Drugi športi

Bennettu prva etapa dirke Pariz - Nica, Roglič z glavnino, Porte odstopil

Pariz, 07. 03. 2021 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič (Jumbo-Visma) je začel sezono 2021 na sloviti dirki Pariz - Nica. Prvo etapo je dobil Irec Sam Bennett (Deceuninck–Quick-Step), Roglič pa je v cilj prišel z glavnino na 45. mestu. Po grdem padcu je z dirko že končal eden največjih favoritov Avstralec Richie Porte (INEOS Grenadiers).

Za Rogliča (na fotografiji) je to prvi povratek v francosko metropolo, kjer je lani moral priznati premoč rojaku Tadeju Pogačarju v skupnem seštevku dirke po Franciji.
Za Rogliča (na fotografiji) je to prvi povratek v francosko metropolo, kjer je lani moral priznati premoč rojaku Tadeju Pogačarju v skupnem seštevku dirke po Franciji. FOTO: AP

Sam Bennett je zmagovalec uvodne etape kolesarske dirke Pariz - Nica. Po 166 kilometrih je Irec v sprintu v Saint-Cyr-l'Ecolu zahodno od Pariza premagal francoskega prvaka Arnauda Demara in nekdanjega svetovnega prvaka Danca Madsa Pedersena. Favoriti, tudi Primož Roglič, so prišli v cilj z glavnino. Bennett je dvema etapnima zmagama na dirki po Združenih arabskih emiratih dodal še zmago na nedeljski uvodni etapi in potrdil dobro formo v uvodu v leto 2021. Po Stevenu Rocheu (1990) in 31 letih je postal prvi Irec, ki je oblekel majico vodilnega na tej dirki.

Že pred tem je na dirki padel Avstralec Richie Porte, ki je svoj nastop na letošnji preizkušnji, ki se bo končala prihodnjo nedeljo, že končal. V ponedeljek je na vrsti še ena sprinterska etapa. Pred spopadom za sprintersko zmago pa kolesarje čaka 188 pretežno ravninskih kilometrov med krajema Oinville-sur-Montcient in Amilly.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bennett: Finiš je bil zelo kaotičen
"Fantje so fantastično opravili svoje delo. V zadnjih 15 kilometrih smo bili na teh ravnih cestah kar nekako zaprti, zato je bil sam finiš zelo kaotičen. Zadnjih 500 metrov tukaj je ravnih in zelo varljivih in ekipa me je pripeljala v res dober položaj za napad," pa se je zmagovalec za svoj uspeh v cilju zahvalil tudi sotekmovalcem v ekipi.

Bennett je za zmago izkoristil zavetrje, ki mu ga je nehote ponudil nemški sprinter Pascal Ackermann, ki je na koncu osvojil šesto mesto. Zelo močno je bilo v finišu moštvo Groupama-FDJ, a Demare ni imel dovolj svežih nog za zmago. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V torek kronometer, končna odločitev najbrž v soboto
Rogliča in ostale favorite prvi pravi preizkus čaka v torek, ko bo na vrsti 14,4 km dolg kronometer v Gienu. Četrta in šesta etapa bosta namenjeni eksplozivnim kolesarjem, ki obožujejo razgiban teren, vmes bodo v peti na račun znova prišli sprinterji, sedma pa bo kraljevska s številnimi vzponi. Dobrih 166 km od Nice do Valdeblore La Colmaina bo v soboto bržčas že dalo skupnega zmagovalca, četudi je zadnja, osma etapa prihodnjo nedeljo v okolici Nice spet zelo razgibana. Priložnosti za vsestranske kolesarje bo torej dovolj, med njimi pa bo na tekmece prežal tudi Roglič. Poudaril je, da je zdrav, da so priprave potekale po načrtih, a da bodo predvsem dirke pokazale, kdo je pripravljen najbolje.

Kar se tiče tekmecev, bi mu utegnila biti blizu že moštvena kolega, Nizozemec Steven Kruijswijk in Novozelandec George Bennett, med ostalimi pa prednjačita kolesarja ekipe INEOS Grenadiers, Avstralec Porte in britanski zmagovalec lanskega Gira Tao Geoghegan Hart. Nevaren bo tudi domačin Guillaume Martin (Cofidis), skupno zmago pa brani Nemec Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe).

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
07. 03. 2021 19.47
+2
Primož se šele ogreva
Realni
07. 03. 2021 19.38
+4
Samo, da se je začelo. Pričakujem super teden, zacetki so vedno zanimivi.
delomrznež
07. 03. 2021 18.02
+10
Gremo Rogla... pa mi bos spet za kaksno urico na dan polepsal zivljenje...Drzim pesti !!!!
motorist_mb
07. 03. 2021 17.35
+11
Zanimivost prve etape ogromno padcev čudno res,gremo Rogla!
pojtrarara
07. 03. 2021 17.58
+3
zarad ceste in tistih zozanj... oni zadnji je padel, ker je v robnik butnil v tisti guzvi na ozki cesti... res neumni organizatorji da izberejo take ceste za traso, sploh za sprinterski zakljucek, ko se ve, da se postavljajo vlaki...
motorist_mb
07. 03. 2021 18.13
+3
pojtrca točno pa ko da ni to država za TDF,smešno res!
pojtrarara
07. 03. 2021 17.32
+7
Bravo Primož, dober zacetek. Sreca, da ste se uspeli izogniti padcu na koncu. Drzimo pesti naprej. Ne vem pa zakaj za vraga ti organizatorji izbirajo take ceste s tolk zozanji, nekateri celo umetnimi, s tem dodatno ogrozajo kolesarje po nrpotrebnem.
pepe K bolcev
07. 03. 2021 17.23
-1
👍🏿💪🏿👍🏿