Drugi športi

Arina Sabalenka v finalu OP Avstralije proti Ženg Činven

Melbourne, 25. 01. 2024 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.J.
Komentarji
0

Znani sta finalistki odprtega teniškega prvenstva Avstralije. Mesto v finalu si je zagotovila Ženg Činven iz Kitajske, ki je v dveh nizih premagala Dajano Jastremsko iz Ukrajine. V svojem prvem finalu na turnirjih za veliki slam se bo pomerila z branilno naslova Belorusinjo Arino Sabalenko, ki je pred tem z 2:0 v nizih ugnala Coco Gauff iz ZDA.

Arina Sabalenka iz Belorusije je prva finalistka odprtega teniškega prvenstva Avstralije. V današnjem polfinalu prvega turnirja za grand slam v sezoni je premagala 19-letno ameriško najstnico Coco Gauff, ki se je upirala uro in 44 minut, a drugi nosilki in branilki naslova vseeno ni uspela odvzeti niti niza. Sabalenka je slavila s 7:6 (2), 6:4. 

Sabalenka letos v Melbournu kaže izjemno formo, na poti do finala ni izgubila niti enega niza. Druga igralka sveta se je Američanki uspešno oddolžila za poraz v finalu OP ZDA in napredovala v svoj tretji veliki finale.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To je bil neverjeten dvoboj," je dejala Sabalenka. "Je odlična igralka, obračuni proti njej so vedno težki. Mislim, da je bilo ključno to, da sem lahko ostala osredotočena ne glede na vse, ne glede na to, kakšen je bil rezultat, dala sem vse od sebe in se borila za to. Seveda sem zelo vesela, da sem v še enem finalu grand slama. Upam, da mi bo uspelo malo bolje kot zadnjič," je bila prešerne volje 25-letnica, ki živi in trenira na Floridi.

Sabalenka je postala prva igralka, ki se je uvrstila v finale OP Avstralije zapovrstjo po Američanki Sereni Williams v letih 2016 in 2017.

Je kandidatka za še en podvig, lahko postane prva igralka, ki je osvojila zaporedne naslove v Melbournu po rojakinji Viktoriji Azarenki leta 2012 in 2013. Ob vstopu v dvoboj je Gauff vodila v medsebojnih obračunih s 4-2, toda Sabalenka je v Melbourne prišla v popolni formi, izgubila je le 16 iger in se tako uvrstila v svoj šesti zaporedni veliki polfinale.

Arina Sabalenka
Arina Sabalenka FOTO: AP

Pri posameznicah je bil danes na sporedu še drug polfinalni dvoboj, v katerem sta loparja prekrižali Ženg Činven iz Kitajske in Dajana Jastremska iz Ukrajine. Jastremska se je upirala uro in 37 minut, a v ključnih trenutkih ni bila kos kitajski tekmici.

Ukrajinka je pot začela v kvalifikacijah, v četrtfinalu je ugnala Čehinjo Lindo Noskovo. A je v polfinalu naletela na previsoko oviro, da bi ponovila uspeh Britanke Emme Raducanu, ki je doslej kot edina osvojila grand slam kot kvalifikantka. Jastremska ni bila v najboljši formi. Med dvobojem si je vzela zdravstveni premor zaradi želodčnih težav.

Ženg Činven je postala prva kitajska finalistka v zadnjem desetletju na OP Avstralije. Z uvrstitvijo v finale si je zagotovilo mesto v najboljši deseterici na ponedeljkovi posodobljeni računalniški lestvici WTA. Je prva kitajska igralka, ki se je uvrstila v finale v Melbourne Parku po svoji veliki vzornici Li Na, ki je turnir osvojila leta 2014.

Ženg Činven
Ženg Činven FOTO: AP

"Zelo sem navdušena, da sem odigrala tako dober dvoboj in da sem prišla v finale," je dejala 21-letnica, ki pred tem na turnirjih za veliki slam nikoli ni prišla dlje od četrtfinala in dodala: "Moja nasprotnica je igrala neverjeten tenis in imela res dober udarec na osnovni črti. Zdaj je težko razložiti svoje občutke."

Izidi OP Avstralije (23,94 milijona evrov):
- ženske, polfinale:
Arina Sabalenka (Blr/2) - Coco Gauff (ZDA/4) 7:6 (2), 6:4;
Ženg Činven (Kit/12) - Dajana Jastremska (Ukr) 6:4, 6:4.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.