Drugi športi

Superbike: Bautista na VN Češke do nove zmage

Most, 30. 07. 2022 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.B., M.J.
Komentarji
7

Vodilni dirkač razreda Superbike Alvaro Bautista je z zmago na sobotni dirki za VN Češke še povečal svoj prednost v skupnem seštevku. Drugi je bil Toprak Razgatlioglu, ki je bil najhitrejši na petkovih prostih treningih, tretji je bil Scott Redding. Z zmago je Bautista Ducatiju privozil jubilejne tisoče stopničke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bautista na VN Češke zmagal
    02:10
    Iz 24UR: Bautista na VN Češke zmagal
  • Vrhunci sobotnih kvalifikacij razreda Superbike
    03:35
    Vrhunci sobotnih kvalifikacij razreda Superbike

Na začetku sobotne dirke sta boj za vodilni položaj bila Toprak Razgatlioglu in Scott Redding, dokler ni oba ujel in prehitel Alvaro Bautista. Da je zasluženo vodilni v skupnem seštevku, je Španec pokazal v drugem delu dirke, ko si je privozil dobro sekundo prednosti, ki je ni več izpustil iz rok. 37-letnik je unovčil bogate izkušnje in poskrbel, da mu zasledovalci v zadnjem krogu niso bili več nevarni. 

So se pa zato pomerili za preostali mesti na zmagovalnem odru. Drugo stopničko si je s prehitevanjem v zadnjih zavojih zagotovil Razgatlioglu, ki je lahko po odličnih petkovih časih vsaj malo razočaran, saj si je verjetno obetal še več. Za tretje mesto pa smo spremljali pravo dramo, saj sta se Redding in Jonathan Rea v zadnjem krogu nekajkrat tako približala, da je dišalo celo po padcu. Na koncu sta oba le varno pripeljala do cilja, Redding na tretjem mestu in Rea na četrtem. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sobotni program so odprle kvalifikacije, krajša in zelo skoncentrirana preizkušnja, ki ne dovoljuje napak, saj traja zgolj petnajst minut. Pričakovalo se je, da bodo dirkači tisto najboljše prihranili za zaključek sobotnega jutranjega programa. Turek Toprak Razgatlioglu je takoj začel serijo hitrih krogov in se že uvodoma približal rekordu steze, ki ga je postavil v petkovem drugem prostem treningu. Za odličnim Turkom so dobre čase pričakovano nizali še Otočana Jonathan Rea ter Scott Redding in tudi Italijan Michael Ruben Rinaldi, vodilni v prvenstvu Španec Alvaro Bautista pa svojega dirkalnika ni privijal do konca in je beležil peti čas jutranjih kvalifikacij. Razgibano stezo v Mostu pa vsaj dopoldan še ni močil dež, čeprav so se nad dirkališčem zgrinjali temni oblaki. V zaključku kvalifikacij se je vendarle izkazal vodilni v prvenstvu Superbike za sezono 2022 Španec Bautista, ki je zrušil rekord dirkališča na Češkem, ki ga je dan prej postavil Toprak Razgatlioglu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prav v zadnjem poskusu sta zablestela Rea in Razgatlioglu, ki sta prehitela Bautisto, enako je uspelo tudi tretjeuvrščenemu Rinaldiju. Sploh Jonathan Rea se je izkazal s časom pod 1:31. Kvalifikacije so proti nekaterim napovedim minile v suhih pogojih. Rea si je zagotovil najboljši startni položaj, družbo na dirki pa sta mu v prvi vrsti delala še Razgatlioglu in Rinaldi. "Presrečen sem nad svojo predstavo, a to še ni nobena garancija za dirko. Vozil sem na meji, dvakrat skoraj padel, a sem bil za tveganje vseeno nagrajen," je povedal Rinaldi, ki je startal v prvi vrsti. "Ciljal sem na pole, toda tudi z drugim mestom sem zadovoljen. Videli bomo, kakšni bodo pogoji na dirki, seveda pa bom lovil zmago," je povedal odlični Turek. "Nič še nismo naredili, toda lepo je vedeti, da smo hitri," je po rekordu steze dejal Rea. 

Toprak Razgatlioglu bo skušal nadaljevati dominanco izpred dveh tednov v Donington Parku.
Toprak Razgatlioglu bo skušal nadaljevati dominanco izpred dveh tednov v Donington Parku. FOTO: Superbike

V petek sta bila na sporedu dva prosta treninga, ki sta dirkačem služila za spoznavanje s stezo v Mostu. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) je postavil rekordni čas 1:31,506. Najbolj se mu je približal Scott Redding (BMW Motorrad WorldSBK Team), ki je zaostal dobri dve desetinki. Med prvo peterico so se prebili še Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati), Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) in lani drugi v skupnem seštevku Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK).

Turški dirkač je tako potrdil vlogo prvega favorita. Da mu pogoji na Češkem ustrezajo, je dokazal že lani, ko je dobil dve preizkušnji, tretjo pa končal na drugem mestu. A tudi pri BMW-ju so premor po dirki na Otoku očitno dobro izkoristili. Spremembe na motociklu Scotta Reddinga so se izkazale za prave, saj je bil Britanec zelo hiter. Dokler ni Razgatlioglu postavil rekordnega časa, je celo vodil na drugem treningu. 

V nedeljo bo kvalifikacijska dirka na sporedu ob 11. uri, zadnje dejanje dirkaškega vikenda pa sledi ob 13.55. Celotno sobotno in nedeljsko dogajanje si boste lahko kot vselej ogledali na VOYO.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolcn
30. 07. 2022 20.43
Forza Dučee🦾
AS1983
30. 07. 2022 17.30
-1
Alvaro bautista zna bit prvak letos,si zasluzi
Caffe Racer
30. 07. 2022 15.34
+1
Super dirka, enkratno! Samo komentatorja bi morali zamenjati. Prav nobene dinamike v komentiranju, Gaber kje si? Ja, očitno se po Ameriki sprehaja in bluzi...
number46
30. 07. 2022 14.40
+2
Odlična dirka, komaj čakam naslednjo. Scott /Bmw končno malo bolj konkurenčen.
motorist_mb
30. 07. 2022 08.46
+0
mcurry
30. 07. 2022 08.15
+0