Drugi športi

Razgatlioglu v Magny-Coursu razred zase, Rea ne najde poti do zmage

Magny-Cours , 04. 09. 2021 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po krajšem premoru so se na dirkaško stezo vrnili dirkači razreda Superbike, na sporedu je bila prva dirka v Francij. Na dirkališču Magny-Cours so bile najprej na sporedu kvalifikacije, najhitrejši je bil Jonathan Rea. Na sobotni glavni dirki je zmago slavil Toprak Razgatlioglu, drugi je bil Rea, tretji Andrea Locatelli. Turški dirkač je tudi prevzel vodstvo na vrhu lestvice točkovanja za naslov svetovnega prvaka.

Več videovsebin
  • Vrhunci prve dirke razreda Superbike v Franciji
    01:46
    Vrhunci prve dirke razreda Superbike v Franciji
  • Rea najhitrejši v kvalifikacijah Magny-Coursa
    00:59
    Rea najhitrejši v kvalifikacijah Magny-Coursa

 

Dirkači razreda Superbike so nazadnje tekmovali v Navarri pred dvema tednoma, tokratni dirkaški vikend je na sporedu v Franciji. V Španiji je največ pokazal Scott Redding, ki je slavil zmago na dveh od treh dirk, eno dirko pa je dobil Toprak Razgatlioglu. Prav turški dirkač je bil zelo zadovoljen ob koncu, saj se je po točkah izenačil z Jonathanom Reo, ki v Navarri ni uspel stopiti na najvišjo stopničko. 

Aktualni svetovni prvak ima že kar precej dolgo "sušo", kar se tiče zmage, praznih rok je ostal tako na Češkem, kot v Španiji. Severni Irec sicer "zbira" stopničke, a zmaga je kot vedno pika na i. V Navarri je bil dvakrat drugi, enkrat pa tretji. Rea je bil dolgo časa vodilni na lestvici točkovanja svetovnega prvenstva, po španskih dirkah pa je dobil družbo na prvem mestu, Razgatlioglu je zbral enako število točk kot Rea (311). 

Tretji je ostal Redding, ki pa je dobro izkoristil vikend v Navarri in zmanjšal zaostanek (273 točk) in je glede na formo trenutno najbolj "vroč", o čemer priča tudi podatek, da je bil na zadnjih sedmih dirkah vedno na stopničkah. Vseeno pa Rea računa na pretekle uspešne nastope v Franciji, v Magny-Coursu je zmagal že osemkrat.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V petek sta bila na sporedu že dva prosta treninga, v soboto še eden. Na prvem je bil najhitrejši Rea (1'38.402) pred Van der Markom, tretji je bil Lowes, nato sta sledila Razgatlioglu in Redding. Na drugem treningu pa je bila vodilna trojica v SP tudi na vrhu, Razgatlioglu je bil najhitrejši (1'37.138) pred Reddingom in Reo. Na edinem sobotnem treningu pa je pred kvalifikacijami najboljšo formo pokazal Redding (1'36.393), drugi je bil Razgatlioglu, tretji Gerloff, četrti pa Rea. 

Dirkače so nato čakale kvalifikacije ("Superpole"), ki so določile vrstni red za sobotno dirko. V kvalifikacijah je svetovni prvak Rea pokazal svoje kvalitete, saj je večino kvalifikacij "odsedel", nato pa v zadnjem krogu postavil najboljši čas z rekordom kroga (1'35.683) in si zagotovil prvi startni položaj, že osmega zaporednega v sezoni. Tudi to je nov rekordni dosežek, pred tem je bil s sedmimi zaporednimi najboljši Ben Spies. Z drugega mesta je na dirki startal Razgatlioglu (1'35.784), s tretjega pa Tom Sykes (1'35.919), Redding je bil osmi. Iz druge vrste so startali Alex Lowes, Andrea Locatelli in Leon Haslam.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirkače je čakalo 21 krogov, Rea je po startu prevzel vodstvo, Rinaldi je na začetku prehitel Razgatliogluja, a se je Turek hitro prebil na drugo mesto, Lowes pa se je prebil pred Rinaldija. Nato pa 18 krogov pred koncem dirke presenečenje za Reo, Razgatlioglu ga je prehitel in prevzel vodstvo. Na polovici dirke sta bila oba omenjena osamljena v boju za prvo mesto.  Dobro je kazalo Lowesu v boju za stopničke, a je pet krogov pred koncem padel in ostal praznih rok, na tretje mesto se je prebil Italijan Andrea Locatelli

Razgatlioglu je v drugem delu dirke povečeval prednost pred Reo, slednji pa ni forsiral, zato je bilo očitno, da bo turški dirkač vknjižil zmago, če ne bo naredil napake. Dva kroga pred koncem je na tleh končal Redding, ki mu sicer že v kvalifikacijah ni šlo po načrtih, a je lahko nadaljeval z dirko, vendar je bilo upanj o dobri uvrstitvi konec. 

V boju za zmago pa je šlo po Razgatlioglujevih načrtih, zanesljivo je obdržal prednost in slavil zmago (34'06.037) in se ob tem tudi "otresel" Ree na prvem mestu točkovnega seštevka v svetovnem prvenstvu razreda Superbike. Rea je zasedel drugo mesto (+4.467), tretji je bil Locatelli (+10.285), kar je pomenilo dvojni uspeh za Yamaho. Sledili so Rinaldi, Van der Mark, Bautista, Davies, Bassani, Sykes in Haslam.

"Zelo sem vesel zmage, čakal sem na to stezo, to je moja steza. Delali smo zelo dobro, vozil sem sproščeno in vedel sem, da sem hiter," je bil zadovoljen zmagovalec, ki ima sedaj na prvem mestu 336 točk, drugi je Rea, ki zaostaja pet točk, Redding jih je na tretjem mestu zbral 277.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Toprak Razgatlioglu
Toprak Razgatlioglu FOTO: Superbike

Dogajanje iz Francije lahko spremljate na VOYO in si ogledate tudi vse prejšnje dirke razreda Superbike v tej sezoni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorist_mb
04. 09. 2021 09.10
+2
1918
04. 09. 2021 09.06
filantropi, a ste zdaj zadovoljni?