Drugi športi

Serena razburkala svet tenisa. Ali res vladajo dvojna merila?

New York, 10. 09. 2018 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
37

Ameriška tenisačica Serena Williams, ki je v finalu odprtega prvenstva ZDA morala premoč priznati Japonki Naomi Osaka, portugalskemu sodniku očita dvojna merila in seksizem. Številni so jo podprli in opozorili, da so sodniki veliko bolj 'prizanesljivi' do tenisačev in da je morda čas, da se pravila napišejo znova.

Sobotni finalni obračun med Američanko Sereno Williams in Japonko Naomi Osaka na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku je dobila slednja, a zaradi dogodkov v velikem finalu, ki so razdelili svet tenisa, je prisoten občutek, da je s tem dvobojem v resnici največ izgubil tenis.

Williamsova, ki je veljala za favoritko, je izgubila dvoboj s 17 let mlajšo Japonko Osako, ki je pokazala odlično igro. Je pa Williamsova sredi drugega niza na igrišču izgubila živce, ko ji je portugalski sodnik Carlos Ramos dal prvi opomin zaradi nedovoljene pomoči trenerja Patricka Mouratogluja. Williamsova je sodniku zabrusila, da ne goljufa, da raje izgubi, kot pa da bi si pomagala do zmage z goljufijo. Naslednji opomin je Williamsova dobila, ko je razbila lopar. Dva opomina sta jo stala točke. Portugalskemu sodniku, ki je znan po trdih in pogosto spornih sodniških odločitvah, na to sta večkrat opozarjala tudi teniška zvezdnika Rafael Nadal in Novak Đoković, je 37-letnica, ki je upala, da bo osvojila svoj sedmi naslov zmagovalke OP ZDA, očitala, da je tat.

Naomi Osaka in Serena Williams po finalnem obračunu, ki ga je dobila komaj 20-letna Japonka.
Naomi Osaka in Serena Williams po finalnem obračunu, ki ga je dobila komaj 20-letna Japonka. FOTO: AP

Dvojna merila v svetu tenisa

Sodniška kazen, ki je doletela Williamsovo, je razdelila teniški svet. Na eni strani so tisti, ki pritrjujejo sodniku in menijo, da je bila kazen upravičena, sodnik pa se je zgolj držal sodniških pravil, vedno glasnejši pa so tisti, ki menijo, da ima Williamsova v resnici prav, ko poteze Ramosa označuje za seksistične in mu očita, da ima dvojna merila. Sereno, ki je zaradi izpada na igrišču in žaljenja sodnika dobila 17.000 dolarjev kazni, so podprle številne bivše in tudi aktualne teniške zvezdnice. Nekdanja številka ena v svetu tenisa Billie Jean King je na Twitterju zapisala: "Ko je ženska čustvena, jo označijo za ’histerično’ in zaradi tega tudi kaznujejo. Ko moški naredi isto, to označijo za ’neposredno’ in ga ne sankcionirajo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Serena je znana po svojih čustvenih izpadih na teniškem igrišču. Tudi tokrat ji številni očitajo, da je šla predaleč. Kar je razdelilo svet tenisa, je dejstvo, da so številni prepričani, da takšne sankcije tenisač ne bi dobil. Večkratna teniška zmagovalka Victoria Azarenka je po finalnem obračunu dejala: "Če bi bila to moška tekma, se to ne bi tako odvilo. Preprosto se ne bi."

Ameriški novinar Richard Deitsch, ki že vrsto let pokriva tenis, se je strinjal z Willamsovo, ki je sankcije sodnika označila za seksistične. Na Twitterju je zapisal, da teniški igralec enakega kova kot je Williamsova, ne bi dobil tako stroge kazni za enako obnašanje. "Za Sport Illustrated sem pokrival že 17 OP ZDA. Ni šans, da bi moški igralec z uspehi, kot jih ima Williamsova, dobil tretji opomin za takšno izrazoslovje v finalu. Ni šans."

Statistika OP ZDA glede sankcij: na tekmovanju je bilo zaradi kršenja pravil kaznovanih 10 žensk, 26 moških je bilo denarno kaznovanih. Večina denarnih kazni je bila izdanih zaradi loparjev, in sicer 14 moških in pet žensk. Trije moški in tri ženske so bili kaznovani zaradi nespodobnega obnašanja, pet tenisačev zaradi zamujanja, štirje tenisači in ena tenisačica pa so bili kaznovani zaradi nešportnega obnašanja. Williamsova je bila ena od dveh žensk, ki so bile kaznovane zaradi trenerjevih nasvetov. Zaradi tega noben od moških ni bil kaznovan. Je bila pa Williamsova edina na turnirju, ki je bila kaznovana zaradi verbalnega napada na sodnika.

Williamsova, ki trdi, da se bo še naprej borila, da v svetu tenisa ne bo dvojnih standardov, je kot primer le-teh navedla francosko tenisačico Alize Cornet, ki je v prvem krogu OP ZDA za nekaj trenutkov slekla majico in jo pravilno obrnila ter oblekla nazaj, s čimer si je ’priborila’ kazen. Kot opozarja, če to stori moški, ni kaznovan.

Novinarka BBC-ja Sue Barker, ki pokriva tenis, je po finalnem obračunu dejala: "Sodnik se je strogo držal pravil, ampak Serena ima v neki točki prav." Barkerjeva, ki je bila na OP Francije leta 1976 tretja, je dogajanje povzela z naslednjo izjavo: »V soboto je v resnici izgubil tenis." Bakerjeva je še dejala, da je veliko časa presedela na teniških igriščih in gledala moške in ženske, kako so se jezili na sodnike, a je zelo redko kateri dobil tako hudo kazen za takšne izjave. "V prvem krogu turnirja smo videli, kako je sodnik kaznoval Cornetovo, ki si je obrnila majico med kratkim odmorom. Nato pa je na tem istem turnirju sodnik Mohamed Lohyani prekršil pravila in stopil do tenisača Nicka Kyrgiosa in ga pregovarjal, naj ne preda dvoboja. Ramos se je res držal vseh napisanih pravil, ampak včasih je pač tako, da potrebno pravila napisati znova," je bila jasna Barkerjeva. "Ne moreš imeti pravila le za nekatere igralce, prav tako ni prav, da se le določeni sodniki držijo teh pravil. Sodniki morajo biti pošteni do vseh igralcev. Tokrat je bil resnični poraženec tenis. Česa takšnega še nisem videla v svoji dolgi karieri."

Problem dvojnih meril, ki ga je izpostavila Barkerjeva, je podprla tudi zmagovalka Wimbledona leta 2013. "To, kar je v primeru Williamsove storil sodnik, je nesprejemljivo in upam, da bo sodnik sankcioniran. Enostavno ne smemo pustiti, da se to dogaja," je dejala Marion Bartoli. "Prav ima (Williamsova – op.a.), ko pravi, da tenisači sodnikom izrečejo tudi do desetkrat hujše žaljivke, pa niso kaznovani," dodaja.

Sodnik Carlos Ramos je Williamsovo kaznoval z odvzemom točke.
Sodnik Carlos Ramos je Williamsovo kaznoval z odvzemom točke. FOTO: AP

V zagovor sodniku

Seveda so bili enako glasni tudi tisti poznavalci tenisa, ki so mnenja, da je ameriška teniška zvezdnica pač dobila, kar je iskala. Richard Ings, nekdanji avstralski teniški sodnik, je dejal: "Sodnik v tem finalu je opravil svoje delo. Vsak opomin je bil pravilna sodniška odločitev. Carlos Ramos je pokazal veliko poguma in sposobnosti. Videl je kršitve in jih tudi kaznoval. Podpiram ga 110 odstotno. To je bilo eno najboljših sojenj kar sem jih videl v zadnjih letih."

To ni prvi izpad Williamsove na teniškem igrišču. Leta 2009 je dobila 10.500 dolarjev kazni, ker je bila žaljiva do sodnice na črti.

Sodnik Ramos je v zadnjih dveh letih zaradi kršenja pravil kaznoval Novaka Đokovića, Rafaela Nadala in Andyja Murrayja. Isti sodnik je leta 2016 na OP Francije očital Venus Williams (Serenini sestri), da ji trener svetuje med dvobojem, a je potem ni kaznoval.

Chris Evert, ki je kar 18-krat osvojila veliki slam, je dejala: "Mislim, da je šla Serena malce predaleč. To, kar je rekla, je bilo sicer povsem upravičeno, a se ne bi smela toliko ponavljati." Evertova je prepričana, da Williamsova ne bi dobila kazni, če bi pravočasno odnehala. Je pa mnenja, da bi moral sodnik vendarle upoštevati celotno situacijo in težo trenutka ter nekoliko popustiti pri svoji odločitvi. "Namesto tega je šel na nož," pravi Evertova.

Kaj pravijo pravila?

Po standardih za velike slame:

- verbalna zloraba je vsaka izjava o uradniku, nasprotniku, sponzorju, gledalcu ali drugi osebi, ki je nepoštena, zaničljiva ali žaljiva do te osebe.

- kaznovano je vsako namerno, nevarno ali nasilno poškodovanje opreme.

- igralci ne smejo med dvobojem prejemati nasvetov svojih trenerjev. Vsakršna komunikacija (tudi neverbalna) med igralcem in trenerjem se smatra kot svetovanje.

Dvoboj Williamsove in Osake se je končal z grenkim priokusom. Slednja svoje zaslužene zmage niti ni uspela praznovati, saj je več kot 23.000 gledalcev izžvižgalo njeno zmago. No, v resnici so žvižgali sodnikovim odločitvam. Sodnik Ramos na podelitev (kar je običajna praksa) ni prišel. Tudi to nekaj pove. Je sodnik ravnal v skladu s pravili, ki veljajo za vse enako? Je Serena znova prestopila meje dovoljenega? So pravila res dvojna in se moškim dovoljuje več ’svobode’ pri izražanju? To so vprašanja, na katera pa ima vsak od nas svoj odgovor.

Kaj pa pravijo odgovorni?

Preberite, katere so bile teniške afere, ki so razburkale športno javnost. Eno največjih je pred leti z nesramno pripombo zakuhal Avstralec Nick Kyrgios. Incident se je zgodil na turnirju v Montrealu.

Izvršni direktor ženskega teniškega združenja WTA Steve Simon je v uradni izjavi medijem zapisal, da je imel sodnik do Williamsove drugačen nivo tolerance kot bi ga imel do njenih moških sotekmovalcev. "WTA verjame, da ne bi smele obstajati razlike v sodniški toleranci do emocij, ki jih izražajo ženske in moški. Ne verjamemo, da je sodnik v tem dvoboju to upošteval."

Vodilna v ameriški teniški zvezi (USTA) Katarina Adams, ki je organizirala OP ZDA, pa je dejala: "Moški nadlegujejo sodnike med menjavami in nič se ne zgodi. Gledamo jih, kako to počnejo, pa jo odnesejo brez sankcij.« Adamsova še opozarja: »Ni enakosti, ko govorimo o tem, kar počnejo igralci sodnikom in kaj počnejo igralke. Mislim, da je nujno, da se vzpostavi enakost za oba spola. V naslednjih tednih bodo zagotovo potekale številne razprave na to temo in mislim, da je pravi trenutek za spremembe. Moramo obravnavati oba spola pošteno in enakopravno."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
10. 09. 2018 20.07
-1
konigunda v pokoj
Zverina56
10. 09. 2018 19.06
+8
Standardni murikanci, kadar se dela v njihovo škodo, če bi lahko tako temu rekli, se takoj bunijo kt pet letni froci...ma še zanalašč bi ji nabil še 50.000$ kazni
andrej2004
10. 09. 2018 18.43
+18
Ženske igrajo na dva dobljena seta, moški na tri. Plačani so zelo podobno. Če si pa slabši je pač treba priznat poraz. In Serena tega ni znala. Kdor je poslušal njene besede, mu bo jasno.
//////93
10. 09. 2018 17.32
+7
Tale ima Rosso sindrom.. ``vsi ostali so krivi za neuspeh,,
//////93
10. 09. 2018 17.32
-8
LXG
10. 09. 2018 17.11
+31
Dvojna merila? Govori kot bi igrala proti moškemu.
nebel
10. 09. 2018 16.33
+49
Dvojna merila ima ona; kako se sodi njej in kako ostalim. Ko zgublja potegne na dan take finte. In zgubljala je krepko. Za povrhu pa je še vzela ves šov zmagovalki, novinarje, se obešala nanjo na vseh fotografijah itd. Zaničevanje in nobenega spoštovanja do zmagovalke.
Bigbadjohn
10. 09. 2018 16.17
-1
Ziher je volila Trumpa!!
Bigbadjohn
10. 09. 2018 16.00
+9
Serenin Pearl Harbour/After party..... ni čudno, da se je razkokodakala! XD, ROFL, hehe
Bigbadjohn
10. 09. 2018 15.47
+58
Vsa stvar je v tem, da Serena ni znala športno in dostojanstveno sprejeti poraza, da bi to prikrila, pa je naredila iz vsega skupaj politični problem. Največja žrtev njenih togotnih izpadov je Osaka- namesto, da bi se veselila veličastne zmage in prvega osvojenega grand slama, je Wiljamovka vse skupaj umazala, ji vzela shov, jo spravila v jok, na koncu pa je postala situacija groteskno komična- poraženka je tolažila zmagovalko (ker si je drznila zmagati??!).
caspera1
10. 09. 2018 16.31
+4
Serena je krasna tenisačica, poraza pa nikoli ni znala dostojanstveno prenesti. Se spomnim pred leti, ko jo je premagala sestra, ji je sovraštvo kar sikalo iz oči. Njen komentar kasneje je bil, da taka pač je.
Principat
10. 09. 2018 16.36
+17
+++++++++++++ / tudi Nole ni odgovarjal američanom , ker je prišel v finale ,, ves preostali svet je za američane vedno drugorazredni človek in vse ostalo
caspera1
10. 09. 2018 15.36
+40
Ne mi zdaj buč prodajat, kot, da nihče ni gledal te tekme. Ni to njen prvi izpad, samo vedno več si dovoli, ker jo do sedaj še nihče ni kaznoval.
Kingpin
10. 09. 2018 15.25
+33
Ko dobi kazen moški je pač prekršil pravila, ko pa jo dobi ženska gre pa takoj za seksizem, neenakost, ipd.. Kje pa je enakost med spoloma ko zmagovalec pri moških (Novak Djoković je odigral 18,4 ur do končne zmage), dobi na uro 206,297 tisoč dolarjev medtem ko zmagovalka pri ženskah (Naomi Osaka je odigrala do končne zmage 8,6 ur), dobi 436,781 tisoč dolarjev za uro tenisa. Lepo je obema, da ne bo pomote ampak kje je tukaj tako opevana enakost med spoloma??
Synchro
10. 09. 2018 15.02
+30
Ta si naj raje malo manj testestarona vbrizgava, da bo zgledala kot ženska. Če pa ona vidi kaj seksističnega pri vse tej stvari, pa se naj najprej v zrcalo pogleda in 2x razmisli. So številne temnopolte športnice ki zgledajo fenomenalno, ona pa zgleda vse prej kot ženska.
Frigo
10. 09. 2018 14.46
-48
Sirena je carica
LXG
10. 09. 2018 17.16
+3
urmeka
10. 09. 2018 13.52
+66
Čisto po Ameriško naduto! Še premajhna kazen!
hokej11
10. 09. 2018 13.46
+55
Primerna kazen bi bila, da gre nagrada za drugo mesto v dobrodelne namene, njeni rezultati se pa brišejo, kot da ni igrala.
mastaflash
10. 09. 2018 13.31
+54
se ena zblojena emancipiranka
bobiv
10. 09. 2018 13.21
+81
Naomi je bila v finalu precej boljša, ker pa je hotela izsiliti zmago, sodnik pa ji ni nasedel, pa je sedaj on sexist? Bravo sodnik!
visoki
10. 09. 2018 13.18
+53
a ni seksisem,ko ženske igrajo na dve dobljene igre moški pa na tri
Opazujemvas
10. 09. 2018 13.15
+56
Dejstvo je, da Williamsova nima pojma, to, da je drugačne polti in , da je nekoč nekaj pomenila ,ne pomenita, danes nič. Dejstvo je, da je bila slabša pa še obnašala se je kot neka pubertetnica. Williamsova je sramota za ženski tenis.
Bigbadjohn
10. 09. 2018 16.08
+10
Če bi bil pozorno opazoval, bi opazil, da sta obe "drugačne polti". A nič ne dé- kot je rekel Benneton: " Vsi drugačni-vsi enakopravni"! Drugače ti pa pritrjujem v vsem, z repliko: To je bil Serenin osebni Pearl Harbour Remake...
wertex
10. 09. 2018 12.34
+82
dejstvo je da jo je naomi razbila ko kanto