Drugi športi

Izjemni Pogačar v zadnjih metrih ugnal slovito konkurenco za drugi slovenski 'spomenik'

Liege, 25. 04. 2021 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tadej Pogačar je kot drugi Slovenec osvojil prestižno enodnevno dirko Liege–Bastogne–Liege, ki spada med pet kolesarskih spomenikov. Tako kot lani Primož Roglič je v ciljnem sprintu v zadnjih metrih ugnal svetovnega prvaka Juliana Alaphilippa, ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Tretji je bil še en Francoz, David Gaudu. Rep deseterice je ujel Matej Mohorič, Roglič pa je bil 13.

Več videovsebin
  • Izjava Mateja Mohoriča po dirki Liege–Bastogne–Liege
    01:34
    Izjava Mateja Mohoriča po dirki Liege–Bastogne–Liege
  • Izjava Primoža Rogliča po dirki Liege–Bastogne–Liege
    01:16
    Izjava Primoža Rogliča po dirki Liege–Bastogne–Liege
  • Izjava Tadeja Pogačarja po zmagi na Liege–Bastogne–Liege
    01:50
    Izjava Tadeja Pogačarja po zmagi na Liege–Bastogne–Liege
  • Iz 24UR: Zmaga Tadeja Pogačarja
    02:16
    Iz 24UR: Zmaga Tadeja Pogačarja
Med kolesarske spomenike spada pet najprestižnejših enodnevnih dirk na koledarju (Milano–San Remo, dirka po Flandriji, Pariz–Roubaix, Liege–Bastogne–Liege in dirka po Lombardiji). Lani je Roglič kot prvi Slovenec prišel do zmage na enem od "spomenikov", ko je slavil prav v Liegeu, kjer ga je tokrat na vrhu zmagovalnega odra nasledil devet let mlajši rojak s Klanca pri Komendi. 

"Enostavno ljubim to dirko. Zmagati tukaj, proti takšnim imenom je neverjetno. Vedel sem, da moram na koncu ostati za Alaphilippom. Prišel sem iz ozadja s hitrostjo in na koncu mi je uspelo, neverjetno!" so bile prve besede Tadeja Pogačarja po imenitni zmagi. "Ne vem, ali sem kolesarski kralj, a živim kolesarske sanje," je zatem dodal.

Preizkušnja se je tako kot lani zaključila s ciljnim sprintom, v katerega je bilo zopet vpletenih pet kolesarjev. Od Slovencev je bil zraven le Pogačar, ki je bil dovolj potrpežljiv in je v ozadju najprej čakal na napade ostalih. Vse do zadnjih metrov se je sicer zdelo, da bo Franciji prvo zmago po 41 letih privozil Julian Alaphilippe, a je aktualni zmagovalec Toura v zadnjih metrih odločno švignil mimo in francoskega zvezdnika na koncu ugnal za približno pol dolžine kolesa. Tretji je bil David Gaudu, četrti izkušeni veteran Alejandro Valverde, ki je tokrat iskal svojo peto zmago na Liege–Bastogne–Liege, zadnje mesto v sprintu peterice pa je zabeležil Michael Woods

Pred startom dirke je visoko kotiral tudi Primož Roglič, ki je bil na tej klasiki najboljši lani, a tokrat 31-letnik Kisovčan ni imel svojega dne. Na zadnjem vzponu na La Cote de Roche aux Faucons mu ni uspelo slediti ostalim najboljšim, ko so se napadi vrstili eden za drugim, v spustu in kasneje na ravnini pa se mu še z nekaterimi kolesarji, med katerimi je bil tudi Matej Mohorič, ni uspelo več priključiti. Mohorič je bil na koncu deseti, Roglič pa 13. 

"V zaključku nisem imel najboljših nog. Enostavno jim nisem mogel slediti. Seveda si vsakič želim biti z najboljšimi, a to tokrat ni bilo mogoče. Uvodni del dirke je bil dokaj počasen zaradi vetra, na koncu pa je dogajanje povsem 'eksplodiralo', kar sem občutil tudi sam," je novinarjem v belgijskem Liegeu športno priznal Roglič, ki sedaj odhaja na priprave v francoske Alpe, naslednjič pa ga bomo v tekmovalnem dresu videli šele na dirki po Franciji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pogačar poskušal tudi sam, Woods naredil odločilno selekcijo
Že pred odločilnim klancem, ko je bilo do cilja okoli 22 kilometrov, je z napadom za nekaj trenutkov poskušal Pogačar, a so mu ostali favoriti hitro odgovorili. 22-letnik pa se je nato izkušeno odločil, da varčuje z močmi, kolikor se je le dalo, kar se mu je na koncu obrestovalo v zadnjih metrih. Na zadnjem klancu je bil nato ključen skok Michaela Woodsa, ki je dodobra razpotegnil glavnino in po katerem je v igri za zmago ostala le še peterica. 

V zadnjih desetih (ravninskih) kilometrih je skupina, ki se je znašla v zaostanku, sicer skušala priključiti, a neuspešno. Tempo sta nekaj časa narekovala tako Roglič kot Mohorič, a brez učinka, saj med kolesarji ni bilo dovolj sodelovanja. V tej skupini sta bila tudi dva iz vrst UAE Team Emirates, ki pričakovano nista želela "navijati" tempa, saj je imelo njuno moštvo v ospredju izvrstnega Pogačarja, ki je na koncu še enkrat upravičil ekipno zaupanje. 

Pogačar je postal šele četrti aktualni zmagovalec dirke po Franciji, ki mu je uspelo slaviti na naslednji izvedbi dirke Liege–Bastogne–Liege. Pred tem je ta edinstveni dvojček uspel le Ferdiju Küblerju (1951), Eddyju Merckxu (1972 in 1975) ter Bernardu Hinaultu (1980).

Maščevanje za Valonsko puščico
Zmaga je bila za Pogačarja, zmagovalca dveh etpanih dirk v tej sezoni, še toliko slajša, saj v sredo zaradi lažno pozitivnega primera v svoji ekipi ni smel nastopiti na še eni prestižni enodnevni preizkušnji, Valonsko puščico. "Zelo smo bili razočarani, ker nismo smeli začeti tiste dirke. Imeli smo izjemne kolesarje, zato bi bila to za nas zagotovo odlična priložnost. A zato smo bili še danes toliko bolj motivirani. Vesel sem, da se je izteklo, kot se je," je tik po koncu preizkušnje še povedal Pogačar, ki je razkril, da ga sedaj čaka predvsem počitek in nato priprava na vrhunec sezone – dirko po Franciji.

V tej – zanj doslej izvrstni – sezoni je Pogačar prišel do že šeste zmage, potem ko je slavil skupni zmagi na dirki po Združenih arabskih emiratih in preizkušnji od Tirenskega do Jadranskega morja. Tako na prvi kot na drugi se je veselil tudi po enega etapnega slavja. Pred to nedeljo pa je zadnjo zmago vpisal na tretji etapi dirke po Baskiji, ko je prav tako v zadnjih metrih ugnal Rogliča, ki je preizkušnjo na severu Španije sicer dobil v skupnem seštevku. 

Trasa dirke Liege–Bastogne–Liege 2021
Trasa dirke Liege–Bastogne–Liege 2021 FOTO: liege-bastogne-liege.be

Slovenci pod posebnim drobnogledom
Svetovna kolesarska elita je v belgijskem Liegeu začela pot proti cilju 259,1 kilometra dolge enodnevne dirke Liege–Bastogne–Liege. Le nekaj stopinj nad ničlo je malo pred deveto uro zjutraj, ko so kolesarji v Liegeu zasedli območje v neposredni bližini tukajšnje opere, kazalo živo srebro. A največji specialisti za enodnevne dirke so hitro ogreli premražene kolesarje, jih s spodbujanjem pospremili na uvodno predstavitev in jim zaželeli srečo na poti do cilja. Pod posebnim drobnogledom so se znašli trije Slovenci, lani četrti Mohorič (Bahrain Victorius), tretjeuvrščeni z lanske dirke Pogačar (UAE Team Emirates) in branilec naziva najboljšega z lanske preizkušnje Roglič (Jumbo Visma). A najbolj posebno jutro je za kolesarskim veteranom Valverdejem (Movistar), ki prav danes praznuje 41. rojstni dan, zato so mu prireditelji v španščini zapeli tudi vse najboljše.

Vrhunci lanske izvedbe Liege–Bastogne–Liege:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Rezultati dirke Liege–Bastogne–Liege
Rezultati dirke Liege–Bastogne–Liege FOTO: Sofascore.com

* LiegeBastogneLiege: Liege (259,5 km): 
 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 6:39:26 
 2. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quick-Step) isti čas 
 3. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 
 4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 
 5. Michael Woods (Kan/Israel Start-Up Nation) 
 6. Marc Hirschi (Švi/UAE Team Emirates) + 0:07 
 7. Tiesj Benoot (Bel/Team DSM) isti čas 
 8. Bauke Mollema (Niz/Trek Segafredo) 
 9. Maximilian Schachmann (Nem/Bora-hansgrohe) + 0:09 
10. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) isti čas 
... 
13. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) ...

Koronavirus pasica nova

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

17.06

S tem zaključujemo današnji tekstovni prenos ... Vse odzive pa si boste lahko v prihodnjih urah prebrali na naši spletni strani

Spremljajte nas še naprej in hvala, da ste bili z nami.

17.05

Roglič na koncu 13., Mohorič pa 10.

17.04

Zopet je šlo za mišjo dlako!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
17.03

Kako je Pogačar prišel do zmage ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
16.56

Tadej Pogačar po zmagi že pred mikrofonom

"Enostavno ljubim to dirko. Zmagati tukaj proti takšnim imenom je neverjetno. Vedel sem, da moram na koncu ostati za Alaphilippom. Prišel sem iz ozadja s hitrostjo in na koncu mi je uspelo, neverjetno!"

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Francl
28. 04. 2021 13.50
+1
Namesto fer Rogljiča in njegovega " nisem imel nog " na tistem 23.4km , jaz javno optožujem UAE za namerno , nefer in vsega obsojenja vredno potezo 2 kolesarjev UAE , ki sta po dogovoru z vodstvom ali pa sama , zablokirala Rogljiča pri pospeševanju čela kolone in pretrgala kolono ! Še nekaj lokalnim kljukcem in psebnežem , jaz navijam za OBA enako !
apodgra
26. 04. 2021 08.05
+7
Čestitke Pogačarju. Pomembno je to, da je zmaga slovenska . Ne smemo, pa tudi pozabiti, da je Roglič v enem tedni vozil kar tri enodnevne klasične zelo zahtevne dirke. Pogačar pa sam eno . Prevoziti v enem tednu tekmovalnih kilometrov cca 650 ali samo 260 , je pa le razlika .
StariVolki
25. 04. 2021 21.46
-5
Verjetno je Pogačarju prej steklo po žilah 😁😁 Rogla je že car 😉
User2062886
25. 04. 2021 21.12
-8
Očitno je Roglič imel slab DOPING.🤔🤭
Uporabnik1517297
25. 04. 2021 21.47
+5
Mal pomisli preden butnež ven neumnosti.Kavčar!!!!!!!!!!!
apodgra
26. 04. 2021 08.06
+0
Janez Izgleda so si ti vsaki dan pod dopingom .
turojen
25. 04. 2021 21.07
+7
Šampionski zaključek..
virtex
25. 04. 2021 21.03
+7
Ni važno ali je simpatičen ali ne. V tujini velja samo ali dobro kolesari sli ne. Samo pri nas je važno ali si simpatićen ali ne, tudi če si nesposoben in otrok prave struje, bedak!
Intihar
25. 04. 2021 21.03
-4
Mu rogla pusto
RUBEŽ
25. 04. 2021 21.01
+8
Bravo Tadej, iskrene čestitke. Svet se lahko boji SLO KOLESARJEV.
VAREN
25. 04. 2021 20.57
-6
Ekonomska migranta.
tigrcek
25. 04. 2021 20.46
-6
Čeprav Slovenec, je tip totalno nesimpatičen.
Blue Dream
25. 04. 2021 20.57
+10
Z0r98xyw
25. 04. 2021 20.17
+14
Vap0
25. 04. 2021 20.00
+10
Tale francozov faaaak v zadnjih metrih je legendaren!
jazpatipažidanamarela
25. 04. 2021 21.04
+2
VAREN
25. 04. 2021 19.53
-10
Rogliču doping ni prijel.
morfo
25. 04. 2021 20.21
+9
Roglič je zamudil pri soku vodilnih, nato se je znašel v skupini kateri večini ni bilo v interesu napadati svojih kapetanov.Če bi pa sam vlekel bi mu zmanjkalo za zaključek. Tako ti je kolesarstvo če nisi pozoren te hitro izločijo iz bojev.
VAREN
25. 04. 2021 20.25
-5
Tako bi bilo, če bi imelo vsako moštvo enega tekmovalca. Na tvojo žalost pa ima vsako moštvo ekipo tekmovalcev z vodjo.
trdoživ
25. 04. 2021 20.48
+2
Intihar
25. 04. 2021 21.02
+1
Janez Francl
28. 04. 2021 13.40
Ni samo zamudil , kajti na tistem 23.4km , ko so vozili v koloni , je čelo potegnilo , kolesarja UAE, ki sta bila oba pred Rogličem v vrsti sta se pa ustavila in obkrožila vsak z ene strani Roglo , ki predno se je zavedel kaj se je zgodilo , izgubil stik s ostalimi 5 , ki so se odpeljali naprej ! nemogoče je razen če se ne zmenijo , da v isti desetinki sekunde "omagata"oba kolesarja konkurenčne ekipe , kakor tudi da , če ni prej zmenjeno "obkrožita" glavnega konkurenta in ga skoraj prisilita v sestop oz., da mora skoraj na mestu menjati zobnike !
nebel
25. 04. 2021 19.49
+5
Tole lahko da je pokazatelj za Tour. Če sodimo po lanskem letu.
The Dude
25. 04. 2021 20.43
+0
Klasike nimajo nobene veze s touri. Pogi ima preslabo ekipo.
apodgra
26. 04. 2021 08.09
+1
The Dude Res je velika razlika med enodnevno klasiko ali s več dnevnimi dirkami.
uporabnica1
25. 04. 2021 19.41
+17
Saj se sploh ne zavedamo kakšne tri kolesarske velemojstre imamo 👏💪
Vap0
25. 04. 2021 21.22
-4
čez kakšnih 10 let nam bo jasno, ko bodo obdelali vzorce za nazaj...
Rudolf Strah
25. 04. 2021 19.40
+9
morfo
25. 04. 2021 19.29
+16
Valverde s svojimi leti pa kar v dobri formi.
Michael Jordan
25. 04. 2021 18.40
-19
Ne zanalašč, ampak ne morem pomagat kak čutim, tudi sam sem precej ravnodušen ob zmagi Pogačarja, fajn sicer da je zmagal naš, samo bi res bil precej bolj navdušen, če bi zmagal kdorkoli drug!! Tiste "kraje" na Touru zgleda še lep čas ne bomo pozabili, ker je enostavno preveč sumljiva!!
soseda
25. 04. 2021 19.09
+12
Kaj bi ti sploh rad povedal? Ti metadon popušča?
The Dude
25. 04. 2021 20.44
-7
Mislim da deliš mnenje večine Slovencev. 😁
Rodion Raskolnikov
25. 04. 2021 18.37
+10
Ko bereš bedake kako dajejo vrednostne sodbe, govorijo o svoji percepciji značaja, diskreditirajo na podlagi subjektivni arbitrarnih vtisov in ocen...in to samo zato, ker ne morejo racionalizirati poraza svojega favorita...človeku postane jasnu kako temeljno zavožena in intelektualno bankrotirana družba smo.
pojtrarara
25. 04. 2021 18.51
+1
to sploh ni res - če govorimo danes o porazu Primoža - sem najprej napisala,da je sam zamudil tako jaz vidim - in potem je še on povedal,da ni imel nog. torej ni odgovornosti drugje kot pri primožu danes. kar pa zadeva tadejevega značaja - pa sem bila enakega mnenja že tudi po koncu dirke po Baskiji, čeprav je Primož zmagal - enako sem takrat dojemala tadeja kot nadutega, nespoštljivega tudi, kljub temu,da je moj favorit zmagal - torej s tem kako dojemam tadeja nimajo zmage ali ne zmage nobene veze... nekaj se pa že vidi tudi čez ekran o karakterju športnika - če gledaš danes ni primožu nihče pomagal loviti v ključnih trenutkih - ker tako je; imel je nasprotnike zraven, ki po taktiki logično ne bodo lovili - si ga videl kje se dreti na kolesu in mahati z rokami - kot smo to videli tadeja to početi na zadnji etapi baskije...? ne - sprejel je da je to tako, tak je šport, take so taktike, priznal svojo napako in športno prenesel poraz... Kaj pa Tadej - maha in se dere po cesti, ko mu drugi ne pomagajo loviti, ker so od konkurence in na koncu je še zaničeval odlično vožnjo Primoža z besedami,da mu ni tista prinesla zmage, ampak napad astane, ki naj bi odločil zamgo... Tukaj se vidijo razlike v karakterju - tudi preko ekrana in tako pač nam je navijačem pač nekdo potem jasno bližje kot drugi... z enim se po vrednotah lažje poistovetimo kot z drugim.... Poglej novico pod komentarji tadeja o dirki po baskiji. In res je da na splošno naduti navijači nikomur niso blizu nikoli. Jaz sem v srednji navijala za smučarja Šveda Nyberga - ko smo bili na tekmi v Kranjski G. sva s sošolko po srečnem slučaju pristali v neki koči v cilju, kjer je bil njegov slovenski serviser on pa v sosednji sobi - prišel je zraven in se z nama pogovarjal na kavču smo sedeli skupaj... tak človeški nič zvezdniški pristop - je name naredil izjemen vtis... Tistim, ki pa slava in uspehi pridejo v glavo in se imajo zato proti navijačem za nekaj več, pa najpogosteje nimajo dosti simpatij... tako to je naravno človeško.
Rodion Raskolnikov
25. 04. 2021 18.59
+1
Razumem, daješ vrednostne sodbe o karakterju ljudi, ki jih sploh ne poznaš, ni pa to povezano s tem, kdo je zmagal na dirki.
jazpatipažidanamarela
25. 04. 2021 21.09
+4
Pojtrarara Ti si en tralalala. Pogačarjevo samozavest zamenjuješ z arogantnostjo in nadutostjo. Športnik mora biti samozavesten, če hoče zmagovati.
Dr.Enter
25. 04. 2021 18.24
+11
Redkokdaj komentiram, ampak tokrat pa moram. Pred leti sem bil amaterski kolesar z vidnejšimi uvrstitvami v slo amaterskem pokalu s slo v svoji kategoriji (sicer nepomemben podatek) ampak sem imel priložnost skupaj s Primožem odvoziti nekaj njegovih treningov (seveda ne v celoti ker pač to ni bilo možno zaradi mojih sposobnosti). To je bilo še v času pred Adrio in pa mislim, da dvakrat v času Adrie. V glavnem fant je nor in fokusiran na svoj cilj. Ampak, po vsem dogajanju v zadnjem času (zadnje leto) vse tako kaže, da na sreče ali pa "pravih" nog, da bi naredil piko na i. Vsi se strinjamo, da je top kolesar svetovnega ranga, in jaz goreče navijam zanj. Vendar imam občutek, da ga (in ga bo) pogi prehiteva po levi in po desni. Vse dokler..........
pojtrarara
25. 04. 2021 18.31
+5
jaz vidim današnjo dirko tako,da se je zgodilo enako Primožu - da je zamudil napad, kot se je Tadeju na zadnji etapi Baskije, ko je on celo z ekipo zamudil napad... Zdaj pa mi je zanimivo - da za tadeja nikoli niste pisali,da je padel v formi in da ga drugi prehitevajo po desni... zakaj potlej to takoj, ko se enako zgodi Primožu takoj govorite o njegovem "zatonu"... to mi je res malo čudno- tako smo poslušali že lani po tdf, kaj vse da se bo zdaj po tistem zgodilo s Primožem, pa kako da bo nazadoval in ne vem kaj še vse - pa je potem zmagal LBL, in še Vuelto ... malo se mi zdi nefer, da eno napako ali slab dan takoj Primoža takoj začnete s kritikami o padcu forme in nazadovanju kariere... medtem ko če se napaka zgodi enaka tadeju - pa nič takega - hvala bogu ne slišimo. Nekoliko dvolično se bere tole
pojtrarara
25. 04. 2021 18.33
+6
Tudi tadej je na strade Bianche letos bil sedmi in povedal,da ni imel nog na koncu - pa ga nihče ni napadal z oznakami o koncu top forme in da ga so drugi začeli prehitevat po desni...
poper00
25. 04. 2021 18.39
+12
Primož je enostavno zamudil na vrhu klanca ,ker je vozil preveč rezervirano.Gledal je v hrbet kolesarja pred sabo in ,ko je dojel napad je bila luknja že dvajset metrov.Vedel je ,da se napad lahko zgodi samo še v tistih 200 metrih in ni bil pazljiv.Pozneje pri 80 km na uro ,ko naprej narekujejo tempo najboljši nimaš kaj iskati.Primož je za mene najboljši ampak napake se pač zgodijo.
pojtrarara
25. 04. 2021 19.15
+6
poper00 se popolnoma strinjam z zapisanim. Danes je naredil napako - upamo,da se nauči na njej (kod se je do sedaj vedno) in je naslednjič ne ponovi.
morfo
25. 04. 2021 20.26
+2