcelona, 19. 09. 2021 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.J., M.D.
Komentarji
2

Motociklisti razreda Superbike so se mudili v Kataloniji, kjer je na sporedu bila nova preizkušnja. Na sobotni dirki je po odstopu Turka Topraka Razgatliogluja zmagal Britanec Scott Redding, drugi je bil Axel Bassani, tretji pa Michael Rinaldi. Na drugi dirki za VN Katalonije so organizatorji po padcih Toma Sykesa in Lachlana Episa v prvem in drugem ovinku dirke z rdečo zastavo dirkače pozvali v garaže. Po vrnitvi na stezo je zmagal Rinaldi, Razgatlioglu je z drugim mestom spet prevzel skupno vodstvo v prvenstvu, tretji pa je bil Redding.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirke VN Katalonije v prvenstvu Superbike
    05:42
    Vrhunci dirke VN Katalonije v prvenstvu Superbike
  • Vrhunci kvalifikacijske dirke razreda Superbike
    04:09
    Vrhunci kvalifikacijske dirke razreda Superbike
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Steza v Kataloniji je bila na prvi sobotni dirki nepredvidljiva, saj je dež poskrbel za pošteno razmočeno podlago. Toprak Razgatlioglu in Jonathan Rea sta kljub zahtevnim razmeram na začetku dirke upravičila naziv favoritov za končnega zmagovalca. Hitro sta zasedla prvi mesti in Rea je prvi krog končal pred Turkom. Tom Sykes, ki je na superkvalifikacijah presenetil in začel dirko s prvega mesta, je prvi krog zaključil na devetem mestu. Na polovici dirke sta drugi in tretji do enajstega kroga postala vodilna. Rea je namreč padel na tretje mesto, na katerem se je moral kmalu ukvarjati z borbo za podij z Nizozemcem Michaelom van de Markom. V 14. krogu je Razgatliogluja yamaha pustila na cedilu in zaradi okvare motorja je moral dirko predčasno zaključiti. Rea je posledično dobil nov zagon, saj bi ob uvrstitvi na podij prevzel skupno vodstvo v prvenstvu Superbike. V 16. krogu sta Rea prehitela Scott Redding in Michael Rinaldi. Tri kroge pred koncem je vodstvo prevzel Redding, sledila sta mu Axel Bassani in Rinaldi. Turek Razgatlioglu je medtem v Yamahini garaži obupaval, saj se je zavedal, da mu prednosti v skupnem seštevku zaradi okvare motorja verjetno ne bo uspelo obdržati. Dež je v Kataloniji vztrajal, ampak Reddinga ni ustavljal, saj je v zadnjem krogu suvereno dirkal proti zmagi. Sledila sta mu ducatija Bassanija in Rinaldija. Rea je dirko končal šele na četrtem mestu in prevzel vodstvo v skupnem seštevku (Rea 376 točk, Razgatlioglu 370 točk, Redding 323 točk). Prvič po VN Assna leta 2012 se je zgodilo, da so dirko na prvih treh mestih končali dirkači Ducatija. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacijska dirka ne dovoli napak
Odlično ogrevanje pred osrednjo tekmo dneva je bila novoustanovljena kvalifikacijska dirka s skrajšanim programom, ki prinaša zgolj enajst krogov in ne dovoli napak. Turek Toprak Razgatlioglu, osmoljenec sobotne dirke, ki ga je motor pustil na cedilu, je močno motiviran pričakal nedeljski prvi izziv. V prvem krogu je povedel karavano, a mu je odlično sledil Rea, ki ni dovolil, da bi se Turek preveč oddaljil, tretjo pozicijo pa je držal Redding. Sedem krogov pred koncem ekspresne dirke v Kataloniji se je zgodil neljub padec več dirkačev in rdeča zastava je pomenila začasno prekinitev dirke, karte pa so se premešale. Organizatorji so se odločili, da bodo dirkači odpeljali še pet krogov, in obetal se je nov start, ekipe so prisilni premor izkoristile za popravo nastanitev dirkalnikov in tudi menjavo pnevmatik. Ponovni start ni kaj prida premešal vrstnega reda. A po novih padcih se je položaj na vrhu spremenil, Rea je prevzel vodstvo, Alvaro Bautista pa je z drugim mesto vnovič pokazal, da se odlično počuti v Barceloni. Razgatlioglu je sprva malce zaostal, a je v končnici dirke zmanjševal razliko do vodilnih dveh in obetal se je dramatični zaključek VN Katalonije. V poslednjih dveh krogih je bil v igri za zmago ob Razgatliogluju in Reu še Sam Lowes. Vodilni dvojec se je nato odlepil in preostanku konkurence dovolil zgolj tekmo za "bron". Na koncu je Real ubranil vse "turške napade", tretje mesto pa je osvojil Bautista.

Scott Redding
Scott Redding FOTO: Superbike

Sykes začel s padcem, Razgatlioglu povedel že na začetku, sledila je rdeča zastava, ki je začasno zaustavila dirko

Kmalu po začetku dirke je padel Tom Sykes, v naslednjem ovinku je padel še Lachlan Epis. Prekinitev je bila dolga, saj je medicinsko osebje v Kataloniji potrebovalo kar nekaj časa, da je ugotovilo in stabiliziralo Sykesovo stanje. Dirkača so pri zavesti z reševalnim vozilom odpeljali na dodatne preglede v bližnjo bolnišnico. Na prvem mestu je pred prekinitvijo vozil Razgatlioglu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirka se je nadaljevala po hitrem krogu. Tudi po ponovnem startu je vodil Turek Razgatlioglu. Sledila sta mu Rinaldi in Rea. Predvsem Rinaldi je bil zelo nevaren za Turka in 16 krogov pred koncem dirke ga je tudi prehitel. Tretji na sobotni prvi dirki, Rinaldi, je deset krogov pred koncem vztrajal na prvem mestu. Osem krogov pred koncem je Turku uspelo prehiteti Rinaldija. V tem trenutku se je do takrat vodilni v skupnem seštevku, Rea, znašel na šestem mestu. Tako je na vrh skupnega seštevka  vsaj navidezno znova stopil Razgatlioglu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Turku je pet krogov pred koncem Rinaldi znova pomešal štrene, saj je prevzel vodstvo. Kljub drugemu mestu je bil Razgatlioglu v tem trenutku še vedno vodilni v skupnem seštevku, saj se Rea na šestem mestu nikakor ni mogel prebiti mimo Andree Locatellija na petem mestu. Do konca ni bilo več presenečenj, saj je Rinaldi mirno zaključil VN Katalonije na prvem mestu, za njim je v cilj pridirkal Razgatlioglu, tretji pa je bil Redding. Turek je tako potrdil vrnitev na vrh skupnega seštevka prvenstva Superbike (399 točk), drugi v skupnem seštevku je Rea, ki je drugo dirko VN Katalonije končal na šestem mestu (398), tretji pa sobotni zmagovalec Redding (339 točk). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Težave sem imel s pnevmatikami. Zadnje tri, štiri kroge sem se boril za drugo mesto in imel sem veliko srečo, da nam ni bilo treba voziti še enega kroga, saj bi v tem primeru najbrž končal nižje, mogoče celo na petem mestu," je po dirki odkrito povedal zadovoljni Razgatlioglu. Do konca prvenstva Superbike so stali še zgolj štirje dirkaški konci tedna. Prvi med njimi bo potekal med 24. in 26. septembrom, ko bo šlo za VN Španije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr_cat
19. 09. 2021 16.23
+2
Napisan, da ni za brat....👎
turojen
19. 09. 2021 11.37
+1