Drugi športi

Rogličev intervju s trenažerja: Želel sem postati najboljši skakalec na svetu

Strahovlje, 18. 05. 2020 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V nizozemskem podcastu In Het Wiel (V kolesu) je bil tokratni gost slovenski šampion Primož Roglič, ki je dobro uro odgovarjal na vprašanja med vrtenjem pedal na trenažerju v domačem Zasavju.

Roglič (na fotografiji med lanskim sprejemom v Zagorju) se je v nizozemsko pogovorno oddajo javil s trenažerja.
Roglič (na fotografiji med lanskim sprejemom v Zagorju) se je v nizozemsko pogovorno oddajo javil s trenažerja. FOTO: Damjan Žibert

Uvodni del pogovora se je dotaknil redkih javnih nastopov zmagovalca lanske dirke po Španiji, ki se je aprila iz Monaka vrnil v domovino in nadaljeval s pripravami na letošnjo dirko po Franciji, če jo bo organizatorjem seveda uspelo pripraviti. Primož Roglič, ki je ob navdušenju spraševalcev uvodoma spregovoril tudi nekaj besed v nizozemščini, pravi, da je na dirkah preprosto preveč osredotočen na svoje predstave, da bi tudi po prihodu v cilj na dolgo in široko razlagal, kaj se je dogajalo.

"Bojim se vas (novinarjev, op. a.). Ne, ne vem ... " je povedal Roglič. "Denimo na dirkah sem tam, da dam vse od sebe na kolesu, tako da na ostalim reči ne želim posvečati tolikšne pozornosti. Večinoma zaradi tega. Običajno sem precej zabaven tip, tako da upam, da vas ne bom razočaral," si je zaželel.

"Če so novinarji nadležni? Ne vsi, nekateri pa ... V našem športu živimo skupaj, velik del imajo tudi mediji, ki nas podirajo, zato mislim, da je zelo, zelo pomembno, da jim izkažemo pozornost in da skupno delo opravimo čim bolje. Mislim pa, da nas kdaj lahko razumejo, da po šestih urah na kolesu ne moreš vedno govoriti tako dobro in dolgo z njimi. Kot sem rekel moja glavna skrb je, da sem čim hitrejši in se spočijem pred naslednjo dirko."

'V moji regiji je običajno veliko čvrstih ljudi'
Uvodni del več kot enournega pogovora v angleščini, ki si ga lahko ogledate spodaj, so zajemala vprašanja o njegovem odraščanju in Sloveniji.

"Rodil sem se v Trbovljah, to je mesto, ki je blizu kraja, v katerem sem preživel svoje otroštvo v Sloveniji. Znano je po rudarstvu, zato je v moji regiji običajno veliko čvrstih ljudi. Tako je bilo vsaj v preteklosti, zdaj več ne rudarimo. V preteklosti je bilo veliko industrije, je pa gotovo precej drugače kot na Nizozemskem, saj je veliko vzponov," je o domačem Zasavju, sam sicer živi v Strahovljah blizu Zagorja, povedal Roglič.

"Mislim, da bo vsak od fantov rekel, da je njegova država najlepša. Tako bom tudi jaz rekel, da je najlepša na svetu. Gotovo je zelo lepa, majhna, imamo gore, hribe in ravnine. Vse lahko izkusiš v eni uri in pol, ko lahko prideš že do morja."

Rogliču in življenjski sopotnici Lori Klinc (oba na fotografiji) je na dirki po Španiji družbo delal tudi najmlajši član družine Lev.
Rogliču in življenjski sopotnici Lori Klinc (oba na fotografiji) je na dirki po Španiji družbo delal tudi najmlajši član družine Lev. FOTO: Profimedia

Vojne se ne spomni
Nizozemce je zanimala tudi slovenska osamosvojitvena vojna in odnos do nekoč "bratskih" republik. Roglič je priznal, da se obdobja osamosvojitve ne spominja najbolje, ocenil pa je, da je bila ustanovitev lastne države prava odločitev.

"Do odcepitve smo bili del Jugoslavije, tudi sam sem bil prvi leti življenja Jugoslovan. Vojne se ne spomnim in recimo, da je vse potekalo precej gladko. Trajalo je le nekaj dni. Če je zdaj bolje? Mislim, da je. Ljudje, ki so se takrat bojevali, so pokazali pogum, nato pa so nam sledile tudi druge države. Mislim, da nimamo težav z nikomer (od bivših jugoslovanskih republik, op. a.). Kot sem rekel, majhni smo ... (smeh) Gotovo bi si želeli biti še večji, a država je v tem trenutku več kot dovolj velika za vse, da lahko uživajo v življenju, kot se le da," je pojasnil Roglič.

'Nogomet je nogomet, a v Sloveniji so zelo pomembni tudi zimski športi'
Dotaknil se je tudi odraščanja in trenutka, ko se je odločil, da želi postati "najboljši smučarski skakalec na svetu". 30-letni Roglič je bil tik pred tem, da prodre v A-reprezentanco, nato pa se je po grdem padcu v Planici kmalu odločil posvetiti kolesarstvu in hitro začel navduševati v vrstah Adrie Mobila. 

"V šoli mi je šlo dobro. Dobival sem dobre ocene, a sem veliko časa posvetil tudi treniranju športa, v katerem sem nastopal takrat. Želel sem postati najboljši smučarski skakalec na svetu. S skoki sem se začel ukvarjati s sedmimi leti, vedno pa sem imel željo, da sem najboljši v tistem, kar počnem. To je veljalo tudi za smučarske skoke. To je državni šport v Sloveniji. Nogomet je nogomet, a v Sloveniji so zelo pomembni tudi zimski športi, kot so smučarski skoki, smučanje in tek na smučeh. Zdaj pa raste tudi priljubljenost kolesarstva," je še povedal Roglič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

09ZarMan10
19. 05. 2020 11.25
-9
Primož Roglič/ vprašal bi Vas, zakaj ste se odločili za priprave v rodnem Zasavju, če pa s plačilom odvedenega davka pomagate drugi deželi. Ali je Slovenija za vas lepa le takrat, ko vas podpira in vam pride prav, ali tudi takrat, ko bi ji lahko nekaj tega vrnili?