Drugi športi

Sagan: Ne vem, koga kriviti za padce na Touru

Pariz, 30. 06. 2021 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Član kolesarskega moštva Bora-Hansgrohe Peter Sagan je bil tudi eden od številnih kolesarjev, ki so na letošnjem Touru doživeli padec. Vseeno pa slovaški kolesar ni prepričan, da je bil simbolni protest, ki so ga izvedli kolesarji na začetku četrte etape, prava poteza. Sam meni, da se stvari zaradi tega ne bodo spremenile, prepričan pa je, da bi moralo reagirati združenje profesionalnih kolesarjev.

Večina kolesarjev se je pridružila simboličnemu (enominutnemu) protestu, ki je bil namenjen organizatorjem dirke zaradi pomanjkljive varnosti tekmovalcev. Očitajo jim, da so zaključek ob koncu tretje etape speljali po preozkih cestah. Veliko padcev in poškodb je krojilo dosedanji razplet dirke po Franciji, skupil jo je tudi Primož Roglič, pa čeprav se je vse skupaj šele dobro začelo. Kmalu po začetku torkove četrte etape so se na kratko ustavili na cesti, saj pravijo, da so prisiljeni dirkati v nevarnih razmerah. To sicer ni sprožilo sprememb, saj se organizatorji ne strinjajo s kritikami na svoj račun, dejstvo pa je tudi, da morajo kolesarji zaradi velikih vložkov in pričakovanj glede rezultatov tvegati več in pogosto vozijo tvegano. 

Eden od izkušenih kolesarjev v kolesarski karavani, Peter Sagan, ni prepričan, da se bo kar koli spremenilo, če kolesarji ne bodo ščitili drug drugega. Nekdanji svetovni prvak in eden najbolj prepoznavnih obrazov svetovnega profesionalnega kolesarstva pravi: "Vprašal sem se, kaj bodo spremenili protesti. Moramo spremeniti svojo miselnost, sicer bo še slabše. Dirkamo in mislim, da je to glavni faktor da smo rivali. Ampak ne vem, koga bi lahko krivili za padce." 

"Nič se ne bo spremenilo. V zadnjih desetih letih je vse slabše. Nihče ne prevzame odgovornosti. Sprašujem se, kje je CPA (združenje profesionalnih kolesarjev). To je naša organizacija, a kaj počne? Združenje mora prisluhniti kolesarjem in o tem govoriti z UCI-jem ter poiskati rešitve," je prepričan 31-letni Slovak.

Sagan je bil vpleten v nesrečo, ko je ob koncu tretje etape padel tudi Caleb Ewan (končal je z zlomljeno ključnico), Slovak pa si je (lažje) poškodoval koleno in stegno ter si na nekaj mestih odrgnil kožo. Sagan je sicer v boju za zeleno majico najboljšega sprinterja na Touru; za zdaj je zbral 48 točk, v vodstvu je Cavendish (78 točk).

Peter Sagan
Peter Sagan FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mahar123
30. 06. 2021 15.05
-6
Vsak kolesar si pred dirko ogleda progo in sproti ga obveščajo na pasti, potem je pa na kolesarjih koliko je vredno tvegati padec. Najboljše da pol tudi pri moto gp vozijo samo naravnost, vozijo smuk samo na poloznem..
ni_mi_vse_eno
30. 06. 2021 15.25
+0
Potem se pa na ravnem odseku pojavi sredi proge blondinka, ki navija za ata in mamo. "alles Opa und Oma"
T986
30. 06. 2021 15.26
+1
V vseh športih delajo na varnosti, v motogp ne vem kakšne airbag v kombinezon, etc. Samo tu pa vedno bolj v nevarno. Začeli so z makadamski odseki, granitnimi kockami, vedno ožje vse.... Lepo so rekli da sedaj ekipa ki prvi teden ni zraven veliko tvega proti skupni zmagi, in namesto da bi se samo sprinterji tepli med sabo v prvih dneh, sedaj vsi rinejo v ospredje. Seveda pa dajo še ožje ulice in ostrejše ovinke. In katastrofa je tu.
VAREN
30. 06. 2021 15.36
+1
IN on se zaleti v njen karton kot da bi bil slep.
Kritika4
30. 06. 2021 14.56
+1
Več je krvi večja je gledanost, to mediji dobro vedo in organizator zna poskrbeti za to. Povejte kdo bo še gledal dolgočasne dirke brez padcev....? Ko je boks postal nezanimiv, premalo krvi so izumili kar nekaj oblik krvavega pretepanja in to lepo zapakirali .... in ja, stvar gre za med!!
Generacija56
30. 06. 2021 14.33
+3
Seveda ne ve. Kot je dejal naš TV komentator, če v ponedeljek ne bo plače, je vsega upora konec.
mptour
30. 06. 2021 14.26
-3
Na avtocesto jih dat, tam bo pa dost placa.
Pepe Bol?ev
30. 06. 2021 14.02
-1
Zensko s plakatom vendar.
VAREN
30. 06. 2021 14.01
+7
Ti pa jaz povem, če ti ne veš. Organizator je odgovoren za varnost. Ti je zdaj kaj bolj jasno?