Drugi športi

Pau: Savšek drugi, Božič tretji

Pau, 12. 09. 2021 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kanuist Benjamin Savšek, olimpijski prvak v slalomu na divjih vodah, se je izkazal tudi na finalu svetovnega pokala v Pauju. Na progi, kjer je že postal svetovni in evropski prvak, je zasedel drugo mesto, kar mu je prineslo tudi drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na stopničkah, in sicer na tretjem mestu, je pristal tudi Luka Božič.

Za zmagovalcem Francozom Denisom Gargaudom Chanutom, ki je postal tudi zmagovalec svetovnega pokala, je Benjamin Savšek zaostal le 16 stotink sekunde, ki jih je izgubil z nekoliko slabšim spodnjim delom. "Lepa vožnja je za mano, tako da sem vesel, ker sem uspel priveslati do drugega mesta tako na tekmi kot v skupnem seštevku. Seveda bi si želel prvega mesta, ampak sem imel spodrsljaj v Seuu. Ker se mi je primerila velika napaka na zadnji tekmi, sem izgubil precej točk ... To je še en lep rezultat, zaradi česar se veselim svetovnega prvenstva, ki nas čaka," je po preizkušnji v Pauju za Kajakaško zvezo Slovenije dejal olimpijski prvak.

Savšek pa ni bil edini slovenski predstavnik na stopničkah. Luka Božič je bil tretji, s čimer je še popravil svoj najboljši letošnji rezultat. Primorec je za razliko od Savška nekoliko slabše odvozil zgornji del. "Ta vikend sem oddelal še bolje kot v Seu d'Urgellu. Zelo sem zadovoljen z vsemi rezultati od kvalifikacij naprej. Po drugi strani pa mislim, da sem naredil eno večjo napako v zgornjem delu, tako kot na prejšnji tekmi svetovnega pokala. Sestavljam skupaj sestavljanko in upam, da bom v Bratislavi končno naredil to, kar znam in si želim. Vse bom naredil za to, da se spočijem in potem lepo gradim formo proti svetovnemu prvenstvu."

Luka Božič
Luka Božič FOTO: Miro Majcen

V skupnem seštevku je Gargaud Chanut zbral 243 točk, Savšek jih ima 217, Božič pa je tekmovanje končal na šestem mestu, na svojem računu ima 182 točk. Nejc Polenčič je v polfinalu, kjer sta Božič in Savšek zabeležila drugi oziroma četrti čas, zasedel 30. mesto.

V ženski kategoriji je češka kanuistka Tereza Fišerova zmagovalka finala svetovnega pokala. Fišerova je ugnala Avstralko Jessico Fox in slavila tudi v skupnem seštevku med kanuistkami. Slovenski predstavnici Alja Kozorog in Eva Alina Hočevar sta tekmovanje končali v polfinalu. Kozorogova je bila v polfinalu 15. z zaostankom 13,33 sekunde po enem dotiku, Hočevarjeva pa je preizkušnjo brez dotika končala na 24. mestu (+22:22).

Alja Kozorog
Alja Kozorog FOTO: AP

V finalu je bila najboljša Fišerova, ki je slavila s časom 111,79 sekunde. Odločali so predvsem dotiki, saj je Foxova na drugem mestu z dvema oz. s štirimi sekundami pribitka zaostala za 1,45 sekunde. Tretja je bila Nemka Elena Apel (+1,83). V skupnem seštevku je zaradi dvojnih točk na zadnji tekmi Fišerova (280) prehitela Foxovo (276), tretje mesto pa si je z današnjimi stopničkami zagotovila Aplova (187).

Finale v Pauju je bil za slovenske predstavnike zelo uspešen. Peter Kauzer je bil v soboto na zadnji tekmi drugi, s tem pa si je zagotovil tudi drugo mesto v skupnem seštevku. Urša Kragelj je bila tretja med kajakašicami, mesto za njo se je uvrstila Eva Terčelj. V skupnem seštevku je 29-letna Terčeljeva osvojila končno tretje mesto.

Tekmovalnega leta 2021 v kajaku kanuju v slalomu na divjih vodah še ni konec, saj bo med 21. in 26. septembrom na vrsti še svetovno prvenstvo v slovaški Bratislavi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

evanderkane
12. 09. 2021 18.01
+1
Bravo; dvojne stopničke. Upam, da bomo na naslednjih OI tudi imeli tako uvrstitev, vendar se zavedam, da bo tam vse še mnogo težje in tudi konkurenca bo še bolj zgoščena. Savšek pa tako ali tako vedno pri vrhu!
petka5
12. 09. 2021 15.41
+1
Bravo Beni in Luka.