18°C

Slovenski rokometaši v žreb med nosilci, EP začenjajo v Debrecenu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
T.Š. /STA /
KOMENTARJI
0
Evropska rokometna zveza je objavila seznam reprezentanc po bobnih pred žrebom januarskega evropskega prvenstva za moške. Slovenija se bo vanj podala s prvega kakovostnega bobna, obenem pa je že znano, da bo prvi del tekmovanja igrala v skupini C, ki jo bo gostil madžarski Debrecen.

V prvem bobnu so nosilci, poleg Slovenije še Španija, Hrvaška, Norveška, Nemčija in Portugalska. Evropska rokometna zveza (EHF) je tudi objavila, da bo Slovenija v prvem delu EP, ki bo med 13. in 30. januarjem prihodnje leto v Budimpešti, Debrecenu in Szegedu na Madžarskem ter Bratislavi in Košicah na Slovaškem, igrala v skupini A v Debrecenu.

To pomeni, da se poleg vseh izbranih vrst iz prvega jakostnega bobna v prvem delu tekmovanja ne more pomeriti z Madžarsko, Slovaško in Češko. Možni slovenski tekmeci iz drugega bobna so Švedi, Rusi, Danci, Srbi in Avstrijci, iz tretjega Belorusi, Islandci, Francozi in Severni Makedonci, iz četrtega pa Nizozemci, Črnogorci, Ukrajinci, Poljaki, Bosanci in Litovci. 

Slovenske rokometaše januarja čakajo nastopi na EP.
Slovenske rokometaše januarja čakajo nastopi na EP.FOTO: Miro Majcen

Poleg že omenjenih lokacij prvenstva v Debrecenu, Budimpešti (skupina B), Košicah (skupina F) in Bratislavi, ki bo poleg skupine E s Češko gostila tudi skupino D, v katero je vnaprej posajena Nemčija, bo tekmovanje potekalo še v Szegedu. V tamkajšnji skupini A bo uvodoma igrala Hrvaška. Evropsko prvenstvo, ki bo na sporedu med 13. in 30. januarjem prihodnje leto, bo 15. po vrsti in drugo, na katerem bo nastopilo 24 reprezentanc. Te bodo v prvem delu razvrščene v šest skupin s po štirimi ekipami. 

V drugi del evropskega prvenstva, ki bo potekal v Budimpešti in Bratislavi, se bosta uvrstili najboljši reprezentanci vsake izmed skupin prvega dela. Slovenija bo v primeru napredovanja ostala na Madžarskem, kjer se bosta najboljši dvojici skupine C pridružili še najuspešnejši reprezentanci skupin A in B. V madžarski prestolnici bodo potekali tudi kasnejši boji za najvišja mesta. Najboljši izbrani vrsti obeh skupin drugega dela se bosta uvrstili v polfinale, tretjeuvrščeno pa čaka boj za končno peto mesto.

Slovenija je doslej 12-krat nastopila na EP. Najboljša je bila na domačem prvenstvu 2004, ko je osvojila srebrno kolajno. Na lanskem EP na Švedskem, Norveškem in v Avstriji je bila četrta, na Hrvaškem 2000 je zasedla peto mesto, v Srbiji 2012 šesto, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osmo, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseto, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsto, na Švedskem 2002 dvanajsto, najslabši dosežek pa je iztržila na Poljskem 2016, kjer je zasedla 14. mesto.