25°C

Pred kraljevsko etapo: Roglič ostaja previden, Pogačar napoveduje selekcijo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Jakob Batič /Matic Flajšman /
KOMENTARJI
35
Za Primožem Rogličem je še en umirjen dan v rumeni majici. Jumbo-Visma je odločitev o etapnem zmagovalcu prepustila ubežnikom, sama pa v zaključku zatrla poizkusa Tadeja Pogačarja, ki si je že pred sredino kraljevsko preizkušnjo želel nekoliko zmanjšati zaostanek. Ta še vedno znaša 40 sekund, a bi se v 17. etapi lahko spremenil. V eno ali drugo smer. Prav zato je bil Roglič na novinarski konferenci po torkovi etapi v svojem slogu previden, Pogačar pa je na drugi strani napovedal "brutalno" dogajanje v prihodnjih dveh dneh.

VEČ VIDEOVSEBIN

01:18

Vrhunci 16. etape Toura

00:25

Tadej Pogačar po 16. etapi

"Prednosti ni nikoli dovolj. Imam je 40 sekund, po drugi strani pa bi lahko tudi zaostajal 40 sekund. Četudi bi prednost znašala pet minut, bi si želel še več, a smo s trenutnim stanjem zadovoljni,"je pred sredino etapo z dvema vzponoma najtežje kategorije povedal trenutno vodilni mož dirke po Franciji. Primož Roglič in Tadej Pogačarsta Sloveniji na letošnjem Touru prinesla že tri dvojne zmage. Prvič je zmaga pripadla izkušnjam, v preostalih dveh primerih pa mladosti. Tudi na ta način si je Pogačarju v skupnem seštevku uspelo povrniti nekaj zlata vrednega časa, saj prvi trije uvrščeni prejmejo odbitke na račun bonifikacijskih sekund. Prav zato bo zelo pomembno, ali bodo za končno zmago znova obračunali ubežniki ali pa bo ta vloga pripadla glavnim favoritom.

"Verjetno bomo šele proti koncu etape videli, ali jo bodo dobili ubežniki ali ne. Ko si prvi, je seveda dobro, če so v igri tudi bonifikacijske sekunde. Ko nisi, je bolje, da jih ni. Bomo videli," je bil previden Roglič, ki je rutinirano opravil s 16. etapo, sedaj pa je z mislimi že pri sredini "uri resnice". Našemu novinarju Maticu Flajšmanu pa je po prihodu v cilj povedal še, da je ogrevanja konec in da je z ekipo pripravljen na prihajajoči etapi. 

PREBERI ŠE
Nemec Kämna do zmage, Pogačarju z napadom ni uspelo streti Rogliča

'Ogrevanje pred kraljevsko etapo'
21-letnik iz Klanca pri Komendi je sicer na zadnjem vzponu 16. etape kar dvakrat napadel devet let starejšega rojaka, a je bil brez uspeha. Po koncu preizkušnje je priznal, da je bil preprosto v preslabi poziciji za uspeh. Ostal je namreč z zgolj enim pomočnikom, medtem ko je bila Jumbo-Visma pred zadnjima dvema kilometroma v skoraj popolni zasedbi. A v sredo bo nov dan in nova priložnost, da ogrozi Rogliča, česar se Pogačar dobro zaveda. "Skušal sem vzeti nekaj sekund, a nisem bil v dovolj dobri situaciji, da bi mi to uspelo. Bilo pa je dobro ogrevanje za sredino kraljevsko etapo," je napovedal član UAE Team Emiratesa. 

16. etapa je minila dokaj mirno, 17. skoraj zagotovo ne bo.
16. etapa je minila dokaj mirno, 17. skoraj zagotovo ne bo.FOTO: AP

Mnogi so pričakovali, da bo Pogačar, ki je že v prvih dneh dirke izgubil dva ekipna kolega, v zadnjem tednu ostal praznih nog, kar pa se za zdaj ni zgodilo. Še več, 21-letnik zatrjuje, da se pred morda odločilno sredino etapo počuti zelo dobro: "Pred nami je zadnjih nekaj dni, zato smo vsi izčrpani, a počutim se v redu. Iz dneva v dan so noge bolj utrujene, upam, da mi je za konec še ostalo kaj goriva."  Pogačar se nadeja še, da bo glavno selekcijo opravil zadnji klanec 17. etape na prelaz Loze, ki je bil letos premierno vključen na dirko po Franciji in je zato za večino kolesarjev neznanka. 

"Oba delujeta zelo suvereno, ne verjamem, da bo kdo popustil. Odločal bo kronometer,"pa meni naš najboljši sprinter Luka Mezgec, ki je brez večjih težav prestal prvo od treh zaporednih gorskih etap.