Drugi športi

Rogliču se obeta velika konkurenca: tudi Thomas si želi na Tour

London, 19. 12. 2019 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Številni najboljši kolesarji so pri odločitvah glede prihajajoče sezone v velikem precepu: Tour de France ali olimpijske igre? Francoska pentlja se namreč zaključi manj kot teden dni pred preizkušnjo v Tokiu, zato bo udeležba na obeh sila zahteven izziv. Vincenzo Nibali je nedavno prav s tem namenom prečrtal dirko po Franciji, njen zmagovalec iz leta 2018 Geraint Thomas pa pravi, da bi rad rumeno majico napadal tudi v prihodnjem letu.

Thomas (desno) in Bernal (levo) na zadnji etapi letošnje dirke po Franciji.
Thomas (desno) in Bernal (levo) na zadnji etapi letošnje dirke po Franciji. FOTO: AP

Dirka po Franciji se bo prihodnje leto končala s tradicionalno parado šampionov na Elizejskih poljanah 19. julija, že šest dni kasneje pa bo v Tokiu na sporedu dirka za naslov olimpijskega prvaka. Zato se poraja vprašanje, kako realne bodo na Japonskem možnosti tistih, ki se bodo v celoti posvetili Touru. Med takšnimi bo skoraj zagotovo tudi slovenski šampion Primož Roglič, ki je letošnjo izvedbo iz taktičnih razlogov izpustil. Aktualni zmagovalec španske Vuelte bo največjo konkurenco zagotovo imel v ekipi Ineos, ki bo v ognju za rumeno majico morda imela celo tri železa. Udeležbo sta že potrdila presenetljivi letošnji zmagovalec Egan Bernal, štirikratni prvak Christopher Froome, pridružil pa bi se jima rad tudi letos drugi Geraint Thomas.  

V intervjuju za Guardian je Thomas razkril svoje želje glede koledarskega leta 2020, med katerimi je tudi ponoven naskok na francosko pentljo: "Želim si nastopiti na Touru. Z ekipo se moramo glede tega še pogovoriti, a trenutno razmišljam le o Franciji." Taktika Ineosa (v preteklosti Skyja), da na najprestižnejšo tritedensko dirko pošlje več favoritov, sicer ni nič novega. Lani sta si Bernal in Thomas razdelila prvi dve mesti, Froome pa je bil odsoten zaradi poškodbe, ki jo je staknil na kriteriju Dauphine. Štirikratni zmagovalec je imel leta 2017 izdatno pomoč s strani četrtouvrščenega Mikela Lande, leto kasneje pa je z lastnim tretjim mestom izdatno pripomogel k doslej edini zmage ekipnega kolege Thomasa. 

Slednji bi lahko v letu 2020, če bi se za to odločil, ekipo sam vodil bodisi v Italiji bodisi v Španiji, a 33-letni Valižan se za to ne zmeni: "Ne vidim smisla, da bi odšel na Giro in tam dirkal 95-odstotno. Za tovrstne zmage moraš biti popolno motiviran. Zagotovo bi nekoč rad slavil tudi na tej dirki, a v prihodnji sezoni se bom skušal posvetiti samo Franciji."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prihajajoči Tour bo najverjetneje glavni cilj sezone tudi za Rogliča, a informacija še ni uradno potrjena. V kolikor se bo Zasavec odločil za naskok na rumeno majico, pa je že jasno, da ga tam čaka izjemna konkurenca. Na stavnicah je Roglič trenutno četrti favorit, prva tri mesta pa zasedajo prav že omenjeni kolesarji Ineosa. Največ možnosti ima Bernal, drugi je Froome, tretji pa Thomas. 

Ker ima Jumbo Visma – podobno kot Ineos – kar tri kolesarje, ki so sposobni konkurirati za zmago na tritedenskih dirkah, bo zanimivo videti, kako bodo v ekipi razporedili moči. Za zdaj je že jasno, da bo lani tretjeuvrščeni na dirki po Franciji Steven Krujswijk napadal rdečo majico na Vuelti, pričakovati pa gre, da si bosta Roglič in zveneča okrepitev Tom Domoulin razdelila vodilni vlogi v Italiji in Franciji. Odločitev o tem pa bo še nekoliko zahtevnejša kot sicer, saj imata oba zagotovo v mislih tudi Tokio in naskok na eno od olimpijskih odličij. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1110355
19. 12. 2019 20.22
Oliguma
19. 12. 2019 19.42
+1
Dokler razne astmatike kot so Froome in podobne ne bodo suspendirali..ima Roglič malo šans za osvojitev TDF.
LeMonster
19. 12. 2019 19.34
+3
Za kolesarje je olimpijada rezervni plan, tisti ki vedo sami, da imajo na Tdf minimalne šanse, se raje odločijo za OI, če jim trasa ustreza.
brat od pepetovga brata
19. 12. 2019 18.37
-7
Vsak kolesar menja tour za olimpijsko zlato. Takoj.
shadow_777
19. 12. 2019 19.32
+11
AyrtonS
19. 12. 2019 18.25
-20
jaz upam da Primož da prednost olimpijskim igram ki imajo najvišjo veljavo izmed vseh tekmovanj
notrajnc05
19. 12. 2019 18.46
+17
To drži za veliko večino športov, vendar kolesarstvo ni med njimi. Tudi Wimbledon v tenisu je za večino bistveno pomembnejši o OI. Da o fuzbalu sploh ne razpravljam. Za res najboljše fuzbalerje so OI kot neke sindikalne igre napram SP.