Drugi športi

Richard Carapaz: Glavni Rogličev tekmec, ki je kolesarstvo doma postavil ob bok nogometu

Ljubljana, 30. 10. 2020 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Čeprav se je Richard Carapaz z lansko zmago na dirki po Italiji izstrelil med kolesarske superzvezdnike, se o njem ne ve veliko. V medijih se le mestoma pojavlja, tudi ko se, s svojo značilno skromnostjo ne pove veliko. Leta 2016 je postal prvi Ekvadorec v evropski kolesarski karavani, lani pa šele drugi Južnoameričan z zmago na eni od Grand Tour dirk. Z izjemnimi uspehi je svojo državo postavil ob bok veliki sosedi Kolumbiji, svoj šport pa ob bok Ekvadorcem ljubljenega nogometa.

Skromni Ekvadorec je lani postal junak rojakov na drugi strani Atlantika.
Skromni Ekvadorec je lani postal junak rojakov na drugi strani Atlantika. FOTO: AP

Ob uspešnih južnoameriških kolesarjih so glavna in do nedavnega tudi edina asociacija Kolumbijci. Nairo Quintana je 2014 dobil Giro, dve leti kasneje pa še Vuelto. Egan Bernal je Kolumbijce obnorel z zmago na Touru, kjer je bil letos med najboljšimi Miguel Angel Lopez. Še pred tem je v Evropi blestel Rigoberto Uran. Južna Amerika pa je lani dobila še enega kolesarskega zvezdnika, ki pa je za razliko od že omenjenih odraščal na drugi strani meje.

V skoraj identičnih razmerah kot denimo Quintana in Lopez – v mestu Tulcan na 2980 metrov nadmorske višine – je na "napačni" strani meje, le streljal od Kolumbije, odraščal Richard Carapaz. "Zame kot Ekvadorca je že to, da sem prišel v Evropo, izjemen uspeh. Pri nas obstaja samo nogomet, vsi ostali športi so potisnjeni v ozadje," je povedal leta 2016, ko ga je na staro celino pripeljal Movistar. 

A pot do tja zanj ni bila posejana z rožicami. Leta 2007 se je eden od lokalnih podjetnikov v Tulcanu odločil, da bo ustanovil mladinsko kolesarsko ekipo, ki bi ekvadorskim mladeničem omogočila tekmovanje na višjem nivoju. V ta namen se mu je pridružil Juan Carlos Rosero, kolesar, ki je Ekvador zastopal na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992.

Ko pa je par obiskal Carapazovo osnovno šolo, bodočega zmagovalca Gira ni bilo od nikoder. Njegova mama je namreč bolehala za rakom, oče pa je bil ob njej na številnih terapijah. Tako je moral takrat 13-letni Richard sam z dedkom poskrbeti za domačo kmetijo. Osem krav in 120 litrov mleka pozneje se je zaradi izčrpanosti odločil, da se tisti dan pač ne bo podal v šolo. 

A imel je srečo. Eden od prijateljev Amilcar Pozo mu je povedal, kdo je bil dan pred tem na obisku, in kolesarstva dobro vajeni Carapaz, za katerega je bilo kolo edino prevozno sredstvo v šolo, je sklenil, da se preizkusi. Na začetku je bilo v klubu okoli 50 ali 60 kolesarjev, a se je skozi izbore ta številka zmanjševala. Na koncu so ostali trije. 

Richard Carapaz in brata Pozo. "Juan Carlos Pozo je bil izjemen talent, na vsaki dirki se je lahko uvrstil na stopničke. A imel je težave s srcem, zato je kmalu odnehal. Amilcar je bil še boljši od njega, a ga je v kolesarstvo silil oče. Ko se mu je ponudila prva priložnost, da odneha, je tudi on zaključil," se je za revijo Rouleur kasneje spominjal Carapaz. 

Tako je od šestdeseterice kolesarjev ostal sam. Za kakšen talent gre, je pokazal že na svoji prvi večdnevni preizkušnji. Dobil je eno od etap tridnevne dirke po Retornu in se domov vrnil s polno košaro sadja in nekaj žepnine, ki ju je dobil kot nagrado. Zasluženo je takoj vložil v nakup nove opreme, kar se mu je sčasoma začelo obrestovati. Dobival je vse več dirk in posledično priložnost, da se dokaže na mladinski ediciji dirke po Kolumbiji. Kot prvi in do zdaj še vedno edini Nekolumbijec jo je leta 2015 celo dobil, kar ga je postavilo na radarje evropskih ekip. 

Richard Carapaz v majici vodilnega na letošnji dirki po Španiji.
Richard Carapaz v majici vodilnega na letošnji dirki po Španiji. FOTO: AP

Le nekaj mesecev za odmevno zmago v Kolumbiji je padel pod drobnogled Eusebia Unzueja. Eden od direktorjev ekipe Movistar je tri leta pred tem v Evropo pripeljal že Naira Quintano, občutek za prepoznavanje talenta pa ga tudi tokrat ni izdal. "Nobenih pomislekov nisem imel. Njegov talent je bil jasen. Sprva smo ga priključili razvojni ekipi, a se je hitro prilagodil na nove razmere in dokazal, da si zasluži mesto v prvi ekipi," se spominja Unzue. 

"Nikoli si nisem mislil, da mi bo to uspelo," je ob podpisu prve profesionalne pogodbe dejal Carapaz, ki je obenem razkril tudi svojo veliko, čeprav skromno željo. "Moje sanje so, da bom nekoč nastopal na tritedenskih dirkah."

Leta 2017 so s prvo ekipo prišli tudi prvi odmevni rezultati. Aprila se je Carapaz na dirki po Asturiji veselil prve etapne zmage med profesionalci, na isti dirki pa je slavil tudi v skupnem seštevku. Uspeh je poskrbel, da so se Ekvadorcu po slabih dveh letih na stari celini že uresničile sanje. Ob koncu sezone mu je bilo ponujeno mesto med Movistarjevo osmerico na Vuelti. Zaključil jo je kot 36., a že takoj pokazal na eno največjih skritih kakovosti, ki jo premore. Bolj kot je šla dirka h koncu, boljši je bil. 

Na začetku leta 2018 se mu je ponovno nekoliko nasmehnila sreča. Trije največji ekipni zvezdniki Quintana, Alejandro Valverde in Mikel Landa so se tistega leta vsi osredotočili na Tour, zato se je za Carapaza kar naenkrat sprostilo mesto na Giru. Špansko moštvo je na Apeninski polotok odšlo brez kapetana, z željo po etapni zmagi. V osmi etapi jim jo je pripeljal prav Ekvadorec, potem ko je na zadnjem vzponu premagal uveljavljene zvezdnike Thibauta Pinota, Davideja Formola in Simona Yatesa. V skupnem seštevku je končal tik pod zmagovalnim odrom in tedaj o Carapazovem nespornem talentu ni bilo več dvoma. 

Sprejem Richarda Carapaza na ulicah Tulcana po lanski zmagi na Giru.
Sprejem Richarda Carapaza na ulicah Tulcana po lanski zmagi na Giru. FOTO: AP

A kljub temu si je le malokdo mislil, da bo le leto kasneje Ekvadorju pripeljal enega največjih športnih uspehov v zgodovini. Giro je začel v ozadju, kot Landov pomočnik, a kmalu je bilo jasno, da se Španec ne bo kosal z najboljšimi. Odstopil je Tom Dumoulin, Primož Roglič je imel težave, tudi Vicenzo Niballi ni bil najbolj prepričljiv. Carapaz je zavohal kri, napadel na 14. etapi in si privozil ključni dve minuti prednosti. 

Ko je 2. junija v Verono prikolesaril v rožnati majici, je v Ekvadorju vladala prava evforija. Celo državna skupščina je prekinila sejo, vstala in zaploskala državnemu rojaku. Veronsko areno, kjer je bil cilj zadnje etape, so preplavile ekvadorske zastave. Kolesarstvo je ob nogometu v Ekvadorju kar naenkrat postalo šport številka ena. 

Prav ta, verjetno glavni razlog, da se sam ni že prej izstrelil med kolesarske zvezdnike in ki ga je tako poudarjal od prihodu k Movistarju, je spremenil sam. Poskrbel je, da Ekvador ni več kolesarski eksot, temveč država, v kateri se te dni vse (zopet) vrti okoli njihovega glavnega športnega junaka. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tito73
30. 10. 2020 17.42
+4
Nibali se bi lahko od Carapaza in Rogliča marsikaj naučil
Lock Down
31. 10. 2020 09.04
mitja999
30. 10. 2020 17.09
-1
Jeeeeee nova zmaga
Uporabnik458403
30. 10. 2020 17.09
+1
3 sekunde se samo zaostaja....neverjeten je
rekapaka
30. 10. 2020 17.06
+1
Kakšna zmaga. Sprint, gorski cilj, karkoli. Nemogoče! Rojen zmagovalec!
RUBEŽ
30. 10. 2020 17.05
+1
Bravo, Rogla, spet zmaga. KAPO DOL, ČESTITKE.
rekapaka
30. 10. 2020 16.44
+4
Kdorkoli bo na koncu zmagal Roglič ali Carapaz bo zmagal zasluženo. Seveda pa si želim, da bi bil to Primož!
sataraš
30. 10. 2020 16.35
+5
Težka pot ni dvoma! Kapo dol!
LeMonster
30. 10. 2020 16.22
+7
Velik človek, še večji kolesar. Podobno kot Primož, skromen, delaven in spoštljiv do ostalih. Hvala ti Carapaz, za epske dvoboje s Primožem.
Realni
30. 10. 2020 16.05
+11
Kolesarstvo je garanje, samo to ni dovolj potrebuješ se marsikaj drugega in tudi sreco. Vesel sem za njega še bolj pa seveda za Primoža, ki mu je malo dovolil poziranje v rdecem, jutri pa oblece to majico sam do Madrida.
Realni
30. 10. 2020 17.51
+1