Drugi športi

Dolenec: Na vsaki tekmi mora biti pristop, kot da gre za finale

Aleksandrija, 13. 01. 2021 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š., M.F.
Komentarji
0

Slovenska rokometna reprezentanca je vso svojo pozornost po vseh opravljenih formalnostih in dveh testiranjih na novi koronavirus ter nastanitvi v hotelu namenila prvemu tekmecu na svetovnem prvenstvu, reprezentanci Južne Koreje. Kapetan Jure Dolenec dobro pozna nasprotnika in pravi, da gre za neugodnega tekmeca.

Skupino H, v kateri igra Slovenija, bo gostila dvorana v Borg El Arabu v predmestju Aleksandrije. Na vseh tekmah prvenstva bodo tribune samevale. Z vmesnima dnevoma premora Slovenijo v prvem delu SP čakata še obračuna z Rusijo ter Belorusijo. Slovenska reprezentanca je na prizorišče prispela v torek pozno popoldne, vsa pozornost je namenjena Južni Koreji, ki je svoje zlate rokometne čase imela v osemdesetih letih minulega stoletja, vrhunec pa doživela na poletnih olimpijskih igrah v domačem Seulu 1988, ko je osvojila srebrno odličje, so sporočili z Rokometne zveze Slovenije (RZS).

"Od prvega januarja, ko so se začele priprave v Laškem, smo opravili veliko dela. Imeli smo številne skupinske in posamične sestanke, kot trener pa si vedno prizadevam za to, da so zadeve narejene še boljše. V četrtek nas čaka prva tekma z Južno Korejo. Gre za zelo neugodno reprezentanco, kombinacijo izkušenih in mladih igralcev, proti njej moramo igrati zelo zbrano vseh šestdeset minut. Ogledal sem si številne posnetke korejske reprezentance, na teh tekmah je praviloma v končnicah močno popustila, tako da bo na četrtkovi tekmi bržkone najpomembnejših in najodločilnejših zadnjih petnajst minut dvoboja," je na novinarski konferenci povedal selektor Ljubomir Vranješ.

Azijska reprezentanca je izpustila prvenstvi v letih 2015 in 2017, pred dvema letoma pa je v Nemčiji in na Danskem nastopila kot del združene ekipe obeh Korej. Tedaj je tekmovanje zaključila na 22. mestu. Na zadnjem azijskem prvenstvu, ki je bilo lanskega januarja na sporedu v Kuvajtu, se je Južna Koreja dokopala do naslova podprvaka. 

Slovenija se je s Korejci do sedaj pomerila trikrat, nazadnje pred osmimi leti na svetovnem prvenstvu v Španiji. Tedaj je v Zaragozi slavila s 34:27, njun medsebojni obračun na poletnih olimpijskih igrah v Atenah 2004 se je prav tako končal s slovensko zmago s 26:23. Slovenija je edini poraz doživela na pripravljalnem dvoboju v švicarskem Wintherthurju 2001, ko je izgubila z 18:22.

Slovenske rokometaše za uvod
Slovenske rokometaše za uvod FOTO: Aljoša Kravanja

Selektor Vranješ je izmed 19 igralcev, ki jih je popeljal v deželo faraonov, že izbral šestnajsterico, s katero bo začel tekmovanje. Izven kadra za tekmo je uvodoma pustil vratarja Urha Kastelica, levokrilnega igralca Tilna Kodrina ter organizatorja igre Domna Makuca. Selektor bo sicer lahko tekom prvenstva opravil pet menjav.

Kapetan slovenske reprezentance Jure Dolenec pa pravi: "Pred začetkom turnirja je vedno prisotna posebna energija, a vsi skupaj komaj čakamo, da stopimo na igrišče. Gre za neugodne tekmece, ki jih najmanj poznamo v svoji skupini. Nazadnje smo se z njimi pomerili na svetovnem prvenstvu v Španiji 2013 in jih tudi premagali, njihov odpor pa smo zlomili še v drugem polčasu. Lahko pričakujemo njihovo globoko obrambo in hitro igro. V vsakem primeru je pred nami izjemno zahtevna tekma, ob tem pa gre še za prvo na prvenstvu. O tej tekmi moramo razmišljati, kot da gre za finalno tekmo, a tak pristop moramo imeti na vseh drugih tekmah v Egiptu."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.