Drugi športi

Roglič prepričan: Letošnji Tour bo izjemen, če ga bodo spravili pod streho

Strahovlje, Cardiff, 18. 04. 2020 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kolesar Primož Roglič, ki je lani z zgodovinskima uvrstitvama na dirkah po Italiji in Španiji navdušil ljubitelje kolesarstva po Sloveniji in svetu, je v pogovoru za Nedelo izrazil pričakovanje, da bodo letos izpeljali dirko po Franciji. "Če bodo Tour spravili pod streho, bo to letos res izjemen dogodek," je dejal.

 

Primož Roglič na sprejemu v Zagorju
Primož Roglič na sprejemu v Zagorju FOTO: Damjan Žibert

 

Valižanski kolesar Geraint Thomas, zmagovalec dirke po Franciji leta 2018, je zbral 300.000 funtov (345.206 evrov) za donacijo britanskemu sistemu javnega zdravstva za boj proti epidemiji novega koronavirusu. 33-letnik je sprejel izziv vožnje s kolesom v svoji garaži v Cardiffu in tri dni zaporedoma kolesaril na sobnem kolesu po 12 ur za dober namen. Pedali je vrtel od 7.30 do 19.30 tri dni po vrsti in po uspešno opravljenem izzivu priznal, da je bila to najtežja preizkušnja v njegovi poklicni karieri, poročajo britanski mediji. "Zadnji dve uri te tridnevne pustolovščine, ki je trajala skupno 36 ur, sta bili najtežji v moji karieri. Komaj sem lahko sedel na kolesu. V normalnih razmerah bi toliko časa presedel na kolesu med mojim običajnim najtežjim treningom na teden," je priznal Valižan. "Moj najdaljši cestni trening v karieri je trajal osem ur in 20 minut, kolesaril sem v skupini in takrat sem imel še premor za kavo, na trenažerju pa sem pred tem najdlje kolesaril tri ure zdržema. Ko trenirate zunaj, na prostem, kolesarite v naravi, tukaj sem pa bil sam v garaži. Zadnji dan preizkušnje sem jedel riž, piščanca, sendviče s slanino, pecivo, spil sem tudi veliko kave. Zdaj bom počival teden dni, da pridem k sebi," je še povedal Geraint Thomas.

"To bo največja dirka, na kateri bodo brez dvoma nastopili vsi najboljši. Vsi si želimo čim prej spet dirkati. Ali se bo Tour začel julija, avgusta ali septembra, je povsem vseeno, pomembno je, da se bo. Glavno je, da se svet začne spet premikati, mi bomo pripravljeni ne glede na to, kdaj se bo to zgodilo," je dejal Primož Roglič.

"Če bo Tour na koncu poletja, bo to zelo dober znak za ves svet, da nam gre na bolje," je prepričan 30-letni nekdanji smučarski skakalec, zdaj eden najboljših cestnih kolesarjev na svetu. "Uvodni del dirke res dobro poznam, predvsem prvi dve etapi bosta potekali po cestah, na katerih sem pred omejitvami gibanja treniral vsakodnevno. Drugih delov letošnjega Toura pa še nisem spoznal v naravi, to sem nameraval v prihodnjih mesecih. To mi zdaj sicer virtualno omogoča ravno aplikacija, ki jo uporabljam za trening na trenažerju," je Roglič potrdil, da čas osamitve na domu izkorišča, kar je le mogoče.

Tudi za štirimi stenami že nekajkrat na vrhu (virtualne) Cole de Loze
Roglič je dejal, da je na trenažerju Tacx, povezan prek aplikacije, nekajkrat prekolesaril najvišji vrh letošnje dirke Cole de Loze.

"Spoznal sem še nekatere druge klance, ki so na voljo na tem programu. Mislim, da bolj resnično, razen seveda če si tam, ne more biti. Imamo zelo dobro orodje za to, da si lahko etape ogledamo kar od doma," je razkril zasavski šampion. "Če bo Tour, sem prepričan, da bo pred njim vsaj nekaj dirk, da si bomo kolesarji lahko povrnili občutke. Dobro bi bilo tudi, če bi lahko opravili še višinske priprave. Kakorkoli bo, bo za vse enako," je prepričan slovenski kolesar.

Najboljši slovenski športnik leta 2019 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije pozdravlja odločitev o preložitvi poletnih olimpijskih iger v Tokiu za 12 mesecev: "Prestavitev iger je bila za kolesarstvo dobrodošla, ker je to prirediteljem Toura omogočilo več manevrskega prostora pri iskanju nadomestnega termina. Zato je večja verjetnost, da bodo Tour izpeljali."

'Zame se v enem letu ne bo veliko spremenilo'
Roglič je tudi potrdil, da je imel OI v mislih in da je imel izdelan načrt dela.

"Prestavitve si ne ženem preveč k srcu. Zame se v enem letu ne bo veliko spremenilo, trasa, del katere sem spoznal na ogledu konec oktobra, bo še vedno enaka. Še vedno pa bom imel visok motiv loviti olimpijsko kolajno," je dodal. "Če se bo sezona nadaljevala, bo tekmovalni ritem do konca jeseni izjemno naporen, dirkali bi vse do novembra. Nihče še ne ve, kako se bo razpletalo," pravi Roglič, ki je napovedal, da bi rad, če bo dobil priložnost, poleg Toura nastopil tudi na največjih klasičnih dirkah in na svetovnem prvenstvu.

Škotska epidemiologinja: Menim, da letos ne bo razmer za dirko z gledalci
Vodilna škotska epidemiologinja Devi Sridhar je sicer v petek povedala, da bi bil Tour avgusta katastrofa. 

"Mogoče lahko Francija do takrat epidemijo zajezi. Ampak na Tour prihajajo gledalci z vsega sveta, zato bo dirka idealna, da se virus vrne. Kolesarji in navijači se gibljejo po vsej državi, s tem se virus širi in lahko pride do katastrofe. To je dolgoročna, kronična težava. Menim, da letos ne bo razmer, ki bi dovoljevale dirko z gledalci," meni Sridharjeva in poziva organizatorje, ki ne nameravajo izvesti tekmovanja brez gledalcev, da dirko odpovedo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pojtrarara
18. 04. 2020 17.32
+4
Dajmo Rogla, se že veselimo in na polno bomo navijali!
janezdollar
18. 04. 2020 17.02
+3
Zakaj pa ga ne bi? Zaradi tega prehlada ali kaj?
Fržoww
18. 04. 2020 14.51
+6
Komi cakam Tour.. da pridejo vsi najbolsi to bo poslastica ki je potem se dolgo nebo ..
Zanesenjak
18. 04. 2020 13.48
+8
Naj začnejo izvajati dirke, saj ne rabiš super nujno gledalcev. Še nikoli nisem bil na Touru in še milijone drugih tudi ne. Prav tako ostale tekme. Na začetku so eni športniki rekli, da ne bodo igrali pred praznimi tribunami, jaz pravim, da bodo. Vsi se bomo prilagodili novim razmeram, ki jih še ne bo kmalu konec.
Sosed Sosedov
18. 04. 2020 13.14
+2
Mislis virtualni ali pravi tour?
Andrej Volaj
18. 04. 2020 11.45
-7