Drugi športi

Okrvavljeni Roglič po dveh padcih ostal brez zmage na dirki Pariz–Nica

Nica, 14. 03. 2021 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š., M.G., STA
Komentarji
261

Končana je enotedenska kolesarska dirka Pariz–Nica, zadnja etapa je bilo izjemno napeta. Slovenski kolesar v dresu Jumbo-Visme Primož Roglič, ki je bil na dobri poti, da osvoji skupno zmago, je imel obilo težav. Dvakrat je padel, nato je moral še zamenjati kolo in se je brez pomoči ekipe boril, da ohrani skupno vodstvo, a mu ni uspelo. Zmago na dirki je slavil Nemec Maximilian Schachmann.

Zadnja, 8. etapa dirke Pariz–Nica je bila dolga le 92,7 kilometra (Le Plan Du Var–Levens). Primož Roglič je imel v skupnem seštevku pred današnjo zadnjo etapo 52 sekund prednosti pred prvim zasledovalcem. To je bil Nemec Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe), Rus Aleksandr Vlasov (Astana) je zaostajal minuto in 11 sekund.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To je bila lepa prednost, toda Roglič je imel tokrat kopico težav. Kar dvakrat je padel, si strgal hlače in imel okrvavljeno nogo, a je vseeno nadaljeval, in moštvo je po prvem padcu počakalo nanj. V nadaljevanju pa je padel še enkrat in moral zaradi tehničnih težav zamenjati kolo, tako da je izgubil kar nekaj časa, ostal je brez spremljevalne ekipe in moral sam v lov na glavnino. Boril se je, vendar je bila glavnina hitrejša, in Schachmann, ki je bil v glavnini, je postal zmagovalec letošnje dirke Pariz–Nica.

Nemec je ubranil lansko zmago, Roglič je v cilj prikolesaril tri minute in 10 sekund za zmagovalcem etape, to je bil Danec Magnus Cort Nielsen (EF Education-Nippo), drugo mesto je v zadnji etapi pripadlo domačinu Christophu Laportu (Cofidis), tretje pa Pierru Latouru (Total Direct Energie). Roglič je v cilj pripeljal kot 56. s tremi minutami in osmimi sekundami za zmagovalcem, v skupnem seštevku dirke pa je bil 15. z zaostankom 2 minuti in 16 sekund za zmagovalcem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Enaintridesetletni Kisovčan je v prvem od treh krogov med Le Plan-du-Varom in Levensom grdo padel na spustu. S pomočjo moštvenih kolegov se je nato le priključil glavnini, okoli 25 km pred koncem pa je znova zaostal in nato zaradi pomanjkanja moštvenih kolegov začel izgubljati.

V glavnini je po Rogličevih težavah, in potem ko sta odpadla še pomočnika Nizozemec Steven Kruijswijk in Novozelandec George Bennett, več ekip pritisnilo na plin in sodelovalo, da bi si privozili čim večjo prednost pred Slovencem in zahtevnim zaključkom. Ko so mimo 31-letnika, ki je načet do konca dirkal na vso moč, odbrzeli avtomobili, je bilo jasno, da je zaostanek za glavnino prevelik.

Za Rogliča, ki je na dirki dobil kar tri etape, je bil to že tretji poraz tik pred koncem skupne zmage. Na podoben način je lani izgubil dirko kriterij Dauphine, kjer je po padcu celo odstopil, in nato še lanski Tour de France, kjer mu je zmago speljal Tadej Pogačar.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skupna zmaga je tako pripadla lanskemu zmagovalcu, Nemcu Schachmannu (Bora-hansgrohe), potem ko je odbil številne napade njegovih največjih konkurentov v zadnjih 10 km. Rogličje v cilj pripeljal kot 56. s tremi minutami in osmimi sekundami za zmagovalcem Dancem Magnusom Cortom Nielsenom (EF Education-Nippo). Drugo mesto je v zadnji etapi pripadlo domačinu Christophu Laportu (Cofidis), tretje pa Pierru Latouru (Total Direct Energie).

Številka ena kolesarstva je ohranil mesto med najboljšo dvajseterico. Bil je 15. z zaostankom 2 minuti in 16 sekund. Za Schachmannom sta se v skupnem seštevku zvrstila kolesarja Astane, Rus Aleksander Vlasov in Španec Ion Izagirre Insausti. Zaostala sta 19 oziroma 23 sekund.

Povsem zadovoljen pa na koncu ni bil niti 27-letni Schachmann, ki si je zmago priboril z 10. mestom v etapi, a je vedel, da je zmagal le zaradi padca Rogliča: "Občutki so precej mešani. Ne vem, ali sem s to zmago lahko srečen, saj občutki ob taki zmagi niso super. Tudi zame je to težko. Seveda je bil cilj pred dirko, da ubranim lansko zmago."

Primož Roglič v cilju zadnje etape Pariz–Nica
Primož Roglič v cilju zadnje etape Pariz–Nica FOTO: AP
Koronavirus pasica november
Končni vrstni red dirke Pariz-Nica
Končni vrstni red dirke Pariz-Nica FOTO: Sofascore.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (261)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Delavec_Slo
15. 03. 2021 13.23
+1
Primož glavo gor, kaj pa je ena zmaga, lahko jih osvojiš še veliko več, na drugi dirki bo bolje.
Diabbolo
14. 03. 2021 21.48
+5
Zmagal ali ne Rogla je kralj kot sportnik in clovek.
motorist_mb
14. 03. 2021 21.58
+2
Delavec_Slo
15. 03. 2021 13.20
+1
Če bi imeli take kot je Roglič v parlamentu, bi bila Slovenija že drugi Dubai, smo pa že 20 let pred vsemi!
Delavec_Slo
15. 03. 2021 13.22
+1
Se opravičujem, smo 20 let za celim svetom!
pojtrarara
14. 03. 2021 21.42
+7
En dogodek, ki potrjuje besede Majke...slučajno sem šel sam sredi februarja 2019 na en lokalen mtb krogec v gozd predmestja Lj in tam nekaj zapel z menjalnikom in ga potem pred domačo hišo doma popravljal...pa je prišel mimo en par in tip je pobral nekaj metrov stran odložen bidon...in mi ga je mimogrede podal, prijazno rekoč, da ga ne pozabim...šele ko sta šla naprej, sem dojel, da sta Primož in njegova Lora..seveda sem eksplodiral in tekel za njima in moledoval za fotosešn, ki ga je potem izvedla Lora z mojim telefonom...10 minut časa sem jima čist evforičen ukradel, pa je bil ves čas miren, prijazen (oba sta bila zelo potrpežljiva z mojo nadlegovalno malenkostjo) in si zadovoljno in natančno ogledoval moje gorsko kolo, z nasmeškom. Btw, ko sem ga vprašal, kako je postati taka zvezda, je rekel, da je tako, kot je bilo prej, le da je sedaj dirkanje zelo razburljivo in ves cirkus okrog tega zelo utrudljiv. In ko smo se končno poslovili, sem spet pustil bidon na tleh in mi ga je znova ves nasmejan prinesel, rekoč "da ga ne pozabite znova". Kasneje sem ga srečal med kolesarjenjem na cestaku v okolici Ljubljane in ko sem peljal mimo njega (ker sva šla nasproti jasno, ne da sem ga ujel, brp) je na moj pozdrav prijazno pomahal in se nasmehnil. Primož je skromen, priljuden, prizemljen, nenadut, miren, potrpežljiv in optimist. Da je garač, šampion, ki nikoli ne obupuje, pa iz TV-ja vemo vsi. To je znova dokazal danes. Zame je en največjih športnikov vseh časov, predvsem pa čudovit človek, zato prosim, da nihče, ki osebno nima slabe izkušnje z njim, ne piše grdo o njem! Kaj naj bi pomenilo "psihološke igrice"? Kaj ni lani "igral psihološke igrice" na Touru s Tadejem, ki so ga na njegovo žalost stale naslova? Le, da se on ni okoristil z nesrečo drugega, temveč je želel mlademu sorojaku, ki se je šele vzpenjal med kolesarske zvezde, pomagati kolikor se da. No, Toura res ni osvojil lani, naša srca pa definitivno je. Če to ni zadosten razlog za navdušenje, ki ga je deležen s strani Slo navijačev, ne vem, kaj je lahko...ob tem da vrhunski športnik itak že dolgo je.
pojtrarara
14. 03. 2021 21.44
+5
komentar je last komentatorja Clowncore iz sosednjega foruma...preberite si ga vsi, ki grdo pisarite. Popolnoma se strinjam z napisanim zgoraj in sem enakega mnenja tudi zame je iz napisanih razlogov Primož Največji.
Hophopferdo
14. 03. 2021 21.42
+8
Zame je Primož eden izmed največjih športnikov v tem času. Tudi zato, ker zna gosposko prenesti dneve kot je bil današnji. Grizel je do konca, priznal svoje napake, čestital zmagovalcu in ni pljuval po nikomur. Upam, da bo s tem vzor vzor vsem mladim športnikom in tudi nekaterim svojim fanom, ki ta šport spremljajo cca. pol leta in že cel dan zlivajo gnev po njegovi ekipi, nasprotnikih, opreljevalcih, organizatorjih, vremenu, tv komentatorjih, Fracozih, cestah,...
pojtrarara
14. 03. 2021 21.48
+2
sem ti dala plus - samo priznajmo dirka je bila tvegana letos - pa tega ne pišem zato, ker je Primož danes padel... to smo pisali, ko so že drugi, tudi največji konkurenti ven odpadli... ni korektno do vseh kolesarjev - na prvem mestu mora biti njihovo zdravje. najbrž bi lahko bilo tudi danes kaj drugače, če etapa ne bi bila na hitro spremenjena... tudi ta je bila nevarna skozi voznja po ozki cesti na eni strani skale, na drugi strani prepad... eden jo je skupil, ker je pri padcu udaril v skale. Tako na hitro izbrane trase, s premalo pozornosti na varnost kolesarjev. Ni prav in ni dobro.
Hophopferdo
14. 03. 2021 21.59
+1
Kolesarstvo je pač krut in krvav šport, v katerem so ljudje tudi umirali, hitrosti pa so vedno večje. Ne pravim, da je to prav, ampak verjetno ima prav zaradi tega v svetu športa tak status. Če se po 3000 km razlike med najboljšimi merijo v sekundah je pač treba tvegat in dirke so toliko nevarne in težke kot si jih tekmovalci nardijo sami.
borjac
14. 03. 2021 21.40
+4
Tokrat ni imel sreče, navkljub, dvakratnemu padcu in poškodbam, ves okrvavljen, ko je bil še prisiljen v zamenjavo kolesa, ni zmogel, ampak vsaka čast Roglič.
Klopotec3
14. 03. 2021 21.35
so kje posnetki kaj se je zgodilo
vojko63
14. 03. 2021 21.27
-4
Komentatorji, a se lahko vsaj eden predstavi s svojim pravim imenom in ne pod krinko. Riti posrane in potuhnjene!!!
VAREN
14. 03. 2021 21.41
+2
pepi bolcev
14. 03. 2021 21.00
-11
Za prave sportnike so spet drugi krivi. Al je kriv Pogacar, al je kriva Svicarja, al Fis, al Fifa, al serviserji, al sodniki, al Robi Kranjec, al Bora Bora, ...
pepi bolcev
14. 03. 2021 20.58
-10
Ja lojtra in medvedek mb. Fakt je, da se mu tile padci prepogosto dogajajo.
pepi bolcev
14. 03. 2021 20.57
-8
Za tiste, ki ste morda pozabili, je Primoz padel ze tudi v cetrtkovi etapi....
pojtrarara
14. 03. 2021 20.58
+4
tako je in glavnina ni naterala tempa v tem času
pojtrarara
14. 03. 2021 20.59
+0
aja pa še padel je, ker je pred njim padel tony, ki je zadel ob cestni količek na sred ceste... nič po svoji krivdi, če na kaj namiguješ
pepi bolcev
14. 03. 2021 21.02
-7
Lojtra pojma nimas o kolesarstvu. V katerem delu etape se je pa zgodil padec? Vazno, da so spet vsi drugi krivi. Blagor tvojim bliznjim!
pepi bolcev
14. 03. 2021 21.06
-4
In ne lojtra. Na nic ne namigujem. Samo se to se manjka, da me bos razglasila za nekoga, ki navija proti nasim. Aja! To si me itak ze! Torej nic ne namigujem. Samo pravim. In to je fakt. In to bo in je tema v kolesarskih krogih. Med kavcarji bo in je in so pa tema nepisana pravila.
Roglič šampion
14. 03. 2021 21.16
+3
Pepi Bolcev in zakaj po tvojem Pojtrca nima pojma o kolesarstvu? Mislis da ga imas ti vec?
pepi bolcev
14. 03. 2021 21.26
-4
unclub. Ponavljanje nekih fraz, ki jih trosi komentator na tv me niti ne moti toliko, kot pametovanje novinarjem in vsem okrog in spred in zad iz gor in dol. Ne vem kaj tak strokovnjak dela tukaj??? Aja uciteljca anglescine je kriva...
Roglič šampion
14. 03. 2021 21.36
+3
Pojtrca se mi zdi uredu komentatorica no. Pove svoje mnenje, ne pljuva. Mogoce je sem in tja nekoliko pristranska v komentarjih, glede na to da je navijacica Primoža Rogliča je to povsem razumljivo. Glede samega znanja pa tako. Nekaj definitivno ve o kolesarstvu. Koliko tocno pa nevem, ker tudi ne prebiram vseh komentarjev. Pa lep pozdrav.
pepi bolcev
14. 03. 2021 21.40
-4
uf unclub. ne pljuva? vprasaj Tadeja. A ves katerga? Unga sumljivga tipa, ki je Primoza nesel v Franciji... ce ostano samo pri eni uredu zadevi....
Roglič šampion
14. 03. 2021 21.59
+2
nisem zasledil nobenega pljuvanja po Pogacarju z njene strani. Razen ce je izjava, da Rogliču bolj privosci zmago zate pljuvanje po Tadeju?
Bigbadjohn
14. 03. 2021 20.56
+10
Zame kot da je zmagal!
Ici
14. 03. 2021 20.54
-1
Dirka se zmaga, ko prevoziš ciljno črto. Do tega trenutka pa ni pomembne na katerem mestu se voziš. Škoda.
pepi bolcev
14. 03. 2021 20.52
-10
Bom se enkrat napisal. Zgleda, da eni niso razumel. Fakt je, da se mu ti padci prepogosto dogajajo.
bik123
14. 03. 2021 20.49
-15
ni on sampion...al na koncu zataji, pade ali pa se mu pokvari kolo...vecni porazenec
tigrcek
14. 03. 2021 20.50
+6
Albatross
14. 03. 2021 20.53
+8
Samo nula od človeka, ki ni bil niti blizu kateremukoli športu lahko izjavi kaj takega...sramota !
_Nico_T_
14. 03. 2021 21.36
profi 001
14. 03. 2021 20.45
-5
Me zanima če v Monacu tudi toliko pisejo o njemu, glede na to da je tam prijavljen za stalno.... Davki pa to....
tigrcek
14. 03. 2021 20.49
+5
Profi prapetjši svojga Jajota povprašat. Za razliko od Rogliča, ki si denar zasluži s svojim trudom in živo v svobodnem Monacu, tvoj Jajo trpa v svoj žep naš denar in tudi tebe drži pod ključem. Tko da pssst luzer.
tigrcek
14. 03. 2021 20.49
+0
profi 001
14. 03. 2021 20.50
-2
Ne vem kaj ti se tu isces, verjetno socialo....
tigrcek
14. 03. 2021 20.54
+4
Po tvojem komentarju sodeč si res neizobražen in trpiš zaradi zagrenjene mladosti. Če pišem komentarje, to še ne pomeni da sem v Sloveniji. Da ne boš tupast še naprej; Do slovenskih internetnih strani lahko dostopaš tudi iz tujine.
soseda
14. 03. 2021 20.45
+9
TJV mora natančno analizirati vse preveč padcev Primoža. Mogoče pa res ne zaseda pravih pozicij v skupini, ali ni pravilno zaščite s strani svojih pri TJV, ali..., ne vem, ugibam, ampak dejstvo je, da skoraj nihče ni toliko na tleh kot Primož. Tako so izgubili že dve dobljeni dirki, lani Dauphine, letos Paris-Nica. Sicer pa je Primož vsem kolesarskim tekmecem pokazal svojo surovo moč s tremi kraljevskimi zmagami. Hvala in srečno naprej na TDF, letos pa bo.
morfo
14. 03. 2021 20.43
+5
Pohvale Primožu. Za zmago na takih vrhunskih tekmaj je potrebno veliko truda, toda to je komaj polovica poti do uspeha, nato pa je potrebno še več sreče pri padcih,okvarah,prehrani, testih...... pri tem drugem pa je na žalost našega Asa danes sreča zapustila. Upam da je vse bonuse danes porabil in da na TDF se to nebo več dogajalo.
sympathy
14. 03. 2021 20.39
-3
Pogačar je rojen zmagovalec , Roglič bi se moral pisati pa Smolkovič
FCL
14. 03. 2021 20.41
+9
pojtrarara
14. 03. 2021 20.38
+7
In da so namenoma napadli in izkioristili padec primoža pove tudi podatek da se je že dvakrat po drugem padcu z izjemno vožnjo skoraj vrnil v glavnino - in seveda je bilo to sporočeno bori, ki je takrat še bolj potegnila... torej namenoma...namenoma so igrali na to,da potegnejo tako,da primož ne more priključiti... tako,da je črno na belem jasno,da je bila to gnila namenska igra za zmago.
motorist_mb
14. 03. 2021 20.43
+4
pojtrca to so gladiijatorji brez časti in sramu,samo tak ga lahko premagajo.
pepi bolcev
14. 03. 2021 20.37
-6
A v nepisanih pravilih kaj pise, kolikorat se sme past na etapo in kolikorat te cakajo?