Drugi športi

Primož Roglič v ožjem izboru za prestižno nagrado kolesar leta

Ljubljana, 08. 10. 2019 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V izboru za prestižno nagrado Velo d'or (zlato kolo) je 12 nominirancev, med njimi je tudi najboljši slovenski kolesar Primož Roglič. Zasavec je letos nanizal kopico zmago, najbolj odmevna je brez dvoma tista iz španske Vuelte. V izboru za kolesarja leta poleg Rogliča najvišje kotirata Egan Bernal in Julian Alaphilippe.

Primož Roglič
Primož Roglič FOTO: AP

V konkurenci za prestižni izbor najboljšega kolesarja je 12 kandidatov (11 kolesarjev in kolesarka Annemiek van Vleuten), med njimi seveda tudi Primož Roglič. Slovenski kolesar je zmagal na eni od treh najbolj prestižnih dirk v sezoni, špansko Vuelto, na seznamu za nagrado sta tudi zmagovalca italijanskega Gira Richard Carapaz in francoskega Toura Egan Bernal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trije so glede na napovedi strokovnjakov in ankete v najožjem krogu favoritov. To so Roglič, Kolumbijec Bernal in Francoz Julian Alaphilippe. V anketi španskega časnika Marca je tako recimo Bernal v precejšnji prednosti s 39 odstotki glasov bralcev, Bernal jih je zbral 20, Roglič pa 18., vsi ostali so krepko pod desetimi odstotki. O nagradi z glasovanjem odločajo športni novinarji, podelili jo bodo 15. oktobra.

Nagrado podeljuje Velo Magazine od leta 1992, takrat ga je prvi dobil legendarni Španec Miguel Indurain. Lani ga je osvojil njegov rojak Alejandro Valverde, ki ga letos ni v tej konkurenci, saj je edini njegov odmevnejši izid drugo mesto na Vuelti. V ožjem izboru tudi ni nekaterih izvrstnih kolesarjev, tudi zaradi poškodb in drugih vzrokov, kot so Chris Froome, Tom Dumoulin in Peter Sagan.

Roglič, slovenski reprezentant in član moštva Jumbo-Visma, je trenutno po točkah tudi na vrhu lestvice UCI (4320.28) in to mesto bo zadržal do konca sezone, ne glede na razplet. Drugi na lestvici Alaphilippe že krepko zaostaja (3569.95). Nastopil bo še na dveh dirkah, danes ga čaka Tre Valli Varesine in nato še na dirki po Lombardiji. Roglič je letos dobil že dirke Giro d'Emillia, po Združenih arabskih emiratih, od Tirenskega do Jadranskega morja, dirko po Romandiji ter slovito dirko po Španiji

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nominiranci za nagrado:
Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck – Quick-Step
Egan Bernal (Kol) Ineos
Richard Carapaz (Ekv) Movistar
Remco Evenepoel (Bel) Deceuninck – Quick-Step
Caleb Ewan (Aus) Lotto-Soudal
Jakob Fuglsang (Dan) Astana
Philippe Gilbert (Bel) Deceuninck – Quick-Step
Mathieu van der Poel (Niz) Corendon-Circus
Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma
Mads Pedersen (Dan) Trek-Segafredo
Elia Viviani (Ita) Deceuninck – Quick-Step
Annemiek van Vleuten (Niz) Mitchelton-Scott

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
08. 10. 2019 16.28
+4
Če bo ta izbor potekal tako, kot poteka izbor najboljšega nogometaša v Evropi, potem bomo videli zopet novo" kuhinjo",ki se ji bo reklo kolesarska kuhinja . Če vodiš na UCI lestvici in to z veliko prednostjo ,potem ne vem zakaj je potrebno to odločitev še enkrat prepustiti gledalcem in stroki. Po številu zbranih točk je na prvem mestu in tu nebi smelo biti dileme ,kdo je najboljši. Točke so tiste ki jih dobiš na posameznih dirkah in največji zbirek vseh teh točk je dokončna odločitev najboljšega kolesarja . Normalno je ,če bodo imeli pri tej odločitvi veliki vpliv gledalci , da se bo ta nagrada selila v Španijo ali v Francijo.
LeMonster
08. 10. 2019 15.19
+4
Zmagal bo Primož,saj je prvi na UCI lestvici.Res da šteje največ Tour,vendar to je samo ena tekma.Tudi v tenisu nisi najboljši če zmagaš samo Wimbledon,na ostalih grand slamih si tak,tak...
jero555
08. 10. 2019 12.34
-4
Mislim da bo zmagal Alaphilippe.
jero555
08. 10. 2019 12.34
-1
"V anketi španskega časnika Marca je tako recimo Bernal v precejšnji prednosti s 39 odstotki glasov bralcev, Bernal jih je zbral 20, Roglič pa 18." V članku je napakica.