Drugi športi

Še dve dirki formule 1 v Evropi?

London, 04. 06. 2020 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V letošnjem koledarju sezone formule 1 bi se lahko znašli še dve evropski dirki, poroča nemški magazin Auto, Motor und Sport. Vodstvo F1 je po njihovih navedbah pripravljeno prisluhniti nekaterim dirkališčem, da bi v tej sezoni izpeljali čim večje število dirk.

Svetovni prvak Lewis Hamilton (v ospredju) takoj po startu dirke v Hockenheimu.
Svetovni prvak Lewis Hamilton (v ospredju) takoj po startu dirke v Hockenheimu. FOTO: AP

V vodstvu tekmovanja so ta teden predstavili prvotni koledar prvega dela sezone, na katerem je osem evropskih dirk. Sezona 2020 se bo začela 5. julija z VN Avstrije, sledilo pa bi še sedem evropskih preizkušenj. Po navedbah nemškega magazina Auto, Motor und Sport želi F1 izpeljati še več evropskih preizkušenj, predvsem zaradi nepredvidljivega položaja v zvezi z novim koronavirusom v neevropskih državah prirediteljicah dirk, poročanje magazina povzema agencija dpa.

Za razglasitev svetovnega prvaka je v F1 potrebno izpeljati osem dirk, za izplačilo 100 odstotkov sredstev iz televizijskih pravic pa mora biti organiziranih 15 dirk. Pri F1 si želijo 18 dirk. V evropski spored sezone se želijo vključiti predvsem tri dirkališča. Hockenheim je po lanski zadnji dirki zaradi finančnih težav odpadel s koledarja, a se želi vrniti ob plačilu manjše kotizacije za organizacijo dirke. V Italiji pa sta dirko pripravljena organizirati slovita Imola in Mugello.

Slednje je sicer v lasti Ferrarija in hkrati stalno prizorišče dirk v motociklistični seriji motoGP. Doslej pa še ni gostilo dirke v elitnem dirkaškem razredu na štirih kolesih. Pred kratkim je po poročanju ruske tiskovne agencije TASS tudi organizator VN Rusije dejal, da so v Sočiju pripravljeni izpeljati dve dirki svetovnega prvenstva. Rusija se ni znašla na prvotnem koledarju evropskih dirk, po prvotnem načrtu pa bi morala biti VN tam na sporedu 27. septembra. V Rusiji se je sicer doslej z novim koronavirusom okužilo 441.108 oseb, umrlo pa jih je 5384. Trenutni položaj pa po besedah organizatorjev ne ogroža izvedbe vsaj ene dirke v Sočiju, prizorišču olimpijskih iger leta 2014.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.