Drugi športi

Sainz znova zmagal med avtomobilisti, Brabec med motociklisti, Mulec 15.

Rijad, 19. 01. 2024 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Američan Ricky Brabec je na vzdržljivostnem reliju Dakar že drugič zmagal v kategoriji motociklistov. Slovenec Toni Mulec je zadnjo etapo z začetkom in ciljem v Janbuju končal na 16. mestu, v skupnem seštevku motociklistov pa je reli končal kot 15. z zaostankom nekaj več kot treh ur. Letošnji Dakar se je končal danes v Janbuju, potem ko so dirkači prevozili zadnjih 175 km hitrostne preizkušnje in 153 km dolgo povezovalno etapo.

Ricky Brabec se je leta 2020 zapisal v zgodovino, ko je postal prvi Američan, ki je osvojil krono, vendar je bil prav tako navdušen nad ponovljenim dosežkom na tej zahtevni preizkušnji.

"Ko sem prečkal ciljno črto, me je zmrazilo," je dejal. "Še vedno nimam besed, kako se počutim, razen da je bila vožnja gladka, ekipa je bila neresnična. Ne vem, kako smo sestavili tako popoln Dakar, nikoli nisem padel," je bil navdušen Brabec.

Ricky Brabec
Ricky Brabec FOTO: AP

Zadovoljni so tudi v taboru slovenskega dirkača Tonija Mulca, ki je s 15. mestom v absolutni kategoriji ter s petim v svojem razredu rally2 dosegel najboljšo uvrstitev na tem tekmovanju.

Toni Mulec po uspešno končanem reliju Dakar 2024
Toni Mulec po uspešno končanem reliju Dakar 2024 FOTO: RallyZone

"Težko mi je ubesediti občutke, ki se mi porajajo ob prihodu v cilj. Danes je bil še en nor dan tega norega Dakarja. Na startu sem se lomil med občutki odgovornosti ter željo, da še kaj iztisnem iz sebe in dirkam na vse ali nič. A etapa je bila zelo hitra, dirkaška, zato na njej ni bilo več mogoče narediti razlike, le napako," je po prihodu v cilj povedal Korošec.

"Ko sem na 105. km zapeljal na plažo, pa so mi popustile vse zavore. Začutil sem adrenalin cilja, dobil kurjo kožo. Sentinell mi je piskal, ker sem šel 160 km/h, kar je najvišja dovoljena hitrost. Trideset km pred koncem so se mi ulile solze, tako da sem še komaj videl pred sabo. Preplavljali so me mešani občutki: od zadovoljstva, olajšanja, do hude utrujenosti, veselja, ponosa. Močno upam, da sem ljudem nekaj povrnil, da so ponosni name," je dejal slovenski dirkač.

"Ta finiš je bil zame povsem drugačen kot lanski, še tisočkrat bolj čustveno nabit, saj sem bil pred tremi meseci še preveč polomljen, da bi se mi Dakar zdel sploh dosegljiv," je še dejal Mulec.

Sainz starejši do rekordnega dosežka

Veteran med vozniki, Španec Carlos Sainz starejši, dirkač je tudi njegov sin Carlos Sainz mlajši, je že četrtič zmagal na Dakarju in pri 61 letih postal najstarejši zmagovalec te preizkušnje, ki je potekala po puščavskih brezpotjih Savdske Arabije.

Sainz, dvakratni svetovni prvak v reliju (1990, 1992), je imel skoraj zagotovljen uspeh, ko je njegov najbližji tekmec Sebastien Loeb v četrtkovi predzadnji etapi več kot eno uro obstal v puščavi. Loeb je tekmovanje končal na tretjem mestu, drugo mesto je osvojil Belgijec Guillaume de Mevius. Loeb je sicer dobil zadnjo etapo pred de Meviusem.

Lucas Cruz in Carlos Sainz starejši
Lucas Cruz in Carlos Sainz starejši FOTO: AP

Zadnjo etapo med motociklisti je dobil Argentinec Kevin Benavides, kar pa ni vplivalo na razplet na vrhu. Med motoristi je zmagoviti Američan ohranil dobrih deset minut naskoka pred Rossom Branchem iz Bocvane. Francoz Adrien van Beveren je osvojil svoje prve zmagovalne stopničke v reliju in zasedel tretje mesto. Njegov zaostanek je znašal nekaj več kot 12 minut.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUDIKA
19. 01. 2024 13.42
+1
Samo za info. Na letošnjem rallyju je imel Toni številko 24. Pri vsej tehniki nimate letošnje slike. Cccc.
sabro4
19. 01. 2024 12.41
+3
vsi , ki končajo ta relly , so pravi dedci, ne glede na uvrstitev, ta je večinoma odvisna od $$$ vložka
Z9568
19. 01. 2024 12.02
+5
mptour
19. 01. 2024 12.01
+4
V 14 dneh rallyja niste uspel dobit ene slike Tonija iz tega istega rallyja.
mptour
19. 01. 2024 12.00
+6
Uporabnik1539232
19. 01. 2024 11.58
+8
Toni, Toni, Toni, ti si neverjeten, BRAVOOOOO..........