Drugi športi

Schumacher se bori, da bi nekoč lahko gledal dirke sina Micka

Ženeva, Köln, Palma, 29. 12. 2020 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zadnji dnevi letošnjega decembra zaznamujejo tudi sedmo obletnico nesreče legendarnega dirkača Michaela Schumacherja, ki je na smučišču v Meribelu utrpel hude poškodbe glave. Njegovo zdravstveno stanje ostaja skrbno varovana skrivnost, čeprav v javnost na trenutke pricurljajo bolj ali manj vzpodbudne novice.

Schumacher (na fotografiji) po nekaterih informacijah z okolico komunicira s pomočjo oči.
Schumacher (na fotografiji) po nekaterih informacijah z okolico komunicira s pomočjo oči. FOTO: AP

Španski dnevnik MARCA se je točno sedem let po nesreči, ki se je Michaelu Schumacherju v Meribelu med družinskimi počitnicami pripetila 29. decembra 2013, razpisal o usodi nekdanjega svetovnega prvaka, ki že sedem let bije "najtežjo bitko", kot so zapisali. Po tem, ko so ga s helikopterjem prepeljali v najbližjo bolnišnico, kjer so opravili prve preglede, so hitro ugotovili, da je huje poškodovan, zato je z zdravljenjem nadaljeval v Grenoblu. Prestal je dve operaciji zaradi notranjih krvavitev oziroma edemov in bil dolgo v umetni komi, 3. januarja 2014, ko bi moral proslavljati svoj 45. rojstni dan, pa je njegova agentka Sabine Khem zbranim novinarjem v Grenoblu naznanila, da bodo podrobnosti zdravljenja ostale tajne. In tako je tudi ostalo.

Junija 2014 so Schumacherja zbudili iz kome, Kehmova pa se je v imenu družine zahvalila tistim, ki so pošiljali sporočila vzpodbude ponesrečeni legendi. Dejala je, da "lahko sliši" in se "odziva na dotik" ter da bo po odhodu iz Grenobla nadaljeval z "dolgo rehabilitacijo". Septembra 2014, devet mesecev po nesreči, so ga prepeljali v bolnišnico v Švici, nato pa domov ob Ženevsko jezero.

Massa: Vsak dan molim, da bi se mu stanje izboljšalo
"Tam se je začel dolg proces rehabilitacije, o katerem vemo malo oziroma nič," je zapisala MARCA. "Schumacher je že več kot šest let buden, a njegovo stanje je uganka. Njegova žena Corinna Schumacher je vedno odločno trdila, da družina podatkov o zdravju dirkača z javnostjo ne deli, ker spoštuje njegovo voljo, da ostanejo tajni, in da je 'v najboljših možnih rokah'."

Še največ so o stanju Schumacherja povedali tisti, ki so ga v Švici lahko obiskali, med njimi nekdanji moštveni kolega Brazilec Felipe Massa, ki si je zaželel, da bi lahko legendarni Nemec nekega dne na dirkališču v živo spremljal nastope svojega sina Micka Schumacherja. Ta se po premiernem naslovu svetovnega prvaka v razredu formula 2 v prihodnjem letu seli v elitni razred F1.

"Vem, kako je, imam informacije. Vedno sva si bila zelo blizu," je dejal Massa. "Vem, da situacija ni lahka, da je v težkem obdobju, a moramo spoštovati želje družine. Ne želijo razkriti nobene informacije in kdo sem jaz, da bi to storil? Sanjam in vsak dan molim, da bi se mu zdravje izboljšalo, da bi se spet pojavil na kakšnem dirkališču, še posebej zdaj, ko dirka tudi njegov sin. Da bi navijal zanj in spremljal njegovo kariero. Molim, da bi se to nekega dne zgodilo," je dodal.

Todt (na fotografiji) se je med sodelovanjem pri Ferrariju močno povezal s Schumacherjevo družino, vez pa je še naprej izjemno trdna.
Todt (na fotografiji) se je med sodelovanjem pri Ferrariju močno povezal s Schumacherjevo družino, vez pa je še naprej izjemno trdna. FOTO: Miro Majcen

Todt med tistimi, ki z njim preživijo največ časa
Pogost gost družine Schumacher naj bi bil v Švici tudi nekdanji direktor Ferrarija in zdaj predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) Jean Todt. Ta je dejal, da sta s "Schumijem" skupaj po televiziji gledala tudi dirko formule 1, zaželel pa si je, da bi mu bilo kmalu omogočeno "bolj običajno" življenje.

"Rad imam Michaela in njegove, ves čas, ki ga lahko, preživim z njegovo družino. Bori se. Upam, da ga bo lahko kmalu videl tudi ves svet. Za to dela skupaj s svojo družino. Zdravi se, da bi lahko bilo njegovo življenje bolj podobno običajnemu," je dejal Todt. "Vemo, da je utrpel grozno nesrečo na smučanju, zaradi katere ima veliko težav. Ob sebi ima izjemno ženo, otroke in zdravnike, lahko mu zaželimo le vse najboljše, njemu in njegovi družini. Lahko sem le poleg njega, če pa bom lahko storil kaj več, bom to tudi naredil."

Nedavno so odmevale tudi besede Elisabette Gregoraci, nekdanje žene Flavia Briatoreja, ki je bil Schumacherjev nadrejeni v ekipi Benettona. Italijanska manekenka je med nastopom v resničnostnem šovu zatrdila, da Schumacher "ne govori" in da "komunicira z očmi", obiskujejo pa da ga lahko "le tri osebe". Dodala je, da se Schumacherjevi že nekaj časa ne nahajajo zgolj ob Ženevskem jezeru, temveč da so odpotovali tudi v Španijo. Tam naj bi poleg že obstoječe vile zgradili tudi poseben bolnišnični oddelek, kjer se nahaja vse potrebno za zdravljenje poškodb. MARCA dodaja, da naj bi šlo za vilo Yasmin na Majorki, ki jo je Corinna Schumacher kupila leta 2017, nekoč pa je pripadala predsedniku madridskega Reala Florentinu Perezu.

Napovedi zdravnikov ostajajo zadržane
Junija 2019 se je v javnosti po zaslugi francoskih medijev pojavila informacija, da Schumacherja zdravijo z matičnimi celicami, medtem ko so iz Italije prihajale ocene, da Nemca mučita mišična atrofija (upadanje mišične mase) in osteoporoza, seveda kot posledica dolgotrajnega ležanja.

"Cilj je regeneracija Michaelovega živčnega sistema," je o terapijah z matičnimi celicami dejal cenjeni kardiolog dr. Philippe Manasche, medtem ko je dr. Nicola Acciari, nevrokirurg iz bolonjske bolnišnice Bellaria, opozoril: "V zadnjih 20 letih je znanost naredila ogromne korake na področju zdravljenja z matičnimi celicami. A to ne spremeni dejstva, da o živčevju vemo malo. Ne moremo napovedati, kakšne rezultate bo prineslo to zdravljenje."

Švicarski nevrokirurg dr. Erich Riederer, ki deluje v Zürichu, a pri zdravljenju Schumacherja ni sodeloval, pa je dejal: "Menim, da je v vegetativnem stanju, kar pomeni, da je buden, a da se ne odziva. Diha, njegovo srce bije, verjetno se lahko usede in naredi nekaj korakov ob opori, a nič več kot to. Menim, da je to največ, kar bo lahko naredil." 

Wolff ga ne more pozabiti
Leto 2020 je v karavani F1 sicer spet zaznamoval Schumacherjev naslednik v ekipi Mercedesa, Britanec Lewis Hamilton, ki je zrušil Nemčev rekord po številu zmag na dirkah za veliko nagrado, z njim pa se je izenačil po skupnem številu naslovov. Ko je na VN Portugalske presegel rekord, mu je Mick Schumacher na ganljivi slovesnosti izročil očetovo čelado. A kljub seriji rekordov celo šef srebrnih Toto Wolff svojega trenutnega varovanca težko postavi pred legendarnega Kerpenčana.

"Zame osebno bo Michael vedno najbolj markanten dirkač. Spominjam se, kako sem ga spremljal v tistih letih pri Ferrariju, kdo pa bi si lahko mislil, da bo nekoč nekdo podrl njegov rekord ... A tu smo zdaj," je dejal Wolff.

Se zaveda Mickovih uspehov?
21-letni Mick Schumacher bo v letu 2021 debitiral v karavani F1 kot član ekipe Haas, v kateri pa produkta Ferrarijeve šole čaka težko delo, ki bi mu ga lahko s številnimi nasveti precej olajšal legendarni oče. Todt v svojih izjavah ni želel potrditi, če se Michael zaveda, kaj vse se v zadnjih mesecih oziroma letih dogaja s sinovo kariero, ki mu je že prinesla dva naslova svetovnega prvaka.

"Redno se videvam z Michaelom. Skupaj gledava televizijo. Če se zaveda uspehov sina Micka? Ne bom govoril o tem. Ne želim v podrobnosti, saj gre za tajne zadeve," je povedal prvi mož Fie.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nežna dušca
30. 12. 2020 14.06
+0
Če je vse o njem tako skrivnostno zakaj ga potem sploh omenjte v portalih.
CRUSADER
29. 12. 2020 21.11
+2
Keep fighting michael !!
Betuul
29. 12. 2020 16.01
+8
Vsi ožji okoli Mihaela in zdravja naj vse držijo zase, zase - molčite, nič blebetanja. Za Mihaela in ženo vse dobro za leto 2021
asdfghjklqwertz
29. 12. 2020 15.16
+1
ne vem, če veste ...po močni poškodbi glave in rehabilitaciji imajo pacienti samo eno leto časa, dokler jim zdravnik ne pove končne diagnoze. V glavnem eno leto po nesreči se še možgani in razvoj lahko popravita. Če je v enem letu stanje kaj boljše ali ne, tako potem ostane za vedno. Zdravniki podajo mnenje in oceno ... vegativno brez zavestnega odzivanja in vegativno stanje z delnim zavestnim odzivanjem. Če leto dni po nesreči/rehabilitaciji ostane tak, ne bo nič napredoval.
catgod
29. 12. 2020 14.48
-7
Tamau se slepa na priimek fotra....dalec od kaksnega talenta. Zal tako je.
Scorpionnn
29. 12. 2020 15.46
+11
Kako si lahko brez talenta 2 x svetovni prvak...?
Model1a
29. 12. 2020 15.52
+8
cargod si pojedel pokvarjeno mačjo hrano? Torej je to, da je bil tamal svetovni prvak v formuli2 samo posledica šlepanja? S tabo res ni nekaj ok
catgod
29. 12. 2020 17.12
-4
Dej si poglej kksno dirko v f2....potem pa blebletaj...mali nima pojma...kar bo dokazal v f1
Der.meister
29. 12. 2020 20.20
+3
ma muci je je preveč tupi da bi štekal svet, ne mu zamjrt😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
graf
29. 12. 2020 14.26
+7
če bi mu šlo na bolje bi s to z največjim veseljem obelodanili v javnost , dokler pa bo ostalo le pri molitvah in dobrih željah pa je vsem jasno da Šumi ni samostojen in je 100% odvisen od nege ...
aylar
29. 12. 2020 13.47
+0
Kot zelijo no, mislim pa, da bi morali povedati kaj in kako je z njim.
Uporabnik1408352
29. 12. 2020 13.35
+6
Če se gredo skrivalnice naj v skrivalnicah ostane. Mislim da nas ugibanje ne zanima.
nemo1
29. 12. 2020 13.23
-1
On je bil je in še bo javna osebnost, o kateri se je se in se bo govorilo v dobrem in zlu...... zato ne razumem teh tajnosti intrigov in nespoštovanja tudi vseh nas ki smo hočeš nočeš pripomogli za njegovo dobrobit, želim pa mu vse najboljše.....
Der.meister
29. 12. 2020 15.01
+4
Hahahahahah, s čim si ti pripomogel za njegovo dobrobit?? Prosim te pejdi se pregledat k svojemu zdravniku.
MucaNeGrize
29. 12. 2020 12.57
+2
Vraga je ok . In odmik iz javnega življenja je nakladanje . Če bi res želel samo to , bi on sam in domači povedali javno ...sem tako in tako in želim v bodoče mir . Tega pa ni , ker tudi njega " ni " ..
jaka
29. 12. 2020 12.30
+4
Schumacher je že več kot šest let buden.... no, temu se rečelažna novica.
Dibala
29. 12. 2020 12.09
-4
zoran jankovi? 007
29. 12. 2020 14.35
-3
dark horse
29. 12. 2020 12.02
+1
Prazne besede nič novega. Ali je res le bilka ali pa je čisto ok in je imel čez glavo javnega življenja. Tako kot je rekel da si želi da bi izginil iz javnega življenja
Andree
29. 12. 2020 12.13
-3
bi rekel,da je večja verjetnost za možnost številka dve
Božji hram
29. 12. 2020 11.48
-11
Kopal se je v denarju...danes ne pomaga nič
extradeluxe
29. 12. 2020 11.43
-8
Lahko bi nam povedali enkrat stanje. Dolžni so. Šumaher je javna oseba, ki je živ zato, ker je dobil denar od gledalcev in spozorjev. Tej isti javnosti so moralno dolžni odgovarjati. Ni treba vsak dan, ampak enkrat na leto ali vsaj ko je kakšna sprmemba, da povejo kako gre naprej.
soseda
29. 12. 2020 11.49
+10
In kaj bo drugače, ko boš izvedel ti ali javnost. Nič. V takih primerih ne gre več za javne osebe, gre za nedvoumno zasebnost.
cevljar?ek
29. 12. 2020 12.11
+10
pa kaj si ti za en faktor,da ti bodo govorli o njegovem stanju.... brigaj se zase,pa boš imel do smrti kaj za delat
Jojac Von Kekebau
29. 12. 2020 12.16
+1
"Dolžni so". A si kadil zmlete baterije? Pejd gledal naprej " Keeping Up with the Kardashians" in nehaj smetit po komentarjih.
jaka
29. 12. 2020 12.33
+6
Ko si kupil njegovo zastavico ali pa kapco s šiltom, je bil javna oseba, ker je kasiral na moj in tvoj račun, sedaj, ko pa ne cinglja od informacije, se pa sklicujejo na zasebnost???
extradeluxe
29. 12. 2020 13.15
+4
Seveda so dolžni, saj Šumaher ni en kmet anonimen na deželi. Je javna osebnost, lik, ikona, blagovna znamka, idol mnogih. Ko postaneš javna osebnost pač pridobiš mnogo privilegijev, ampak predaš zasebnost. Tako je. Brez ljudi, ki so ga gledali in plačevali karte ipd, bi lahko vozil skiro po svoji ulici in ga noben nebi poznal. Imate pobrkane pojme. Kaj je navadna civilna osebnost in kaj javna?
Rolf123
29. 12. 2020 14.54
+1
Se strinjam,lepo ali grdo ni prav da so tako odrezali miljone njegovih obozevalcev od informacij kaksno je njegovo stanje....in glih te obozevalci mu placujejo zdravljenje in nego
Der.meister
29. 12. 2020 21.20
+1
Schumacher je leta 2012, ko je končal svojo kariero se odmaknil od javnosti, torej kaj vam ni jasno?? Njihova stvar je al vam bodo posredovali informacije o njegovem stanju ali ne, na njihovemestu bi ravnal enako, zakaj bi morali tabloidi služiti na nasreči nekoga. Adijo
kojnusar
29. 12. 2020 11.39
+16
Hvala ti Michael! Za vse...
TEDO84bv0MEDO
29. 12. 2020 11.25
-18
On je mrtev. Držijo ga v umetni komi, da njegova družina dobiva pozornost in denar.
Roadkill
29. 12. 2020 15.13
TEDO84bv0MEDO
29. 12. 2020 15.25
-2
No, pa ti povej, v kakšnem stanju je on? Družina stalno na par let laže, da je on malo premaknil veke ali usta, da bi ljudje s tem mislili, da se bo enkrat zbudil.
RamzesII
29. 12. 2020 11.24
-1
Neverjetno kaj naredi en padec. Veliko ljudi je že padlo, pa ni končalo tako. Ni pa znano koliko je bila njegova glava in možgani načeti že od prej, dirk ipd.
HUSO BOSS
29. 12. 2020 11.08
-4
ŽENA PA NAJ BI BILA ŽE VEČKRAT VIDENA V MONTE CARLU Z NOVIMI FRAJERJEM..
dark horse
29. 12. 2020 12.03
+1
Poudarek naj bi bila čudno je da nikjer teh fotk potem kajne
HUSO BOSS
29. 12. 2020 12.39
+2
HUSO BOSS
29. 12. 2020 12.42
+3
NEVEM KAJ JE TLE SPORNO??ZENSKA MORA IMETI NORMALNO SPOLNO ŽIVLJENJE IN PIKA!! ŽIVLJENJE GRE NAPREJ!!
Wingman
29. 12. 2020 11.01
Popravek: ...ki mu daje ljubezen...