Drugi športi

Razgatlioglu ostaja vodilni v skupnem seštevku

Magny-Cours, 05. 09. 2021 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Toprak Razgatlioglu se odlično počuti na stezi v Magny-Coursu. Turški dirkač je v soboto dejal, da so njegove sanje, da bi zmagal na vseh treh dirkah na dirkaškemu vikendu. To mu je na stezi tudi uspelo, a so mu zadnjo zmago zaradi kazni kasneje odvzeli, tako da je zmagovalec za zeleno mizo Jonathan Rea. Razgatlioglu sicer še naprej vodi v skupnem seštevku točkovanja za naslov svetovnega prvaka v razredu Superbike.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Toprak Razgatlioglu, junak dirkaškega konca tedna
    00:51
    Iz 24UR: Toprak Razgatlioglu, junak dirkaškega konca tedna
  • Razgatloglu dosegel še tretjo zmago v Magny-Coursu
    01:47
    Razgatloglu dosegel še tretjo zmago v Magny-Coursu
  • Vrhunci Superpole dirke v francoskem Magny-Coursu
    01:45
    Vrhunci Superpole dirke v francoskem Magny-Coursu
  • Vrhunci prve dirke razreda Superbike v Franciji
    01:46
    Vrhunci prve dirke razreda Superbike v Franciji
  • Rea najhitrejši v kvalifikacijah Magny-Coursa
    00:59
    Rea najhitrejši v kvalifikacijah Magny-Coursa

Že v soboto je šlo vse po načrtih Topraka Razgatliogluja, ki je potrdil, da se zelo dobro počuti na stezi v Magny-Coursu, tako kot kaže tudi yamahini motocikli, zato turškemu dirkaču samozavesti ni manjkalo. Jonathan Rea (Kawasaki) pa že precej dolgo čaka na zmago v razredu Superbike. Aktualni svetovni prvak je sicer kot vedno reden "gost" na stopničkah v tej sezoni, a zmage se mu izmikajo, po treh drugih mestih v Franciji ni skupno slavil že na devetih zaporednih dirkah. 

Tako je bilo že v soboto v Magny-Coursu, kjer je Rea z rekordom steze osvojil prvo mesto v kvalifikacijah, nato pa mu na glavni dirki ni šlo povsem po načrtih in se je po koncu dirke pritoževal predvsem zaradi slabšega oprijema na stezi. Zmago je slavil njegov največji tekmec Razgatlioglu, ki si je privozil kar lepo prednost ob koncu dirke in ni trepetal za končni uspeh, drugi je bil Rea, tretji pa Andrea Locatelli

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za Reo je bila zadnja, nedeljska dirka v Franciji precejšen izziv, tudi zato, ker je bila Razgatliogluju steza pisana na "kožo", kar je dejal (in pokazal z vožnjami) tudi sam. Zato ni bila presenetljiva izjava turškega dirkača, da želi zmagati na vseh dirkah dirkaškega vikenda v Franciji. To je uresničil in to zelo prepričljivo, za Turka je bila to že četrta zaporedna zmaga, po nedeljski zmagi na dirki v španski Navarri mu je uspelo kar trikrat zapored zmagati v francoskem Magny-Coursu.

Toprak Razgatlioglu
Toprak Razgatlioglu FOTO: Superbike

V nedeljo je bila najprej na vrsti Superpole dirka v dolžini 10 krogov in s polovičnimi točkami za dirkače. Rea je povedel na startu, a se je ponovil sobotni scenarij, saj ga je krog kasneje Razgatlioglu prehitel, tretji je bil takrat Lowes. Na polovici dirke sprememb na vrhu ni bilo, je pa tokrat Rea držal tempo vodilnega, tako da mu turški dirkač ni ušel. Štiri kroge pred koncem dirke je imel dobre tri desetinke sekunde prednosti. 

Zadnji krog je ponudil nekaj dodatnega razburjenja, saj je Rea prehitel Razgatliogluja in kazalo je, da bo Severni Irec zadržal prednost in se le dokopal zmage, toda le nekaj krogov pred ciljem je Turek znova švignil mimo in zadržal prednost do konca (16'07.084). To je bila zanj druga zmaga tukaj v Magny-Coursu, Rea pa je bil tokrat zelo blizu (+ 0.352). Tretje mesto je zasedel Alex Lowes (+5.634), četrti je bil Locatelli, peti Redding.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirkače je za konec čakala še zadnja dirka, z 21-imi  krogi. V vodstvo je ob startu takoj "skočil" Rea, za njim sta se zvrstila Razgatlioglu in Redding. Lowes je padel in odstopil dva kroga po začetku dirke. Boj za vodstvo je bil znova izjemno izenačen in zanimiv, saj sta se Rea in Razgatlioglu v ospredju sama borila za zmago in ušla tretjemu Reddingu. Večkrat sta se med dirko izmenjala v vodstvu, 11 krogov pred koncem je bil znova na prvem mestu turški dirkač. Rea se je kot kaže odločil, da bo počakal na svojo priložnost ob koncu dirke. 

Razgatlioglu pa je iz kroga v krog počasi povečeval prednost in Rea je počasi, a zanesljivo izgubljal možnost za enakovreden boj za zmago. Turek je vozil zelo zanesljivo in le kakšna huda napaka bi mu odnesla novo zmagoslavje. Vodilni dirkač v boju za naslov svetovnega prvaka je odpeljal brez napake in zanesljivo vpisal novo, že tretjo zaporedno zmago v Magny-Coursu (34'09.849). Drugi je bil kot omenjeno Rea (+2,9 sekunde), tretji Redding (+8,4). Sledili so Locatelli, Davies, Bautista, Rinaldi, Van der Mark, Gerloff in Sykes. A špo dirki šok za tabor turškega dirkača. Zaradi kazni je izgubil prvo mesto, na najvišjo stopničko pa se je "za zeleno mizo" povzpel Rea.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dogajanje iz Francije lahko spremljate na VOYO in si ogledate tudi vse prejšnje dirke razreda Superbike v tej sezoni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.