Drugi športi

Šahovska zveza bo preiskala obtožbe goljufanja Niemanna

Lozana, 30. 09. 2022 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna šahovska zveza (Fide) bo preiskala obtožbe petkratnega svetovnega prvaka Magnusa Carlsena, ki jih je Norvežan usmeril proti Američanu Hansu Niemannu. Njena komisija za 'fair play' bo ustanovila posebno tričlansko skupino, ki bo preiskala primer, je sporočila zveza Fide.

Pri tem lahko za potrebe preiskave krovna mednarodna zveza najame tudi zunanje strokovnjake.

V začetku meseca je prišlo do prvega incidenta med Magnusom Carlsenom in Hansom Niemannom. Na pokalu Sinquefield v St. Louisu je super zvezdnik Carlsen presenetljivo izgubil proti ameriškemu najstniku in se prvič v karieri umaknil s turnirja. Takrat je posredno Carlsen prvič obtožil Niemanna goljufije, saj naj bi si pomagal z elektroniko.

Mednarodna šahovska zveza (Fide) bo preiskala obtožbe goljufanja, ki jih je danski šahovski super zvezdnik Magnus Carlsen (na sliki) usmeril proti Američanu Hansu Niemannu.
Mednarodna šahovska zveza (Fide) bo preiskala obtožbe goljufanja, ki jih je danski šahovski super zvezdnik Magnus Carlsen (na sliki) usmeril proti Američanu Hansu Niemannu. FOTO: AP

Prejšnji teden se je njuna partija končala le po nekaj sekundah, saj je Norvežan odstopil po samo eni potezi in brez komentarja zapustil video klepet, v katerem je potekal dvoboj. Carlsen je pred tremi dnevi prvič spregovoril o tem in Američana javno obtožil goljufanja. Na Twitterju je zapisal, da je 19-letni ameriški šahist goljufanje priznal že v mladih letih, goljufal pa naj bi tudi v dvoboju proti njemu in pred tem še večkrat.

Enaintridesetletni Carlsen še ni navajal podrobnosti, le potrdil je poročila zadnjih nekaj tednov, da naj bi Niemann goljufal. "Nekaj moramo storiti glede goljufanja v šahu. K temu bom prispeval tako, da ne bom igral proti igralcem, ki so goljufali v preteklosti, saj ne morem biti prepričan, kaj bodo takšni igralci počeli v prihodnosti. Upam, da bo resnica prišla na dan, kakršna koli že bo," je zapisal Carlsen.

Zveza Fide je danes objavila, da se bodo v preiskavi osredotočili na obtožbe Carlsena in na izjave Niemanna. "Ob tej priložnosti prosimo gledalce in ljubitelje šaha, naj ne ugibajo, kaj naj bi se zgodilo, in tudi ne o tem, kakšen naj bi bil rezultat preiskave ter morebitne sankcije, dokler preiskava ne bo končana," je zaprosila predsednica komisije za 'fair play' Salomeja Zaksaite, litovska šahistka, pravnica in kriminologinja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ChuckNorrisPlemeniti
30. 09. 2022 18.43
-1
Samo Chuck Norris lahko premaga Magnusa Carlsena.
Spran3x
30. 09. 2022 18.15
+1
Kokr sm js vidu je mel tipcek tak pregled pred partijo, da ni šans da bi kej prešupčil čez 🤔
Intihar
30. 09. 2022 13.08
+1
Hans cistokrvni american😁😁😁😁
mojcd
30. 09. 2022 12.44
+3
3 igre brez kamer na odprtem, brez kakrsnih koli signalov za prenos podatkov pa bo vse jasno….
JAZsemTI
30. 09. 2022 12.40
+1
Marsikaj je v riti…🤔
cini?no
30. 09. 2022 12.36
kako pa . z bip v anusu.. preko pomoči računalnika ali ekipe.
ochi
30. 09. 2022 12.30
Otb po moje ni goljufal. Verjetno pred igro info leak?
seloveroni
30. 09. 2022 12.34
+3
Ce Magnus rece da je goljufal, potem je najbrz goljufal
ChuckNorrisPlemeniti
30. 09. 2022 18.49
Magnus se boji cyborgov kot hudič križa. SkyNet nikoli nebo njegov prijatelj. Kmalu bo izšla nova verzija igre: Chess for Pure Humans